Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Η Ελληνορθόδοξη πρόταση στο «Ενορία εν δράσει...» (video).

χολ0Σε τριακόσιες σελίδες
ο συγγραφέας
προβάλλει μία αντίσταση
σε εκείνους οι οποίοι,
με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,
θέλουν να αποτελέσουν
τον ολετήρα
του Ελληνισμού.

Το νέο βιβλίο του Πολιτικού Επιστήμονος Κωνσταντίνου Χολέβα με τίτλο «Η Ελληνορθόδοξη πρόταση», παρουσιάστηκε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στoν Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».
Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς και οι εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ.


nifonΕκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, χαιρετισμό απηύθηνε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτης Νήφων Καπογιάννης, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ.Κωνσταντίνου Χολέβα – μεταξύ άλλων - σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δύο λέξεις αξίζουν να χαρακτηρίσουν απόλυτα το μεγαλείο της ψυχής του: Άξιος εργάτης. Ο άξιος εργάτης της Πίστεως, ο άξιος εργάτης της Πατρίδος. Αυτός που τόσα χρόνια αγωνίζεται με το λόγο του, με τη γραφίδα του για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας».

aiuoysa2
xaratΣτη συνέχεια χαιρετισμό απηύθηνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς κ.Παναγιώτης Χαρατζόπουλος ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της εκδηλώσεωςγια ρτον Σ.Ε.Π. γιατί, όπως είπε, «αφορά σε ένα από τα πρώτα μέλη του Συνδέσμου».

Αναφέροντας μερικά βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, ο κ.Χαρατζόπουλος τον χαρακτήρισε «πολύτιμο σύμβουλο και συνεργάτη, στυλοβάτη του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς» και ευχήθηκε τα κείμενα του νέου βιβλίου «να αποτελέσουν όχι μόνο αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου, δημιουργικού και εποικοδομητικού προβληματισμού, αλλά και πηγή ελπίδας αισιοδοξίας στους καιρούς της πολυδιάστατης κρίσης».
 aiuoysa1

xiouΑκολούθως, το λόγο έλαβε ο πρώτος ομιλητής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ.Μάρκος, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σε τριακόσιες σελίδες ο συγγραφέας προβάλλει μία αντίσταση σε εκείνους οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θέλουν να αποτελέσουν τον ολετήρα του Ελληνισμού» υπογράμμισε αρχικά ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας ότι «για να καταλάβει κανείς τι είναι η Ελληνορθόδοξη παράδοξη, μακριά από τις ανεπίτρεπτες καπηλείες του παρελθόντος, αλλά και από τις απαράδεκτες πολεμικές του παρόντος, μπορεί να λάβει υπόψη του μια όμορφη εικόνα που προσδιορίζει την σύζευξη ανάμεσα σε δύο μεγέθη: στο ανυπέρβλητο και ασύγκριτο μέγεθος του Χριστιανισμού και στο  μέγιστο μέγεθος του Ελληνισμού».

Κάνοντας αναφορά στις σελίδες του βιβλίου, υπογράμμισε πως «τα πρόσωπα που μας παρουσιάζει ο συγγραφέας, δεν είναι πρόσωπα τα οποία διεκδίκησαν δικαιώματα κατά την παρουσία τους στη γη. Είναι πρόσωπα τα οποία ανέλαβαν το χρέος τους, το καθήκον τους, τις υποχρεώσεις τους και στάθηκαν προσφέροντας ή και θυσιαζόμενα γι αυτά».

Επισημαίνοντας περαιτέρω στοιχεία του βιβλίου μίλησε για τις γερές ρίζες μας, τις οποίες και θα πρέπει να φροντίζουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε την συνέχειά μας και έκανε λόγο για την κρίση που βιώνουμε, τα εθνικά θέματα και την Ελληνορθόδοξη παράδοση και παιδεία.

