Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

«Ο πολιτισμός της Κρήτης μέσα από τα γραμματόσημα»: Αφιέρωμα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Ένα αφιέρωμα στον πολιτισμό της Κρήτης, έτσι όπως αποτυπώθηκε στα κρητικά γραμματόσημα, πλαισιωμένο με κρητικές μελωδίες και χορούς, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Το αφιέρωμα παρουσιάστηκε από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», και στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα γραμματοσήμων, από το αρχείο του κ. Θεόδωρου Τσόντου, Προέδρου της Αδελφότητας, ενώ την επιμέλεια των κειμένων και την παρουσίαση έκανε η κα Αντωνία – Μαρία Ντουντουνάκη.

 Η μακραίωνη ιστορία της Κρήτης, οι ιδιαιτερότητες της και η σπουδαία γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, της χάρισαν από πολύ νωρίς, μεταξύ άλλων, το προνόμιο της ισχυρής εκπροσώπησης της μέσα στην γενική θεματολογία του ελληνικού γραμματοσήμου.

Ουσιαστικά η ταχυδρομική ιστορία της Κρήτης, αρχίζει στο τέλος της τρίτης δεκαετίας του 19ου αιώνα, φτάνοντας την 1η Μαρτίου του 1900, όπου ιδρύεται η Κρητική Ταχυδρομική Υπηρεσία και αρχίζει να λειτουργεί σε ολόκληρο το νησί.

Εκδίδει κρητικά γραμματόσημα και ιδρύει συνολικά 35 μόνιμα ταχυδρομικά γραφεία και 79 κινητά. Τα γραμματόσημα αυτά κυκλοφορούν στην Κρήτη μέχρι το 1913 που γίνεται η ένωση με την Ελλάδα και είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά της κρητικής ταχυδρομικής ιστορίας, γιατί είναι τα μόνα που εκδόθηκαν από κρητική κυβέρνηση.

Η θεματολογία των γραμματοσήμων που παρουσιάστηκαν ήταν ποικίλη. Αρχικά προβλήθηκαν γραμματόσημα με θέματα από την μυθολογία και την πρωτεύουσα της Μινωικής Κρήτης, την Κνωσσό και ακολούθησαν οι αρχαίες πόλεις του νησιού, όπως η Φαιστός, η Σίβρυτος, η Γόρτυνα, η Κυδωνία, η Ίτανος.

Η συνέχεια αφορούσε τις τέχνες και τους μεγάλους και ονομαστούς Κρήτες καλλιτέχνες που ανέπτυξαν ένα ιδιαίτερο κοινό ύφος αγιογράφησης, επηρεασμένοι τόσο από ανατολικές, όσο και από δυτικές επιδράσεις.

Μία μεγάλη σειρά από προσωπικότητες, ιστορικά γεγονότα, μνημεία, τοπόσημα, παραδοσιακά όργανα, φορεσιές, φυσικές ομορφιές, παρέλασαν στην διάρκεια της βραδιάς, μέσα από την καλλιτεχνική τους αποτύπωση σε πλειάδα γραμματοσήμων, πλαισιωμένα με κρητικές μελωδίες και χορούς, ολοκληρώνοντας μία πολύ ξεχωριστή εκδήλωση.