Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 στην Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Με την δέουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  η διπλή Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Την Δευτέρα 25η Μαρτίου, ανήμερα της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου,  προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της επισήμου Δοξολογίας επί τη απελευθέρωση εκ Οθωμανικού Ζυγού το 1821, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής.

Στο κατάμεστο από πλήθους πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  παρέστησαν η Βουλευτής της ΔΗ.ΜΑΡ κα Κατερίνα Μάρκου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, των σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, με επικεφαλής τον Διοικητή της 194 MLRS Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) κ. Ιωάννη Μουστάκη, καθώς και αντιπροσωπίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λαγκαδά, οι οποίες με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρα ανά χείρας ετίμησαν τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη σημερινή διπλή εορτή λέγοντας ότι η σημερινή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του ευχάριστου αυτού αγγέλματος προς ολόκληρο τον κόσμο που εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία ανά την Οικουμένη είναι η Εορτή της Πίστεως, διότι σήμερα εορτάζουμε την ελευθερία του ανθρωπίνου γένους από την δουλεία, την φθορά, την αμαρτία  και την συνέπεια αυτών, τον θάνατο. Ελευθερία  από  την φθορά, Ελευθερία από τον θάνατο, Ελευθερία από κάθε τι που αλλοτριώνει τον άνθρωπο. Μία  Ελευθερία που μας χαρίζει ο Σαρκωθείς Υιός και Λόγος του Θεού, ο εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου Σαρκωθήνε καταδεξάμενος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. 

Αλλά σήμερα εορτάζουμε και την μεγάλη ημέρα της Ελευθερίας της Πατρίδος και του Τόπου μας συνέχισε ο Μητροπολίτης μας. Μίας Πατρίδος Ηρώων και Αγίων, μίας Πατρίδος που τα χώματα της είναι ποτισμένα με το αίμα όλων εκείνων που δεν αγάπησαν τίποτα περισσότερο από τον Θεό και τον συνάνθρωπό τους και για του Χριστού την Πίστη και της Πατρίδος την Ελευθερία, δόθηκε αυτός ο αγώνας, ο οποίος είχε σαν καρποφορία την δικιά μας την σημερινή Ελευθερία την οποία δυστυχώς την χάνουμε μέρα με την ημέρα, χάνοντας τα δικαιώματά μας τα πνευματικά, τα υλικά και οδηγούμεθα σε μία δουλεία την οποία την μεθοδεύουν παγκόσμιες σκοτεινές δυνάμεις. 

Είναι η σημερινή ημέρα πολλή ξεχωριστή γιατί ο Ελληνισμός δοκιμάζεται. Τα παιδιά μας, που αποτελούν την ελπίδα και το αύριο πρέπει να κρατήσουν μέσα τους πολλή καλά αυτή την ιστορική περίοδο και να θυμούνται πως χωρίς αγώνα δεν κατακτάτε τίποτα και χωρίς αγώνα δεν μπορεί να διατηρηθεί η Ελευθερία ως αγαθόν το οποίο μας παρείχαν οι πατέρες μας και οι παππούδες μας.

Το ερώτημα είναι γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε την Ελευθερία, τα δικαιώματα μας, την υπόσταση μας ως Έθνος και Κράτος ανεξάρτητο; Η απάντηση είναι διότι υποδουλωθήκαμε στην ευτέλεια αυτών των αγαθών των οποίων υπερτονίσαμε και τα οποία χρησιμοποίησαν οι άλλοι ως στοιχεία αποπροσανατολισμού κατορθώνοντας μας ως λαό να μην μπορούμε να συνέρθουμε  φτάνοντας σε σημείο να χρεοκοπήσουμε  με τις απερίσκεπτες ενέργειές μας. Μπορεί να μην μας ερώτησαν αλλά και αν μας ερωτούσαν και λέγαμε το όχι θα έπρεπε να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι πρέπει να δουλέψουμε και να κρατήσουμε αυτό που παραλάβαμε, γιατί χωρίς την εργασία, την παράδοση, την Πιστή μας στις μεγάλες αξίες που κράτησαν αυτό το γένος αδούλωτο, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε.

