Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

«Το Θαύμα του 1821 γίνεται όραμα για τα παιδιά του 2021».

Με την Ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησε η πρώτη Σύναξη των Στελεχών του Κατηχητικού και Νεανικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία.

          Τον Αγιασμό ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος στην συνέχεια καλωσόρισε τους Ιερείς και κατηχητές των Ενοριών της Μητροπόλεως και τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως, ενώ παρουσίασε και τα δύο νέα στελέχη του Γραφείου, τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Βάγια, Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος και τον Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Χρήστο Τσιλοφύτη, αναπληρωτή Διευθυντή.

          Ο π. Κωνσταντίνος εν πρώτοις, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την τιμή την αναθέσεως αυτής της θέσεως καθώς, και για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό τόσο του ιδίου, όσο και του π. Χρήστου, χαρακτηρίζοντας το έργο του Γραφείου Νεότητος ως υψηλή και ευαίσθητη διακονία κατηχήσεως και διαπαιδαγωγήσεως  της Εκκλησίας στα παιδιά και τους νέους, η οποία μάλιστα αυτές τις δύσκολες εποχές και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της υγειονομικής κρίσεως, τις οποίες περνά η πατρίδα μας και ο κόσμος ολόκληρος, είναι ανάγκη, το έργο της κατηχήσεως της Εκκλησίας να εμπνέει ευθύνη, αγάπη και στοργή της Εκκλησίας προς τα παιδιά.

          Παρουσίασε το θέμα της φετινής Κατηχητικής χρονιάς, το οποίο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και συγκεκριμένα είναι το εξής:

          «Το Θαύμα του 1821 γίνεται όραμα για τα παιδιά του 2021».

          Στην συνέχεια ο π. Κωνσταντίνος, παρουσίασε ένα μέρος του φακέλου, ο οποίος εδόθη σε όλους τους κατηχητές και τις κατηχήτριες και χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών προς τα στελέχη του Νεανικού και Κατηχητικού έργου της Μητροπόλεως, μέσα από το οποίο ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει ότι: « Μας δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουμε την αγκαλιά του Θεού στα παιδιά μας».

          «Μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτή την επέτειο, που είναι ένα σχολείο για όλους μας, να γνωρίσουμε στα παιδιά μας, τους αληθινούς ήρωες της Πίστεως και της Πατρίδος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Κωνσταντίνος.

          Ευχαρίστησε δε και τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριο Μανώλη, ο οποίος βοήθησε ενεργά στην κατασκευή των φακέλων και του έντυπου και ηλεκτρονικού βοηθητικού υλικού, το οποίο και προμηθεύτηκαν άπαντες οι παρευρισκόμενοι.  

          Στους Κατηχητές και στις Κατηχήτριες ωμίλησαν, ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ο οποίος και παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νεοσύστατου Ωδείου, καθώς επίσης και ο Υπεύθυνος του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της Ιεράς Μητροπόλεως και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Βασίλειος Μαντζαβίνος, ο οποίος παρουσίασε με την σειρά του το πλούσιο πρόγραμμα δράσης του Κ.Δ.Α.Π.

          Τέλος τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Αγαπητοί μου Πατέρες και αγαπητοί μου συνεργάτες και συνεργάτιδες επέλεξα σήμερα να γίνει η συνάντηση, διότι σήμερα είναι ημέρα γιορτής της κατηχήσεως. Εορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Νέστορος, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Αγίου Δημητρίου. Αν έχουμε οποιαδήποτε απορία για το πως πρέπει να γίνεται η κατήχηση, αξίζει να κοιτάξουμε τον Άγιο Δημήτριο και την σχέση του με τον Άγιο Νέστορα και πώς ένας αληθινός κατηχητής, έγινε σύντροφος, πατέρας, εμψυχωτής, δάσκαλος ενός μικρού και νέου και αδύναμου για τα μάτια του κόσμου παιδιού, το οποίο έγινε Μάρτυρας της Πίστεως του Χριστού και το οποίο εξολόθρευσε ένα ολόκληρο θηρίο, ένα γίγαντα το Λυαίο.

