Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Εσπερινός του Αγίου Βλασίου στα Σκλάβαινα Ακαρνανίας.

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάσθηκε κι εφέτος η μνήμη του νεοφανούς Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου, του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας μαρτυρήσαντος και των έξι συμμαρτυρησάντων του, Συμεών, Θεοκλήτου, Παντελεήμονος, Ιγνατίου, Χαρίτωνος και Νικηφόρου, στον τόπο του μαρτυρίου των Αγίων, στα Σκλάβαινα Ακαρνανίας.

Στο σημείο που σώζεται ο τάφος του Αγίου Βλασίου έχει αναγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν του.

Στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, που τελέσθηκε την παραμονή της εορτής, Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συμπαραστατούμενος από ιερείς της περιοχής, με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βονίτσης, Πρωτοπρ. Χρήστο Βέττα.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Βλασίου, τον οποίο χαρακτήρισε κατά πάντα θαυμαστό, διότι εμπεριέχει στοιχεία και γεγονότα που τον καθιστούν μοναδικό και ανεπανάληπτο.

Μίλησε για την οδό της αφιερώσεως και της ασκήσεως που επέλεξε ο Άγιος Βλάσιος να βαδίσει στη ζωή του και η οποία επισφραγίσθηκε από το μαρτυρικό του τέλος λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ακολούθησε την οδό της ασκήσεως, τον δρόμο του μοναχικού βίου, τα θεμέλια του οποίου είναι η προσευχή, η νηστεία, η αγρυπνία, η άσκηση και η μετάνοια. Η άσκηση έχει ως απώτερο σκοπό να βιώσει ο άνθρωπος τις θεοδώρητες και θεοδίδακτες αρετές: την ταπεινοφροσύνη, την υπακοή και την αγάπη. Και, όπως τόσο εύστοχα τονίζει ο ιερός Υμνογράφος, δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετικός τρόπος για να επισφραγίσει ο Άγιος Βλάσιος την επίγεια διαδρομή του, από το να μαρτυρήσει υπέρ του Χριστού.

Ο Θεός επέτρεψε την ήμερα, την κατ’ εξοχήν αφιερωμένη σε Εκείνον, την Κυριακή, να τελεσθεί και το μαρτύριο του Αγίου και όσων συναθροίσθηκαν μαζί του για να προσφέρουν την Θεία Ευχαριστία. Ο Άγιος προσέφερε την αναίμακτη θυσία, έγινε όμως στο τέλος ο ίδιος η ζώσα και ευάρεστη θυσία προς τον Άγιο Θεό. Ενώ τελούσε το μυστήριό της αγάπης, έμελλε να αποδείξει τη δική του αγάπη προς τον Θεό, να γίνει η ημέρα εκείνη το προσωπικό του «Πάσχα» μέσα από το όποιο πορεύτηκε από την γη στον ουρανό και εγκατέλειψε τον δρόμο της ασκήσεως για να εισέλθει στην εμπειρία του δοξασμού».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις πολλές εμφανίσεις του Αγίου Βλασίου μέχρι σήμερα, κατά τις οποίες αποκάλυψε τα στοιχεία του βίου, της ασκήσεως και του μαρτυρίου του, παρουσιάζοντας τρεις κυρίως λόγους που εξηγούν αυτές τις εμφανίσεις στους πιστούς.

Ο πρώτος λόγος είναι, διότι ο Άγιος επιθυμούσε να δοξασθεί αυτός ο τόπος μέσα από το δικό του ένδοξο μαρτύριο και οι κάτοικοί του να καυχώνται για τον δικό τους Άγιο. Ως δεύτερο λόγο ανέφερε, ότι ο Άγιος επιθυμεί να παραδειγματιστούμε από τον βίο και την αρετή του. Να τον θέσουμε όχι μόνο προστάτη στη ζωή μας, αλλά οδοδείκτη του βίου μας, μιμούμενοι την πορεία της αφιερώσεως και της αγάπη του στον Θεό. Ως τρίτο λόγο παρουσίασε την επιθυμία του Αγίου να μεσιτεύει και να πρεσβεύει από το Επουράνιο Θυσιαστήριο για τους συντοπίτες του και για όλους τους πιστούς, που επικαλούνται τις μεσιτείες και τις πρεσβείες του.

«Να λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, ποσό θαυμαστή είναι όντως η ζωή του Αγίου Βλασίου. Πόσο παράδοξα υπήρξαν τα γεγονότα που οδήγησαν τον Άγιο να εξέλθει από την αφάνεια και να εισέλθει στο φως του εορτολογικου κύκλου της Άγιάς μας Εκκλησίας και να τιμάται από ολόκληρη την Εκκλησία, ιδιαίτερα όμως εδώ στην γενέτειρά του, στον τόπο της ασκήσεως και του μαρτυρίου του, στον τόπο που αγίασε και διαχρονικά τον αγιάζει με την παρουσία των ιερών του λειψάνων, τα οποία είναι ακένωτη πηγή ιαμάτων πολλών» ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ευχήθηκε χρόνια πολλά στους πολλούς προσκυνητές που κατέκλυσαν το Ναό και τον προαύλιο χώρο του.

Στη συνέχεια προχείρισε σε Πνευματικό, τον Εφημέριό του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αμφιλοχίας, π. Γεώργιο Τηγάνη, προτρέποντας τον να ασκεί την διακονία της πνευματικής πατρότητος με συνέπεια, προσφέροντας στους πιστούς την αγάπη και το έλεος του Θεού.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο Εδώ