Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Μεθόδιο Ντελή, Καθηγούμενο της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου, ο οποίος ήταν και ο ομιλητής με θέμα : “ Το μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σήμερα”.
Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέφερε ότι η Παναγία μας είναι η Προστάτις των Μοναχών, όλων εκείνων που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στον Κύριό μας. Η Θεοτόκος είναι το τείχος των παρθένων και η καλή κουροτρόφος. Με τις πρεσβείες Της στον θρόνο του Θεού, ενισχύει τους ασκητές στον καθημερινό πνευματικό αγώνα που δίνουν, για την αποκοπή του ιδίου θελήματος και την νέκρωση των παθών.
Ακολούθως ο π. Μεθόδιος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τόνισε ότι τα στοιχεία εκείνα που διακρίνουν την Παναγία μας είναι η ταπείνωση και η βαθιά πίστη. Η άσκηση της Θεοτόκου, όπως διδάσκουν οι Πατέρες, ξεπέρασε τα ανθρώπινα μέτρα και τίποτε δεν εμπόδιζε τον διαρκή προσανατολισμό του νου Της, από τον Θεό. Ήταν ξένη προς όλα εκείνα που θα μπορούσαν να νοθεύσουν την καθαρότητα του νοός Της. Με τον τρόπο αυτό διατήρησε την σκέψη Της άσπιλη και ιερή. Η Κυρία Θεοτόκος είναι το πρότυπο των Μοναχών και την σέβονται πολύ οι αφιερωμένοι. Όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ Τής είπε ότι θα γεννήσει τον Υιό του Θεού, τον Μεσσία του ανθρωπίνου γένους, Εκείνη ονόμασε τον εαυτό Της δούλη Κυρίου, μεγαλύνοντας τον Κύριο.
Επιπροσθέτως ο π. Μεθόδιος υπογράμμισε ότι το μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην εποχή μας είναι η απολύτρωσή μας από τη αμαρτία, τον διάβολο και τον θάνατο. Απολύτρωση ως ανακαίνιση, με τα Μυστήρια του βαπτίσματος και της Θείας Ευχαριστίας. Απολύτρωση ως συμφιλίωση με τον Θεό και παράλληλα ενοποίηση του ανθρωπίνου γένους με τον Δημιουργό του.
Σε έναν κόσμο που εναγώνια επιζητά την λύτρωση, αλλά ψάχνει να την βρει σε λάθος κατεύθυνση, σε έναν κόσμο που διψά για χαρά, για αλλαγή, για ανανέωση, που όμως μένει συνεχώς παλαιός, που προσπαθεί να θεραπεύει τα συμπτώματα του κακού, χωρίς να χτυπά το ίδιο το κακό στην ρίζα του, δηλαδή τον αμαρτωλό εαυτό του, τι καλύτερο θα έχει να προσφέρει κανείς από την ζωντανή παρουσίαση αυτού του μηνύματος ;
Καταλήγοντας ο π. Μεθόδιος τόνισε ότι δεν μένει παρά να προσπαθήσουμε εμείς οι Χριστιανοί, κυρίως με το παράδειγμα της ζωής μας, ώστε και οι σημερινοί άνθρωποι να ακούσουν και να νιώσουν αυτόν το λόγο της Γραφής : “ἰδοὺ νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος, ἰδοὺ νῦν ἡμέρα σωτηρίας· τὰ ἀρχαῖα παρῆλθεν, ἰδοὺ γέγονε καινὰ τὰ πάντα”.