Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.



Το κείμενο είναι από Εδώ  

Επιμέλεια: Κώστας Πλαγάκος
Οι εργασίες ανέγερσης του παρεκκλησίου του Αγίου Γρηγορίου ξεκίνησαν από τον αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο Κοτσώνη το 1978 εν μέσω δυσκολιών και απρόβλεπτων προβλημάτων καθώς στην περιοχή που επελέγη δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυο ύδρευσης αλλά και δρόμοι που να επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες η ανέγερση του παρεκκλησίου ολοκληρώνεται και τον Οκτώβριο του 1980 εγκαινιάζεται από τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικο.
Ήδη ο φιλανθρωπικός σύλλογος «Αγία Φιλοθέη» παραχωρεί τα πρώτα τεσσεράμισι περίπου στρέμματα στο υπό σύσταση Ιερό Ησυχαστήριο ενώ τον Μάιο του 1982 έχουμε την επίσημη ίδρυση του Ιερού Ησυχαστηρίου (υπ’ αριθμόν 52 ΦΕΚ) και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ενθρονίζεται η πρώτη Ηγουμένη οπότε και αρχίζει να λειτουργεί, ουσιαστικά, το Ιερό Ησυχαστήριο με μια μικρή αδελφότητα τεσσάρων μελών.
Σταδιακά, με την προσωπική εργασία όλων των αδελφών αλλά και την οικονομική ενίσχυση και ηθική συμπαράσταση φίλων και προσκυνητών, που συνέστησαν και τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Ρωμιοσύνη και Ορθοδοξία», προχωρούσε η κτιριακή ολοκλήρωση του Ιερού Ησυχαστηρίου, η υδροδότησή του από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Κουφαλίων το έτος 1985, η δημιουργία γεώτρησης, προκειμένου να υπάρχει αυτάρκεια σε νερό και η ηλεκτροδότησή του το έτος 1987 από το δίκτυο της ΔΕΗ. Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 1982 θεμελιώθηκε το Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και των Αγιορειτών Πατέρων, το οποίο εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 1995 από το Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Χρυσόστομο.
Εν τω μεταξύ τα έτη 1989, 1992 και 2002 έγιναν συμπληρωματικές παραχωρήσεις εκτάσεων γης από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης προς το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Σήμερα, όλο το κτιριακό συγκρότημα του Ιερού Ησυχαστηρίου μπορούμε να πούμε ότι διακρίνεται σε δύο μέρη: α) το πρώτο μέρος που είναι προσιτό στους προσκυνητές και περιλαμβάνει το καθολικό, το καμπαναριό, το αρχονταρίκι, ξενώνα φιλοξενίας, αύλειο χώρο και ανθόκηπους και β) το δεύτερο μέρος που ανήκει αποκλειστικά στην αδελφότητα και περιλαμβάνει πτέρυγα κελιών, βιβλιοθήκη, κουζίνα, τράπεζα, εργαστήρια, βοηθητικούς χώρους, παρεκκλήσι του Αγίου Γρηγορίου και αύλειο χώρο. Όλα τα κτίρια είναι παραδοσιακά κτισμένα, με πρότυπο πάντοτε την Αγιορείτικη αρχιτεκτονική.
Εκτός από το παραπάνω παρεκκλήσι του Αγίου Γρηγορίου, το Ιερό Ησυχαστήριο έχει και τα εξής παρεκκλήσια: Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Οσίας Ξένης, του Αγίου Ισαάκ του Σύρου και του φύλακος Άγγελου.
Η αδελφότητα, σήμερα, αποτελείται από τριάντα και πλέον μοναχές, πτυχιούχους Ανωτέρων και Ανώτατων Σχολών σε μεγάλο βαθμό, οι οποίες εκτός από τις πνευματικές τους δραστηριότητες αναπτύσσουν και φιλανθρωπική δραστηριότητα προς απόρους, πολυτέκνους, ασθενείς και γενικώς συνανθρώπους μας που χρήζουν βοήθειας. Επίσης, είναι επιφορτισμένες και με μοναχικά διακονήματα όπως αγιογραφία (φορητές εικόνες και τοιχογραφίες), ιεροραπτική – χρυσοκεντητική (στολές Αγίας Τραπέζης, αρχιερατικά, ιερατικά και μοναχικά ενδύματα), έκδοση πνευματικών βιβλίων (και μετάφρασή τους σε άλλες γλώσσες), παρασκευή μοσχοθυμιάματος, κατασκευή κομποσχοινίων και λοιπών καλλιτεχνημάτων, ζωγραφική και στολισμός πασχαλινών λαμπάδων από αγνό κερί, παρασκευή οικολογικών σαπουνιών με ιαματικές ιδιότητες, παρασκευή θεραπευτικών ελαίων και αλοιφών από αγνά, οικολογικά υλικά και παρασκευή ηδυπότων. Επιπλέον, το Ιερό Ησυχαστήριο διατηρεί λαχανόκηπο ικανής εκτάσεως, δενδροκαλλιέργειες και μελισσώνα.
Ορισμένα, ακόμη, στοιχεία που θα πρέπει να αναφερθούν ολοκληρώνοντας αυτή την αναδρομή-παρουσίαση του Ιερού Ησυχαστηρίου της πόλης μας είναι ότι κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό προσκυνητές από όλα τα σημεία της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Αμερικής και των Βαλκανίων ενώ δεν είναι λίγες και οι φορές που φιλοξενήθηκαν μοναχές από μονές άλλων χωρών προς εκμάθηση κάποιου διακονήματος, βυζαντινής μουσικής ή της ελληνικής γλώσσας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το Ιερό Ησυχαστήριο βρίσκεται σχεδόν στο μέσον της αποστάσεως μεταξύ Θεσσαλονίκης, όπου αρχιεράτευσε, και Βεροίας, όπου ασκήτεψε, ο ιεράρχης του 14ου αιώνα, Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, στον οποίο και είναι αφιερωμένο.


Περισσότερες από τριάντα μοναχές αποτελούν, σήμερα, την αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί προσκυνητές από όλα τα σημεία της γης
*Απόσπασμα από την υπό έκδοση εργασία εργασία του Κ. Πλαγάκου "Ιεροί Ναοί και Εξωκκλήσια των Κουφαλίων"