Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020'' 22η ΗΜΕΡΑ - ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΥΤΟΥ.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, εψάλη την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου ώρα 6:30μμ ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτου και εφόρου της ενορίας μας.
Στην ιερά ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ.κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεγάλος αριθμός ιερέων και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό για να συνεορτάσουν τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος.
Έψαλαν πολυμελείς βυζαντινοί χοροί υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη και του Λαμπαδαρίου κ. Χαράλαμπου Χωραΐτη.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου, είπε: “Ήρθαμε ευλογημένοι μου αδελφοί απόψε, προκειμένου να τιμήσουμε την ιερά μνήμη του Προστάτου της ενορίας του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του θαυματουργού. Αυτού του μεγάλου Αγίου της πίστεώς μας, που αποτελεί ένα φανέρωμα της παρουσίας του Θεού εν μέσω ημών. Γιατί τί άλλο είναι οι Άγιοι, από τέτοιες φανερώσεις της παρουσίας του Χριστού εν μέσω του λαού Του. Οι Άγιοι της πίστεως μας είναι εκείνοι που μας υποδεικνύουν ποιος είναι η αρχή και το τέλος, ποιος είναι η πηγή της ζωής μας. Μας υποδεικνύουν αυτό το ιερό Πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, από το οποίο και οι ίδιοι αντλούν δύναμη και θάρρος για να αντιπαλέψουν με το πνεύμα και τη λογική του κόσμου σε όλες τις εποχές. Γι’ αυτό οι Άγιοι αποτελούν τα αληθινά μας πρότυπα. Τα πρότυπα πίστεως, τα πρότυπα αγάπης προς το Χριστό, τα πρότυπα ζωής. Εμείς οι άνθρωποι, πολλές φορές αντί για τους Αγίους επιλέγουμε άλλου είδους ανθρώπους. Ανθρώπους, που μας υπόσχονται πολλά, έχουν τη διάθεση να μας προσφέρουν πολλά, αλλά πολλές φορές λόγω της ανθρώπινης αδυναμίας δυσκολεύονται να εκπληρώσουν αυτές τις υποσχέσεις που δίνουν. Και έχουμε τους Αγίους ενώπιόν μας, οι οποίοι δεν μας διαψεύδουν ποτέ. Γιατί αποτελούν τα ολοφάνερα υποδείγματα εκπλήρωσης των προσδοκιών των ανθρώπων ως προς τη σχέση τους με τον Θεό. Οι Άγιοι, μας λέει ο Απόστολος Παύλος, είναι οι άρτιοι του Θεού άνθρωποι, είναι εκείνοι που όλοι μας καλούμαστε να ακολουθήσουμε τον τρόπο της ζωής τους, ώστε να γίνουμε και εμείς άρτιοι, δηλαδή ολοκληρωμένοι ως προς τη σχέση μας με το Θεό και ολοκληρωμένοι ως προς αυτόν τον τρόπο της ζωής για τον οποίον όλοι ήρθαμε σε τούτον τον κόσμο".

