Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ήρθαμε στην εκκλησία, να δούμε και να φιλήσουμε το Σταυρό του Χριστού!

00Οι μαθητές
άκουσαν και είδαν.
Είδαν μια σύντομη
αναφορά
στην Ύψωση
που έκαμε ο Εφημέριος
με το Σταυρό
και το βασιλικό.



π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,  παπαδάσκαλος
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού προσήλθαν (17-9-2015) με τις χαρούμενες παιδικές φωνές τους οι μικροί μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού συνοδευόμενοι από τις νηπιαγωγούς τους κυρίες Άσπα Παπαμίχου, Άννα Τσιανάκα και Εύα Ζίγκου. 

‘’Ήρθαμε στην εκκλησία για να δούμε το Σταυρό του Χριστού!’’, ‘’Ήρθαμε να φιλήσουμε το Σταυρό!’’, έλεγαν και ξαναέλεγαν οι μαθητές. 
Εξηγώ: Διανύουμε την περίοδο της εορτής της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Στο κέντρο του ι. Ναού είναι ευτρεπισμένο τραπέζι και επάνω του δίσκος με φρέσκο ευωδιάζοντα βασιλικό που περιβάλλει τον τίμιο Σταυρό. Ο ιερός υμνογράφος μας καλεί: ‘’δεύτε πιστοί, εκτελούντες υψώσωμεν το ζωοπάροχον ξύλον το του Σταυρού, προσκυνούντες τον Σωτήρα Χριστόν’’ (Σεπτ. 18, Εσπερινός, Στιχηρό 2ο).  
Τα παιδιά ήξεραν πού ήρθαν, γιατί ήρθαν, τι ήθελαν να δουν και να κάνουν. Τους το δίδαξαν με απλά λόγια οι έμπειρες δασκάλες τους. Μέσα  από την παιδαγωγική ευθύνη και ευαισθησία τους. Την πίστη και την ευσέβειά τους. Που προδιαγράφουν και αναδεικνύουν την ποιότητα του παιδαγωγικού γίγνεσθαι. Για το παρόν και για το (ένα φωτεινό) μέλλον. 
Ο Εφημέριος μίλησε στα παιδιά για τη σταυρική θυσία του Χριστού στο Γολγοθά, για την τριήμερη Ταφή και την Ανάστασή του, για την έρευνα, το σκάψιμο και την εύρεση του Σταυρού, το 326, από την αγία Ελένη (τη μητέρα του αγίου Κωνσταντίνου), για το θαύμα της ανάστασης του νεκρού με την επαφή του Σταυρού του Χριστού και για την πρώτη Ύψωσή του στο Ναό των Ιεροσολύμων από τον Πατριάρχη Μακάριο, που από τότε και μέχρι σήμερα η Εκκλησία επαναλαμβάνει αυτή τη σωτήρια για τον κόσμο Ύψωση στις 14 Σεπτεμβρίου, που την ονομάζει Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. 
Οι μαθητές άκουσαν και είδαν. Είδαν μια σύντομη αναφορά στην Ύψωση που έκαμε ο Εφημέριος με το Σταυρό και το βασιλικό. Οι φυσικές τους αισθήσεις έγιναν θετικοί αποδέκτες της Χάρης του ζωοποιού Σταυρού του Χριστού. Φίλησαν το Σταυρό και βγήκαν στο προαύλιο του Ναού. 
Τους έδωσα αντίδωρο από την πρωινή Λειτουργία (στη μνήμη των αγίων Μαρτύρων Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης) και από ένα λουκουμάκι για το πρωινό τους. 
Από τα (και με τα) παιδιά θα θρέφεται και θα ενισχύεται η ελπίδα. 
1
111