Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής, Λαγκαδά.


Πάνδημος και με κάθε εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η μνήμη της Πολιούχου και Προστάτιδος του Λαγκαδά Αγίας Παρασκευής της Οσιοπαρθενομάρτυρος και Αθληφόρου του Χριστού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.


Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου παρέστησαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων – Αγίου Όρους Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Ιβηρίτης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος- Πέντε Βρύσεων Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής, Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Κυπριανός Γλαρούδης, Γραμματεύς των Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, πολλοί ιερείς όχι μόνο της Μητροπόλεως μας αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας της πόλεως μας, της ακαδημαϊκής κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και πλήθος πιστών που γέμισαν τον Ιερό Ναό.

Τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού κόσμησαν με την παρουσία τους ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αριστογένης Ζαΐμης, πλαισιωμένος από τη βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και τον Μουσικολογιώτατο κ. Ραφαήλ Ασδρέ με την χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης».

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και έκανε εκτενή αναφορά στο Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας τονίζοντας ότι η Πίστη είναι χάρισμα και όχι ιδεολογία ή τρόπος συμπεριφοράς. Η Πίστη σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, έχει ελπίδα και εμπιστοσύνη. Πίστη στις επαγγελίες και έκταση στα έσχατα. Η υπακοή του Χριστού στην προαιώνιο σωτήριο βουλή του Θεού Πατρός. Τα ανθρώπινα έργα πρέπει να είναι συνεχώς μίμηση του έργου του Χριστού και αποδείξεις της έμπρακτης πίστεως είναι η αγάπη. Ο Χριστός προσφέρεται θυσιαστικά για να σωθούν οι πάντες. Θυσιάζεται για του αμαρτωλούς, όχι κρίνοντας αλλά σώζοντας. Πιστεύουμε αληθινά στον Χριστό όταν σταυρωνόμαστε για τους αδελφούς μας. Η ανυστερόβουλη αγάπη και θυσία είναι η αληθινή μίμηση του Χριστού που φτάνει μέχρι και την αγάπη προς το πρόσωπο του εχθρού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κάνοντας αναφορά στο συναξάρι της Αγίας Παρασκευής υπογράμμισε το γεγονός της εμπιστοσύνης και της ελπίδας που είχε η Αγία προς τον Χριστό, που φαίνεται από το γεγονός της θεραπείας του δημίου της. Η προοπτική της αγιωσύνης σημείωσε ο Σεβασμιώτατος είναι το ξάνοιγμα στην αιώνια ζωή, στην ζωή της Βασιλείας, στην εν Χριστώ καταξίωση.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκαν τα κόλλυβα της σήμερα εορταζομένης Αγίας Παρασκευής ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στην σύντομη ομιλία του εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους παριστάμενους Αρχιερείς που ήρθαν από την επαρχία τους, ώστε με την παρουσία τους να λαμπρύνουν την μεγάλη πανήγυρη της πολιούχου και προστάτιδος του Λαγκαδά καθώς και προς τους ιερείς, τους Καθηγουμένους, τους ιεροψάλτες, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και τον απλό κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας που παρά το εργάσιμο της ημέρας τίμησαν με την παρουσία τους την ημέρα αυτή.

Εν συνεχεία και μετά το καθιερωμένο κέρασμα οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντινής, να επισκεφθούν το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο της Μητροπόλεως καθώς και τον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης, όπου φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανά της Αγίας Κυράννης και τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών-Όσσης, όπου φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης-Αγγελίνης.