Αναλύοντας τη φράση «Έλληνες είναι οι μετέχοντες της ημετέρας παιδείας», υπογράμμισε πως «όταν ο Ισοκράτης αναφέρεται στους ‘‘μετέχοντας της ημετέρας παιδείας’’… δεν αναφέρεται σε εκείνους που παρακολουθούν μαθήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα των πρωτοβαθμίου, δευτεροβαθμίου και τριτοβαθμίου εκπαιδεύσεως σχολικών μονάδων, αλλά σε εκείνους που είναι μέτοχοι μιας παιδείας που ξεκινάει από την αρχαιότητα, περνάει από το παρών και λιτανεύει το πνεύμα της στο μέλλον, μέχρι τη συντέλεια του αιώνος».
Και συνέχισε: «αλλοίμονό μας, εάν το Υπουργείο, από Υπουργείο Παιδείας ή καλύτερα Εθνικής Παιδείας, τείνει να εκφυλιστεί και να γίνει Υπουργείο Εκπαιδεύσεως. Και τα ζώα τα εκπαιδεύουμε, αλλά παιδεία δεν έχουν».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ.Μάρκος είπε: «Το στοιχείο της Θρησκευτικότητος μετατρέπει τον μαθητή σε άνθρωπο. Εάν λάβουμε υπόψη μας τις σημερινές ανθρωπιστικές αξίες θα δούμε ότι όλες αυτές, είναι καρποί από το δένδρο του Χριστιανισμού. Μιλούν πολλοί για ανθρωπισμό, για δικαιοσύνη, για ειρήνη για ισότητα και κανένας δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει ότι αυτά δεν υπήρχαν πριν από την ‘‘επί του Όρους ομιλία’’ του Χριστού. Εκείνο το οποίο έλειπε από τον κλασικό πολιτισμό και παρουσιάζεται στην Χριστιανική διδασκαλία, είναι το στοιχείο της αγάπης, αυτής της αγάπης που εκδηλώνεται  τέλεια στο δόγμα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας, της Τριαδικότητος, όπου τα τρία πρόσωπα του ενός Θεού, αλληλοπεριχωρούνται». «Εάν αυτό δεν το περάσουμε στα παιδιά μας, τότε η κοινωνία μας θα γίνει ζούγκλα», προσέθεσε.

stauaΣτη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ.Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δικηγόρος, Δρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας,  ο οποίος μεταφέροντας εμπειρίες από την γνωριμία και συνεργασία του με τον κ.Χολέβα, σημείωσε ότι ο συγγραφέας είναι σταθερός στις θέσεις του και «είναι αυτό που φαίνεται. Δεν είναι φαίνεσθαι. Είναι ένας άνθρωπος, Έλλην, που πρεσβεύει τον αξιακό κώδικα που γράφει ο τίτλος του βιβλίου του».

Ο κ.Σταθακόπουλος ανέφερε πως ακούγοντας ένας σύγχρονος νεοέλληνας τον όρο «Ελληνορθόδοξη πρόταση», το μυαλό του θα δημιουργήσει αρνητικές σκέψεις. «Πατρίδα είναι εκείνο που έκανε τους προγόνους μας να κινδυνεύουν να τους κόψουν τη γλώσσα και εν τούτοις να επιμένουν να Ελληνοφρονούν. Είναι εκείνο που έκανε τους προγόνους μας να θέλουν να πληρώνουν φόρους, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν μουσουλμάνοι για να γλυτώσουν φόρους» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, προσθέτοντας παράλληλα πως «οι Έλληνες είμαστε λαός κοινοτικός. Είμαστε λαός της κοινότητας, γι αυτό ο Έλληνας αγαπάει το χωριό του, την ομάδα του, την πόλη του, την Ενορία του, το φίλο του. Γι αυτό το λόγο δίνει την ‘‘μπέσα’’, δηλαδή δίνει το χέρι… το λόγο του».

