Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ!

P6070076 (600x800)


Μεγάλη ευλογία, αποτελεί για τους κατοίκους της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου  η ανάβλυση, μετά από πάρα πολλά χρόνια, του θαυματουργού αγιάσματος στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, στα βορειοδυτικά του απότομου βράχου του ιστορικού Καλέ.
Οι εργασίες εξωραϊσμού και αναδείξεως του ναϋδρίου αυτού, που χρονολογείται πριν από τον 19ο αιώνα, έφεραν στην επιφάνεια το θαυματουργό νερό, παραμονές του εορτασμού της, προσδίδοντας ιδιαίτερη αξία και σημασία   στο γεγονός.
Ο βράχος, μέσα στο χώρο του Ιερού, μετά από την καθαίρεση των επιχρισμάτων που τοποθετήθηκαν στα χρόνια που πέρασαν, αλλοιώνοντας έτσι την φυσιογνωμία του κτίσματος, άρχισε να δακρύζει. Το ανάβλυσμα περισυλλέγεται στη μικρή λαξευμένη κυκλική δεξαμενή που υπήρχε και  αναδείχτηκε λόγω των εργασιών, ενώ στη συνέχεια   εμφιαλώνεται  σε μικρά φιαλίδια.

Σύμφωνα με την  ιστορία της πόλης του Διδυμοτείχου, το νερό αυτό είχε για τους ντόπιους θεραπευτικές ιδιότητες. Άλλωστε σε δένδρο που υπήρχε στην αυλή αλλά και στην κιγκλιδωτη  εξώπορτα, που επανατοποθετήθηκε με παρέμβαση   του Μητροπολίτη Δαμασκηνού, οι ασθενείς έδεναν μικρά κομμάτια από τα ρούχα τους ή μικρές κλωστές με την προσμονή της ίασης.
Είναι γνωστή σε όλους μας η ευαισθησία που δείχνει  ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Δαμασκηνός στην ανάδειξη της θαμμένης εκκλησιαστικής μας ιστορίας, αφού οι επιπόλαιες παρεμβάσεις κατά το παρελθόν είχαν σαν αποτέλεσμα τον εκφυλισμό της αυθεντικής φυσιογνωμίας κτισμάτων και εκκλησιαστικών αντικειμένων.
Μια από αυτές τις προσπάθειες αποτελεί και το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, τη μνήμη της οποίας γιορτάζουμε σε λίγες ημέρες.
Για το λόγο αυτό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου καθιερώνει από φέτος, μεγάλο πανηγύρι στη μνήμη της Αγίας στην πανέμορφη τοποθεσία που κείται το εκκλησάκι, στις 16 και 17 Ιουλίου ενιαυτού έτους. Πρόθεση του Σεβασμιότατου είναι να καθιερωθεί η πανήγυρις κάθε έτος.
Αποκορύφωμα της φετινής πανηγύρεως θα είναι η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Μαρίνας, την παραμονή 16 Ιουλίου  στις 7 το απόγευμα στην είσοδο της παλαιάς γέφυρας Ερυθροπόταμου Διδυμοτείχου, από όπου θα ξεκινήσει η πομπή με κατεύθυνση το παρεκκλήσι της Αγίας. Εκεί θα τελεσθεί στις 7.30μ.μ. ο πανηγυρικός εσπερινός και η αρτοκλασία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνού. Τη γενική επιστασία της τελετής θα έχει ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης κ. Δαμασκηνός.
Κατά την διάρκεια του εσπερινού ιεροψάλτες θα ψάλουν τα εγκώμια της Αγίας Μαρίνας, ενώ στο τέλος της τελετής ο Μητροπολίτης  θα μοιράσει στους πιστούς φιαλίδια με το θαυματουργό αγίασμα, χάριν αγιασμού και ευλογίας.
Την επομένη στις 7 το πρωί ανήμερα της εορτής θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία λειτουργία.
Να σημειωθεί ότι  στις προθέσεις της τοπικής μας Εκκλησίας είναι  η μόνιμη παραμονή στο παρεκκλήσι του ιερού λειψάνου, το οποίο για λόγους ασφαλείας  θα φυλάσσεται σε ειδικό χώρο, ώστε να μπορεί ο κάθε επισκέπτης, ή περαστικός να παίρνει ευλογία.