Στη συνέχεια πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος: “Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος συγκαταλέγεται στη χορεία των Αγίων Μαρτύρων της πίστεως, δηλαδή εκείνων των Αγίων οι οποίοι αγάπησαν με έναν απόλυτο τρόπο τον Χριστό και αγωνίστηκαν περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο να φανερώσουν με τον τρόπο της ζωής τους αυτή τους την αγάπη προς τον Χριστό. Οι μάρτυρες υπήρξαν πρώτιστα μαθητές του Χριστού, δηλαδή υπήρξαν εκείνοι οι οποίοι μαθήτευσαν κοντά στον θείο Διδάσκαλο, δηλαδή τον Ιησού Χριστό, παραμένοντας σε κοινωνία και σε σχέση με αυτό το σχολείο του Διδασκάλου, που δεν είναι άλλο από το Πανάγιο Σώμα Του, την Αγία Εκκλησία. Οι Άγιοι της πίστεως ήταν μαθητές στο σχολείο του Εσταυρωμένου, δηλαδή στην Εκκλησία και αγωνίστηκαν σε όλη τους τη ζωή, όχι μόνο απλά να ακούσουν εκείνα που ο Διδάσκαλος Χριστός τους εμπιστεύτηκε, δηλαδή να παραμείνουν ακροατές των εντολών Του, αλλά εφαρμόζοντας εκείνο που ο ίδιος ο Χριστός είπε στο ευαγγέλιο Του, ότι αληθινά μακάριος είναι εκείνος όχι μόνο ο οποίος ακούει, αλλά και ποιεί τον λόγο που ακούει, δηλαδή εφαρμόζει την διδασκαλία.
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Δημήτριος, μέσα από τα τρία χαρακτηριστικά, τη μαθητεία στις εντολές του Θεού, την ομολογία του Θεού τον οποίο εμπιστεύτηκε και λάτρεψε, αλλά και την θυσία του για αυτήν την λατρεία του προς τον Θεό, έρχεται να αποτελέσει και το παράδειγμα ζωής για όλους εμάς.
Αγωνιζόμαστε να υπερβούμε την ατομικότητα μας και μαθαίνουμε να ζούμε εκκλησιαστικά, δηλαδή όλοι μαζί ως κοινωνία και σχέση αγάπης για το Θεό και αγάπης για τους αδελφούς μας. Αυτή η ομολογία πρέπει να γίνει ούτως ώστε να έχει αληθινό και ουσιαστικό περιεχόμενο. Μία πραγματική θυσία υπέρ των άλλων ανθρώπων χάριν του Χριστού. Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα μαρτύριο. Γιατί όταν αγωνίζεσαι να υπερβείς το δικό σου θέλημα καλείσαι να αγωνίζεσαι ώστε να βρίσκεις την πληρότητα της ζωής μέσα από την αγάπη σου προς τον Θεό και την αγάπη σου προς τις ζωντανές εικόνες του Θεού που είναι οι αδελφοί σου, οι συνάνθρωποί σου.
Ο Άγιος Δημήτριο πριν δώσει το μαρτύριο του αίματος για τον Χριστό, αγάπησε τους ανθρώπους και μάλιστα στάθηκε αλληλέγγυος απέναντι στον πόνο και στη δυσκολία αυτών των ανθρώπων και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και εμείς. Να μάθουμε να ζούμε εκκλησιαστικά. Αυτός είναι ο αυθεντικός τρόπος της μαρτυρίας που ενέχει ψήγματα μαρτυρίου σε κάθε εποχή, ιδιαιτέρως δε στην δική μας εποχή.
Ο τιμώμενος σήμερα Άγιος – Μυροβλύτης, είναι εκείνος που μας προσφέρει το άγιο μύρο της πίστεως. Είναι εκείνος, που μοσχοβολά μέσα από την ύπαρξη του σε όλους μας και μας δίνει με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα, αλλά και το θάρρος, να τον ακολουθήσουν στον δικό του ευλογημένο τρόπο ζωής. Τα μύρα του Αγίου Δημητρίου θα είναι πάντοτε ακένωτα, όσο υπάρχουν μυροσυλλέκτριες ψυχές, που θα αγωνίζονται, ώστε στην καθημερινότητά τους να υπερβαίνουν την ατομικότητα τους και να μένουν πιστοί στην αγάπη και στη διδασκαλία του Ιησού Χριστού”.

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε: “ Αδελφοί μου, εύχομαι ολόψυχα και ευχηθείτε το ίδιο και εσείς σεβαστοί μου πατέρες, η αγάπη του Θεού δια των πρεσβειών του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, να εμπνέει πάντοτε όλους μας, ώστε να παραμένουμε πιστοί στο θέλημα του Θεού, πιστοί στην αγάπη μας προς το Χριστό και να γινόμαστε ομολογητές της πίστεως σε κάθε εποχή όσο δύσκολη και αν είναι αυτή. Σας παρακαλώ θερμά ευχηθείτε το και εσείς αδερφοί μου ευλογημένοι για την αναξιότητα μου”.

Να σημειωθεί ότι στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο τέως Yπουργός κ. Ιωάννης Μπαλάφας, η Δήμαρχος της πόλεως μας κ. Μαρία Ανδρούτσου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία με λειτουργό, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωίνο, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιώς.
Έψαλε ο αριστερός χορός του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Αλεξίου Κατσαρού.

Αποθήκευση