Προσφωνώντας τη γερόντισσα Αγαθοκτίστη και την αδελφότητα καθώς και τους πιστούς που συμμετείχαν στην πανήγυρη της Μονής, ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι η σημερινή γιορτή φέρει στο προσκήνιο τρεις εποχές: η πρώτη ήταν του αποστόλου Παύλου, ο οποίος γράφοντας στον μαθητή του Τιμόθεο αναφέρει ότι « ο λόγος του Θεού ου δέδεται», εννοώντας τον σεσαρκωμένο Λόγο, τον Χριστό, ο οποίος δεν περιορίζεται από τους ανθρώπους και τον χρόνο αλλά μεταδίδεται παντού. Η δεύτερη είναι η εποχή του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος βρέθηκε και στη φυλακή για την αγάπη του Χριστού και έζησε το μαρτύριο, αλλά δεν έπαψε να διδάσκει στους ανθρώπους την αλήθεια που είναι ο Χριστός, συμβουλεύοντας και φέρνοντας στην πίστη νέους ανθρώπους, όπως ήταν ο μαθητής του ο άγιος Νέστορας, και κάνοντας την αγιότητα ευλογία για όλη την ανθρωπότητα. Η τρίτη εποχή είναι η δική μας , στην οποία υπάρχει μία μαλθακότητα στο πνεύμα μας, δεν βλέπουμε την αγάπη του Θεού ως πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μας, αλλά νοιαζόμαστε και αγαπούμε τον εαυτούλη μας, μη βάζοντας τον Χριστό ως κεφαλή της πορείας μας.
Όπως και στις άλλες δύο εποχές, έτσι και σήμερα οι ανθρώπινοι νόμοι, οι ανθρώπινες ηγεσίες, θέλανε να φυλακίσουν και να διαγράψουν την αλήθεια του Χριστού. Όμως τόσο ο Παύλος όσο και ο άγιος Δημήτριος επέδειξαν πνεύμα ανδρείας. Και ανδρεία σημαίνει το να έχουμε βεβαία ελπίδα στο έλεος του Θεού και να υπομένουμε, όπως λέει και ένας σύγχρονος άγιος, ο άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ. Ας βάλουμε λοιπόν την πίστη μας στον Χριστό, το ανδρείο φρόνημα και την ζωή της Εκκλησίας πάνω από τα ανθρώπινα κελεύσματα, κατέληξε τις σκέψεις του ο Μητροπολίτης Κερκύρας.
Στην θεία λειτουργία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και ο βουλευτής Κέρκυραςκ. Στέφανος Γκίκας και ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιος Μαχειμάρης.