          Τα παιδιά μας πράγματι σήμερα, έχουν να παλέψουν με γίγαντες. Τους γίγαντες της παραπληροφόρησης, τους γίγαντες του καταναλωτισμού, τους γίγαντες της παραβατικότητας, τους  γίγαντες των ηδονών αυτού του κόσμου, οι οποίοι φωνάζουν στα παιδιά ότι το νόημα της ζωής δεν βρίσκεται στην αγάπη και στη σχέση και στην επικοινωνία αλλά βρίσκεται μονάχα στην καλοπέραση.

          Για να πετύχουμε στο έργο της Κατηχήσεως, θα πρέπει να είμαστε κατηχητές, κάθε μέρα,  κάθε ώρα και κάθε λεπτό στη ζωή μας, διότι η κατήχηση δεν είναι εργασία, ούτε χόμπι, ούτε κάτι για να γεμίσει η ώρα μας αλλά η κατήχηση είναι ζωή.

          Η ζωή μας θα πρέπει να είναι μια αξιόπιστη μαρτυρία στα μάτια αυτών που θέλουμε να διδάξουμε και να δείξουμε δρόμο και  καλούμεθα να είμαστε συνεπείς στο κάθετι της ζωής μας,  ώστε ο λόγος μας και η διακονία μας να καρποφορεί και να ευδοκιμεί».

          Ο Σεβασμιώτατος επίσης, αναφερόμενος σε δικές του προσωπικές εμπειρίες από την διακονία του ως Κατηχητής, παρότρυνε τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες και συνάμα τους απεκάλυψε και ένα μυστικό επιτυχίας του έργου της κατηχήσεως.

          «Το μυστικό της επιτυχίας για έναν που κατηχεί είναι, να αγαπά τα παιδιά. Τα παιδιά έχουν τον χάρισμα να αντιλαμβάνονται την αληθινή αγάπη. Αν αγαπάμε αυτούς στους οποίους μιλάμε και το νιώθουν ότι τους αγαπάμε και αν αγαπάμε Αυτόν για τον οποίο μιλάμε, τότε να ξέρετε ότι ο λόγος μας έχει απήχηση και ακουμπά τις καρδιές των παιδιών και καρποφορεί μέσα τους ο Λόγος του Θεού».

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ετόνισε ότι είναι ανάγκη να αφήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν, να εκφραστούν, να καταλάβουμε τι θέλουν για να το βοηθήσουμε να καταλάβει ότι ο Χριστός αγαπά το κάθε παιδί και έτσι να ανοίξουν οι ορίζοντες της ζωής του.

           Το κατηχητικό Σχολείο να πραγματοποιείται σε κάθε Ενορία, ακόμη και αν υπάρχει ένα παιδί, διότι αυτό το παιδί μπορεί να είναι ο εν δυνάμει άγιος της Εκκλησίας μας».


          Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο θέμα της φετινής Κατηχητικής χρονιάς υπογράμμισε:

          «Είναι πάρα πολύ σημαντικό, σε μία εποχή παραίτησης, να καταλάβουν τα παιδιά, ότι μπορούν να είναι πρωταγωνιστές της ζωής και όχι ουραγοί. Να καταλάβουν, ότι ακόμα και οι επαναστάσεις και η συγκεκριμένη επανάσταση, δεν ήταν μόνο των επωνύμων, των ηρώων, των ηγετών, αλλά ήταν επανάσταση του λαού ολόκληρου, που πίστεψε στο Χριστό και στο όραμα της Ελευθερίας, και έδωσε τη ζωή του για την Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Να καταλάβει κάθε παιδί, ότι οφείλει να είναι ενεργό, να νιώθει την ευθύνη του για την κοινωνία και την κοινότητα, για την παρέα του, ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά του και αυτό θα το εμπνευστεί μέσα από πρόσωπα νεομαρτύρων, Αγίων Μαρτύρων  και Ηρώων που  είναι οι οδοδείκτες και οι φάροι οι φωτεινοί που μας δείχνουν το δρόμο».

          Μετά το πέρας της Συνάξεως, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως, εδόθη κέρασμα στην εσωτερική αυλή του Κ.Δ.Α.Π. κατά την διάρκεια του οποίου, οι Ιερείς και τα Στελέχη Νεότητος είχαν μια ευχάριστη και γόνιμη επικοινωνία με τον Σεβασμιώτατο, υπό τους ήχους όμορφων τραγουδιών από τα παιδιά του Κ.Δ.Α.Π.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