Είναι δύσκολες οι ημέρες που περνούμε συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αλλά τίποτα δεν είναι δύσκολο σε αυτόν τον κόσμο όταν κανείς έχει μέσα του την δύναμη του Θεού, όταν πιστεύει και αντλεί δύναμη από την δύναμη του Ουρανίου Πατρός. Ποια ήταν τα οπλικά συστήματα που είχαν οι προγονοί μας και η οικονομική τους υπεροχή;  Αν μελετήσετε την ιστορία θα δείτε πόσο δύσκολες ήταν οι τότε συνθήκες. Υπήρχε όμως η ευσέβεια. Το ζητούμενο  είναι να φύγουμε από τον Ναό του Θεού με ενθουσιασμό. Όχι με απελπισία  αλλά με χαρά στην ψυχή μας γιατί ο Θεός μας αγάπησε και μας αγαπά και είναι κοντά μας θέλοντας να αλλάξει την ζωή μας δίδοντάς μας αυτή την δοκιμασία για να καταλάβουμε το λάθος. 

Στην ιατρική επιστήμη λέγουν ότι το ήμισυ της θεραπείας είναι η σωστή διάγνωσης. Εάν λοιπόν διαγνώσουμε ορθώς ποια είναι τα σημερινά αίτια που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο μπορούμε να τα αποφύγουμε από αυτή την στιγμή. Έχοντας στην καρδιά μας την ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, λέγοντας ένα ευχαριστώ στην Παναγία μας που μας προστατεύει και μας ευλογεί και φέρνοντας στον κόσμο την σωτηρία. Να πούμε ένα ευχαριστώ στο Κύριο που μας χαρίζει την αιώνιο  ζωή. Να πούμε  ένα  ευχαριστώ σε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι και να τους δώσουμε μία υπόσχεση πως θα κρατήσουμε ψηλά τις σημαίες και τα λάβαρα σε πείσμα όλων εκείνων των διεθνών οργανισμών που μας θέλουν να είμαστε χαμηλά και πεσμένοι.

Κλείνοντας την ομιλία ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά,  είπε ότι  εάν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε ότι ποτέ δεν μας ήθελαν δυνατούς, ενωμένους και με ψηλά το κεφάλι αλλά πάντοτε μα ήθελαν να είμασθε στην μιζέρια και στην διχόνοια. Ο Εθνικός μας Ποιητής, Διονύσιος Σολομός ανάμεσα στους εμπνευσμένους στίχους του λέει και τούτο απευθυνόμενος προς το μεγάλο μήνυμα της Ελευθερίας της Πατρίδος και των αξιών μας «Μοναχή το δρόμο επήρες και ξανάρθες μοναχή. Δεν είν΄εύκολες οι θύρες, αν η χρεία τες κουρταλεί» αυτή είναι η πραγματικότητα αλλά να μην ξεχνούμε και το άλλο  «και εάν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει λευθεριά!». Ενωμένοι λοιπόν, όλοι μαζί στον κοινό αγώνα, με τον Χριστό και την Παναγία μας, να πορευτούμε το  δρόμο της Πίστεως και της Ελευθερίας, κρατώντας μέσα στην καρδιά μας αναμμένη την φλόγα της αγάπης για τον Κύριο, για την Αγία μας Εκκλησία για μια πατρίδα Ελεύθερη και Υπερήφανη. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στο τέλος της ομιλίας του, προέτρεψε το παριστάμενο  Εκκλησίασμα να ψάλλουν όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μετά το πέρας των Λατρευτικών Εκδηλώσεων ακολούθησε η κατάθεσις Στεφάνων στον χώρο του Ηρώου της Πόλεως μας και η καθιερωμένη παρέλαση  με αντιπροσωπείες τμημάτων από τα Σχολεία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων και Τμημάτων του Στρατού.