Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

«Προσέχετε τους αιρετικούς» -Αποστολικά Μηνύματα 31/5/2020.


 
Αποστολικά Μηνύματα
31/5/2020 Κυριακή Εβδόμη, των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου
«Προσέχετε τους αιρετικούς»
Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αδελφοί μου.
Σήμερα είναι η Κυριακή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων που συγκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και καταδίκασαν ως αιρετικό έναν ιερομόναχο της Εκκλησίας μας, τον Άρειο, ο οποίος δίδασκε αιρέσεις και πλάνες για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Δίδασκε περί του Κυρίου μας ό,τι διδάσκουν ακριβώς και σήμερα οι χιλιαστές ή ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά. Έλεγε ο ιερομόναχος Άρειος  ότι ο Ιησούς Χριστός δεν είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Δεν δεχόνταν δηλαδή την Θεότητα του Ιησού Χριστού. Αρνείτο ότι ο Χριστός είναι Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού. Έλεγε ότι ο Κύριός μας είναι ένας απλός άνθρωπος που τον δημιούργησε ο Θεός, δηλαδή ένα κτίσμα. Δεν εδέχετο την πίστη των αγίων Αποστόλων, ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν Θεάνθρωπος, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.
 Οι άγιοι Πατέρες υπό την προεδρία του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης ακόμη, συγκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., προκειμένου ν΄αντιμετωπίσουν τις πλάνες του ιερομονάχου Αρείου, ο οποίος επηρέαζε πλήθος κόσμου δημιουργώντας οπαδούς, τους λεγόμενους «αρειανούς». Η αίρεσή του αυτή που ονομάστηκε «αρειανισμός», όπως είπαμε ταυτίζεται στη διδασκαλία της με πολλά απ΄αυτά που διδάσκουν οι σημερινοί ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά.
Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο κάλεσαν τον Ιερομόναχο Άρειο να εκθέσει τις απόψεις του και να τοποθετηθεί επ’ αυτών. Μέσα σε αυτή την αγία Σύνοδο, διέπρεψαν κατατροπώνοντας με επιχειρήματα τις πλάνες και τις αιρέσεις του Αρείου ο Μέγας Αθανάσιος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Νικόλαος και πολλοί άλλοι μεγάλοι πατέρες και διδάκαλοι της Ορθοδόξου Πίστεώς μας.
Έτσι ο  Άρειος καθαιρέθηκε, αφορίστηκε και αναθεματίστηκε από τους αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο ξεκίνησε να διαμορφώνεται το Σύμβολο της Πίστεως, το «Πιστεύω» που λέμε στη Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή, όπου με συνοπτικά λόγια καταγράφεται το ποια είναι η πίστη των χριστιανών. Εδώ εκφράζεται η σωστή και  ορθή πίστη των χριστιανών, ώστε να ξεχωρίζει από τις πλάνες και τις αιρέσεις που διδάσκουν οι αιρετικοί κάθε εποχής. Γι’ αυτό ακριβώς το σύμβολο αυτό της Πίστεώς μας ονομάσθηκε  «Πιστεύω» των Ορθοδόξων, και κατ΄ επέκταση η ορθή πίστη ονομάστηκε Ορθοδοξία.
Αδελφοί μου, αυτό το γεγονός τιμά και εορτάζει σήμερα η Αγία Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία. Ενθυμούμεθα τους αγώνες των 318 Αγίων Πατέρων να κρατήσουν την Χριστιανική Πίστη ορθή και μακριά από κάθε είδους αιρετικές πλάνες. Η Εκκλησία μας την ημέρα αυτή θέσπισε να διαβάζουμε από το Ευαγγέλιο του αγαπημένου μαθητή του Κυρίου, Ιωάννη, την περικοπή που ακούσαμε.
Πού αναφέρεται σήμερα ο Ευαγγελιστής; Μας παρουσιάζει τον διδάσκαλο και Κύριό μας Ιησού Χριστό, να προσεύχεται λίγο πριν να συλληφθεί μέσα στον κήπο της Γεθσημανή. Εκεί ο Ιησούς ως άνθρωπος απευθύνεται στον Πατέρα Του και Του λέγει ότι ολοκλήρωσε το έργο που ανέλαβε να επιτελέσει επί της γης, για την σωτηρία των ανθρώπων. Τώρα Πατέρα μου, λέγει ο Ιησούς, ήρθε η ώρα να λάβω τη δόξα μου που είχα πλησίον σου, πρωτού ακόμα να δημιουργηθεί ο κόσμος... διότι όσα έχω είναι δικά Σου και όσα έχεις Εσύ είναι δικά μου. Εδώ αναγνωρίζεται ξανά η Θεότητα του Ιησού Χριστού. Θεός  είναι ο Πατήρ; Θεός είναι και ο Υιός.
Κατόπιν, ο Κύριος απευθύνει, ως άνθρωπος, μια συγκινητική παράκληση στον Πατέρα Του, για τους μαθητές Του, αλλά και για όλους εμάς: «Πάτερ άγιε, φύλαξε τους μαθητές μου που Εσύ μου έδωσες, κάτω από την σκέπη του ονόματός Σου, ώστε να είναι όλοι ΕΝΑ, όπως είμαστε και εμείς ΕΝΑ». Ο Ιησούς Χριστός παρακαλεί, ώστε οι μαθητές Του και οι χριστιανοί να μη διασπαστούν σε κομμάτια, αλλά να παραμείνουν ΕΝΑ, να μείνουν όλοι ενωμένοι μέσα στην Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία Του.
Αυτό είναι το αγαπητικό μήνυμα ενότητας της τελευταίας προσευχής του Ιησού Χριστού. Αυτό είναι που περιφρόνησαν και αθέτησαν ο ιερομόναχος Άρειος και όλοι οι αιρετικοί, δημιουργώντας σχίσματα στην Εκκλησία, με αιρέσεις και πλάνες που συνεχίζουν να υπάρχουν έως και τις ημέρες μας.