Κάνοντας λόγο για την ταπείνωση, επεσήμανε ότι «πρέπει το σύνολο, η ομάδα να προστατεύει τον ένα και ο ένας να θυσιαστεί για την ομάδα» και συμπλήρωσε ότι ο κ.Κωνστνατίνος Χολέβας «πρεσβεύει τον Ελληνορθόδοξο αξιακό κώδικα, όπως τον ξέρουμε στην Παράδοσή μας, χωρίς το πράγμα αυτό να είναι συντηρητισμός».

xolebasΤέλος το λόγο έλαβε ο Πολιτικός Επιστήμων και συγγραφέας του βιβλίου Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους «το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στον μακαριστό Χριστόδουλο».

«Έκρινα αναγκαίο, καθήκον μου, χρέος και τιμή μου, να αφιερώσω το βιβλίο αυτό στη μνήμη του, διότι μίλησε μαχητικά, έγραψε, αγωνίστηκε για αυτό που λέμε ‘‘Ελληνορθόδοξη Παράδοση’’, αλλά με ένα σύγχρονο τρόπο» είπε ο κ.Χολέβας, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που μας δίδαξε ήταν να αξιοποιούμε την Παράδοσή μας, την Ορθόδοξη, την Ελληνική, την κοινοτική, τη γλώσσα μας, την παιδεία με προοπτική στο μέλλον, όχι μουσειακά».

Επεσήμανε πως «το μήνυμα του βιβλίου είναι να μην είμαστε απαισιόδοξοι. Να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όπως επιβάλλει το Αναστάσιμο μήνυμα της Ορθοδοξίας… Μετά τη Σταύρωση πάντα ακολουθεί η Ανάσταση, αρκεί να το πιστεύουμε».
Και συνέχισε: «Εάν επιβιώσαμε και αν ξεφύγαμε από την κρίση του 1893 την πτώχευση, ήταν επειδή οι πρόγονοί μας πίστευαν στη συνέχεια του Ελληνισμού. Μία συνέχεια η οποία βεβαίως συνδέεται με τη γλώσσα μας, τη διαχρονική αυτή γλώσσα που είναι μία και ενιαία και είναι αμαρτία που τα νεότερα παιδιά μας δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα αρχαία Ελληνικά, τη γλώσσα του Ευαγγελίου…».

«Ελληνικότητα βασισμένη στην Ορθοδοξία σημαίνει ότι δεν θα ξεφύγουμε σε ακρότητες…», είπε ολοκληρώνοντας ο κ.Χολέβας, προσθέτοντας πως «ως Ορθόδοξοι και ως Έλληνες σεβόμεθα και τον άλλο πολιτισμό. Σεβόμεθα τους άλλους λαούς, αλλά όχι εις βάρος της δικής μας Εθνικής ταυτότητος. Πιστεύουμε στο πανανθρώπινο μήνυμα του Χριστιανισμού, στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού και θέλουμε μια Ελληνορθόδοξη παιδεία η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει τη σημερινή Ευρώπη να γίνει πιο Χριστιανική, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο».

sampaΗ Εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο υπεύθυνος των εκδόσεων ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ κ.Νίκος Σαμπαζιώτης, μεταδόθηκε απευθείας από το Ραδιοφωνικό Σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία».

Και ο κ. Σαμπαζιώτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ‘‘από καρδιάς᾽᾽ τον Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ για την ευλογία που έδωσε και συνέβαλε στο να παρακολουθήσουν οι ακροατές του ‘‘Ραδιοφώνου που μιλάει στην ψυχή μας᾽᾽ την εξαιρετική αυτή εκδήλωση για ένα βιβλίο, ο συγγραφέας του οποίου είναι χρόνια πολλά παραγωγός με την εβδομαδιαία του εκπομπή στην «ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91,2 FM».
Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.


aiuoysa3

biblio


Το βιβλίο
«Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» 
του Κωνσταντίνου Χολέβα
Κυκλοφορείται από τις εκδόσεις 
(τηλ.: 210 9310605).