Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη - με ένα απόσπασμα από λόγο του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

  

Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη με ένα απόσπασμα από λόγο του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, σχετικά με τους διωγμούς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων:
"Διότι ποιος ήταν ο λόγος που οι ρωμαίοι ειδωλολάτρες αυτοκράτορες δίωκαν τους χριστιανούς; Τους δίωκαν επειδή στη θρησκεία των χριστιανών, στη συμπεριφορά τους έβλεπαν μεγάλη απειλή για το κράτος τους. 
Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε εκείνα τα παλαιά χρόνια η θρησκεία είχε εξαιρετικά μεγάλη κρατική σημασία: η ισχύς και η συνοχή του κράτους βασίζονταν στη θρησκεία, γι’ αυτό οποιαδήποτε καταπάτηση της κρατικής θρησκείας εκλαμβανόταν από τους ρωμαίους αυτοκράτορες ως ο σοβαρότερος κίνδυνος για την εξουσία τους και για την ευημερία του κράτους. Εκείνα τα χρόνια ανήγειραν αγάλματα των ρωμαίων αυτοκρατόρων σε όλες τις πόλεις και απαιτούνταν από τον λαό, όλοι να αποδίδουν θεϊκές τιμές σε αυτές τις αναπαραστάσεις.Οι χριστιανοί το αρνούνταν αυτό – αρνούνταν την προσκύνηση των ειδωλολατρικών αγαλμάτων. Δεν ήταν λίγοι και οι χριστιανοί που υπηρετούσαν στον ρωμαϊκό στρατό ή ανήκαν στους αυλικούς που περιστοίχιζαν τον αυτοκράτορα. Ήταν ανυπόφορο για τους ρωμαίους αυτοκράτορες να βλέπουν και να ακούνε ότι οι χριστιανοί-πολεμιστές, οι χριστιανοί-αξιωματούχοι αρνούνταν την συμμετοχή στις κρατικές παλλαϊκές εορτές προς τιμή των ειδωλολατρικών θεών, αρνούνταν να στολίσουν τις οικίες τους με λουλούδια, να τις φωταγωγήσουν· αρνούνταν να συμμετέχουν στην εορταστική προσφορά θυσιών στους ειδωλολατρικούς θεούς. Αυτή η στάση των χριστιανών, σύμφωνα με τους κανόνες που ίσχυαν τότε, τιμωρούνταν με θανατική ποινή. Όλοι εκείνοι οι οποίοι δεν απέδιδαν θεϊκές τιμές στα αγάλματα του αυτοκράτορα, οι οποίοι δεν συμπεριφέρονταν με σεβασμό στους ειδωλολατρικούς θεούς, καταδικάζονταν σε θάνατο. Αυτό που αποτελούσε την αιτία των ειδωλολατρικών διωγμών ήταν ο φόβος των ρωμαίων αυτοκρατόρων για την ευημερία και επιπλέον για την ακεραιότητα του κράτους τους. Στους χριστιανούς έβλεπαν τους εχθρούς του κράτους και γι’ αυτό τους δίωκαν σκληρά.
Απόσπασμα από το βιβλίο "Ρήματα Ζωής Αιωνίου" του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.
Μετάφραση: Μοναχή Ιερωνύμη
Εκδόσεις Επιστροφή