Το ίδιο μήνυμα ωστόσο μας μεταδίδει και το σημερινό Αποστολικό κείμενο των Πράξεων των Αποστόλων. Όπως ακούσαμε, ο Απόστολος Παύλος βιαζόταν να φύγει από την Μ. Ασία, όπου κήρυττε τον Χριστό, καθώς επιθυμούσε να μεταβεί στην αγία πόλη Ιερουσαλήμ για την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, ημέρα κατά την οποία έγινε και η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Κυρίου.
Πριν φύγει λοιπόν, κάλεσε τους ιερείς και τους επισκόπους όλης της περιοχής όπου βρισκόταν και τους είπε λόγια προφητικά, τα οποία ως φύλακες της πίστεως πού είναι οι κληρικοί, όφειλαν να τα τηρήσουν και να τα εφαρμόσουν. Ας ακούσουμε αυτά τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, που διακρίνονται από την ίδια πίστη και αγωνία που είχε ο Ιησούς Χριστός μέσα στον κήπο της Γεθσημανή την ώρα της προσευχής Του:
«Προσέχετε δε, πώς θα φέρεσθε και τι θα διδάσκετε στο ποίμνιό σας, στο οποίο το Πνεύμα το Άγιο σας έβαλε επισκόπους, για να ποιμαίνετε την Εκκλησία του Κυρίου και Θεού, την οποία ο ίδιος ο Κύριος απέκτησε με το αίμα Του. Εγώ τούτο γνωρίζω, ότι μετά την αναχώρησή μου θα εισέλθουν μεταξύ σας ψευδοδιδάσκαλοι και αιρετικοί, σαν άγριοι λύκοι, οι οποίοι δεν θα λογαριάζουν καθόλου τα λογικά πρόβατα του Χριστού, αλλά θα προσπαθούν να τα παρασύρουν στις πλάνες και στις αιρέσεις τους. Προσέξτε, διότι και από εσάς τους επισκόπους θα αναδειχθούν άνδρες εγωιστές, οι οποίοι θα διδάσκουν διεστραμμένες και ψευδείς διδασκαλίες για να αποσπάσουν οπαδούς από την ορθή διδασκαλία του Χριστού που οδηγεί στη σωτηρία. Γι’ αυτό πρέπει να είστε ενωμένοι, άγρυπνοι, προσεκτικοί και μη ξεχνάτε ότι με δάκρυα στα μάτια επί τρία χρόνια συνεχώς, νύκτα και ημέρα, δίδαξα την ορθή πίστη... ».
Όπως καταλαβαίνουμε, το μήνυμα τόσο του ευαγγελικού όσο και του αποστολικού κειμένου ταυτίζονται. Μιλούν για την διαφύλαξη της ενότητας, αλλά και της ορθότητας της Πίστεώς μας. Αυτή την ενότητα και την ορθότητα διαφύλαξαν από τις πλάνες, τις κακοδοξίες και αιρέσεις του Αρείου οι σημερινοί εορτάζοντες 318 θεοφόροι Πατέρες στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο.
Αδελφοί μου.
Δύο χιλιάδες χρόνια μετά Χριστόν, η Εκκλησία, ο μοναδικός φορέας της Ορθόδοξης πίστης μας, εξακολουθεί να υπάρχει. Στο διάβα αυτών των αιώνων βρέθηκαν πολλοί πλάνοι και αιρετικοί που διαστρέβλωσαν την ορθή πίστη του Χριστού. Ανάμεσά τους, μεγάλο κακό έκανε εδώ και αιώνες στην Εκκλησία του Χριστού ο Επίσκοπος Ρώμης, που συνεχίζει να κηρύττει πλανεμένες διδασκαλίες έως και σήμερα, απομακρύνοντας ολόκληρη την Δύση από την ορθή πίστη.
       Ομοίως σχίσματα, πλάνες και αιρέσεις δημιούργησαν οι Διαμαρτυρόμενοι, οι λεγόμενοι Προτεστάντες, στους οποίους ανήκουν οι Ευαγγελικοί, οι Πεντηκοστιανοί, οι Χιλιαστές και 20.000 ακόμη αιρετικές ομάδες ΄΄χριστιανών΄΄ που υπάρχουν επί της γης, διαστρεβλώνοντας τα λόγια του Κυρίου μας, όπως έπραξε ο ιερομόναχος Άρειος.
Εμείς μένουμε σε όσα μας παρέδωσαν ο Κύριός μας, οι Απόστολοι, οι Διδάσκαλοι, οι Πατέρες και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας του Χριστού. Διατηρούμε επί αιώνες με αγώνα και αίμα μαρτυρικό την ορθή πίστη του Χριστού. Γι’ αυτό με καμάρι ομολογούμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Γι’ αυτή την Πίστη μας, είμαστε έτοιμοι εάν χρειασθεί, όπως οι άγιοί μας, να δώσουμε και εμείς το αίμα μας προς δόξαν του Ιησού Χριστού και της Εκκλησίας Του.
Ευχόμεθα δε και προσευχόμεθα, όλοι οι χριστιανοί που στο πέρασμα των αιώνων πλανήθηκαν και απομακρύνθηκαν από την ορθή Πίστη, να επιστρέψουν στην Αλήθεια. Η Εκκλησία με αγάπη και κατανόηση θα τους δεχθεί όλους ξανά στην αγκαλιά Της. Η μεταστροφή τους στην Ορθοδοξία  θα δώσει χαρά στους αγγέλους και σε όλους τους ανά τους αιώνες αγίους της Εκκλησίας μας, αμήν.