Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ο Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων.

1.12.2018     Ώρα ανάρτησης: 12:46:38 PM
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

«Η πίστη παραμένει πάντοτε υπόθεση προσωπικής σχέσης, μιας σχέσης που κορυφώνεται στην Θ. Ευχαριστία και στην εν Αγίω Πνεύματι ζωή, στην κοινωνία με τον Θεό· με τον Θεό στον οποίο μιλάμε, ο οποίος ακούει τις προσευχές μας και μας απαντά» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων και του περιοδικού Ακτίνες.
Η εκδήλωση με θέμα «Επιστήμη και χριστιανική κοσμοθεωρία» πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης στην οδό Καρύτση, παρουσία αρκετών μελών της, ακαδημαϊκών, κληρικών και λαϊκών.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «στο τέλος της εποχής του μεσοπολέμου, εποχή σύγχυσης και επαπειλούμενης απώλειας των στοιχείων της ιδιοπροσωπείας του λαού μας, εποχή κρίσης της εκκλησιαστικής και της εθνικής μας ταυτότητας και αναζήτησης μιας θέσης στον τότε σύγχρονο κόσμο, η Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων μόρφωσε το πρότυπο του χριστιανού που ζει και διαλέγεται με το παρόν χωρίς εκπτώσεις στην πίστη, χωρίς φανατισμούς, χωρίς άγονη εσωστρέφεια, χωρίς φόβους για την αλήθεια».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η καλλιεργούμενη από το 18ο αιώνα αντίληψη της ασυμβατότητας επιστήμης και πίστης έβρισκε εύκολη απήχηση σ’ ένα λαό που εστερείτο της επιστήμης και της γνώσης εκείνη την εποχή, αγνοούσε εξ άλλου σε μεγάλο βαθμό την ορθή διδασκαλία και πίστη της Εκκλησίας. Ήταν λοιπόν η δράση της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων, όπως αποτυπώθηκε εύστοχα στη Διακήρυξη του 1946, που διατράνωσε μέσα στη συνείδηση του λαού μας ότι η επιστήμη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να στηρίξει «πολεμικήν εναντίον της χριστιανικής Πίστεως», δεν μπορούμε να την αναμιγνύουμε στο πεδίο των μεγάλων μεταφυσικών ζητημάτων», ενώ συμπλήρωσε ότι «στις μέρες μας το θέμα είναι αναπάντεχα επίκαιρο. Οι τελευταίες δεκαετίες σημαδεύτηκαν και πάλι από μια πολεμική κατά της πίστης στο όνομα της επιστήμης. Μία λαικίστικη πολεμική, η οποία δεν είχε απήχηση και δεν έτυχε σχολιασμού από σοβαρούς στοχαστές στην Ευρώπη και στον κόσμο, που προβλήθηκε ωστόσο για να επηρεάσει τους λαούς, που χρησιμοποιήθηκε για να προωθηθούν οι σύγχρονες ιδέες και το όραμα μιας εκκοσμικευμένης κοινωνίας, για να εξοβελιστεί η θρησκεία από το δημόσιο χώρο».
Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του σημείωσε, ακόμη, ότι «η πίστη παραμένει πάντοτε υπόθεση προσωπικής σχέσης, μιας σχέσης που κορυφώνεται στην Θ. Ευχαριστία και στην εν Αγίω Πνεύματι ζωή, στην κοινωνία με τον Θεό· με τον Θεό στον οποίο μιλάμε, ο οποίος ακούει τις προσευχές μας και μας απαντά, όπως Τον ομολογεί ο κορυφαίος επιστήμονας Φράνσις Κόλλινς στο βιβλίο του “Η γλώσσα του Θεού”».

Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχήθηκε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να ευλογήσει τη σημερινή εκδήλωση και να χαρίζει καλούς καρπούς στη δράση της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων.

Στην συνέχεια, μετά τους χαιρετισμούς και τον πρόλογο του κ. Γιάννη Τσέντου με θέμα «Η Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων και το περιοδικό Ακτίνες» ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Ομ. Καθηγητή Αστρονομίας Παν. Αθηνών κ. Γεώργιου Κοντόπουλου με τίτλο «Επιστήμη και Πίστη» και του Ομ. Καθηγητή Ιατρικής Γενετικής Παν. Γενεύης κ. Στυλιανού Αντωναράκη με θέμα «Το γονιδίωμα».