Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη Ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης στην Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου ε.έ.,

Επίκεντρο των εόρτιων εκδηλώσεων ήταν η περιοχή των Λαγυνών, ένα μέρος στο οποίο τιμάται όλος ιδιαιτέρως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς καθώς εκεί υπήρχε κατά το παρελθόν Αδελφότητα επ΄ ονόματι του Αγίου η οποία και εδώρησε στην ενορία της κωμοπόλεως ιστορική εικόνα του Αγίου.

Οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 30 Μαρτίου, με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο και τη μορφή του Αγίου ο οποίος υπήρξε ένας μεγάλος φωστήρ της Ορθοδόξου Εκκλησίας.Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου, την Κυριακή 31 Μαρτίου ε.έ, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, η οποία είναι αφιερωμένη στον Μεγάλο Ιεράρχη της Ορθοδοξίας μας, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Στο κατάμεστο από πλήθους πιστών Ιερό Ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι η Αγία μας Εκκλησία σήμερα εορτάζει ένα μεγάλο Άγιο, διότι ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς είναι ο Άγιος εκείνος ο οποίος ανάμεσα στα άλλα χαρίσματα, έλαβε και το χάρισμα να είναι υπερασπιστής της αληθείας του λόγου του Θεού, της αληθείας της Αγίας μας Εκκλησίας και υπερασπιστής της Ορθοδοξίας γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία μας τιμά όλος ιδιαιτέρως τον μέγα φωστήρα της τρισηλίου Θεότητος τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος με τον λόγο του ενίκησε την πλάνη των αιρετικών και συγκεκριμένα του Βαρλαάμ στην Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς θεολόγει μέσα από τις αγιοπνευματικές εμπειρίες της καθαράς καρδίας του. Ζούσε, μέσα στην παρουσία του Θείου Φωτός. Είναι Μέγας Θεολόγος διότι εκφράζει όλα τα βιώματα της Πίστεως με τον πιο αυθεντικό τρόπο γιατί ο αληθινός θεολόγος είναι εκείνος που ζει τον Θεό και αυτός που ζει τον Θεό, μπορεί να ομιλεί για τον Θεό.


Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εγκαινιάσθει, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, έκθεση με παλαιές και ιστορικές εικόνες του Αγίου Γρηγορίου του Παλάμα, οι οποίες ευρίσκοντο και φυλάσσονται στους Ιερούς Ναούς της επαρχίας μας, αποδεικνύοντας κατά αυτό τον τρόπο την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που έτρεφαν οι πιστοί και οι κάτοικοι του Λαγκαδά προς το πρόσωπο του Αγίου Γρηγορίου ο οποίος σαν Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης είχε στα όρια της Μητροπόλεως του και την περιοχή μας η οποία τότε ήταν η επισκοπή Λιτής και Ρεντίνης.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, παρέστη στα εγκαίνια της κινητής περιοδικής εκθέσεως «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας" - Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» τα οποία ετέλεσε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Αναστασιάδη, καθώς και εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής μας Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που οργανώθηκαν με αφορμή της συμπληρώσεως 100 ετών από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, καθώς περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό της εποχής.

Το απόγευμα της Κυριακής 31 Μαρτίου και ώρα 17:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου - Λητής θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», με την συμμετοχή καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και άλλων διακεκριμένων επιστημών Θεολογική Ημερίδα θέμα «Οι Αγιώτατοι Επίσκοποι Λητής και Ρεντίνης Ακάκιος και Δαμασκηνός ο Στουδίτης». Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδος πατώντας εδώ.