Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η Μητρόπολη Κύκκου καλεί για βοήθεια προς την Ελλάδα.


Με εγκύκλιο του που θα διαβαστεί την ερχόμενη Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, στις εκκλησίες της περιφέρειας του, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος καλεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα να συνδράμει στο έργο της αποστολής τροφίμων στην Ελλάδα.

''Παράλληλα με τη συνεισφορά μας ως Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας και ως Ιερά Μονή Κύκκου, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε και στα φιλάνθρωπα αισθήματα όλων σας και να σας καλέσουμε να συνδράμετε στο έργο τούτο της αλληλεγγύης προς τους δυσπραγούντες αδελφούς μας'', αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Για την επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής της Μητρόπολης, συστάθηκαν συνεργεία και έγινε η κατάλληλη οργάνωση ώστε να παραλαμβάνονται τρόφιμα από τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, μέχρι την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, και μεταξύ των ωρών 10:00 έως 17:00 σε συγκεκριμένα σημεία.

Πρόκειται για το Μετόχιο Κύκκου (Αγίου Προκοπίου) και Μετόχιο Αρχαγγέλου (Αρχάγγελος) στη Λευκωσία, στον Κάτω Πύργο στην πλατεία της κοινότητας (οίκημα Ανδρέα Λαζάρου Χριστοφή) για τις κοινότητες Κάτω Πύργου, Ανω Πύργου, Πηγαινιών και Μοσφιλίου, στον Κάμπο στο προαύλιο της εκκλησίας Αγίου Κυριακού, στη Τσακίστρα στο καφενείο της κοινότητας και στο Μηλικούρι στο εφημέριο της κοινότητας.

Σημειώνεται ότι θα παραλαμβάνονται τρόφιμα συσκευασμένα, όπως όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, καφέ και άλλα, και παντός είδους κονσέρβες.

Το κεντρικό τηλέφωνο για πληροφορίες είναι το 22390713.

Ας δώσουμε όλοι γιατί το αίμα νερό δεν γίνεται.

Η Μονή Αγίου Γεωργίου του Σακκά στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας

Υπάρχουν ακόμη μερικοί άνθρωποι στον τόπο μας που αγιάζονται από την Χάρη του Θεού μόνοι στον κόσμο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κανείς δεν τους γνωρίζει, κανείς δεν τους τιμά, εκτός από τον ίδιο το Θεό. Ένας από αυτούς τους αφανείς, ταπεινούς, και άγνωστους στον κόσμο ήρωες είναι και η Μοναχή Γεωργία η οποία ζει ολομόναχη στην Μονή του Αγίου Γεωργίου του Σακκά στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας στην Καρπασία. Η μοναχή Γεωργία μένει εκεί για να φυλάει Θερμοπύλες, ατρόμητη μπροστά στις ορδές του Τούρκου εισβολέα, βάζοντας πάνω από όλα τον Θεό και την Ορθοδοξία, χωρίς να λογαριάζει κανένα κόστος, ακόμη και αυτό της ίδιας της ζωής της. Χάρη στην Μοναχή Γεωργία, η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Σακκά αποτελεί σήμερα το μοναδικό μοναστήρι στην κατεχόμενη Κύπρο όπου ακόμη ασκείται ο Ορθόδοξος μοναχισμός.
Δεν γνωρίζουμε αν η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Σακκά λειτουργούσε ως μοναστήρι κατά τους αιώνες που παρελθόντος. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μέχρι τη δεκαετία του 1940 το μόνο που απέμενε ήταν μια μικρή μονόκλιτη καμαροσκέπαστη εκκλησία που χρονολογείται στα τέλη του 11ου ή στις αρχές του 12ου αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1940, κτίστηκαν γύρω από το ναό αυτό δωμάτια στα οποία διέμεναν μερικές μοναχές από το χωριό Αγία Τριάδα της Γιαλούσας.
Κατά την τουρκική εισβολή, οι μοναχές που διέμεναν στην Μονή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη Μονή τους και παρέμεναν εκεί αψηφώντας τον άγριο ξυλοδαρμό που είχαν υποστεί από τους Τούρκος, αλλά και κάθε άλλο κίνδυνο που διέτρεχαν από αυτούς. Τον Οκτώβριο του 2011 απεβίωσε η ηγουμένη της Μονής και τώρα πια έχει εναπομείνει μόνο η Μοναχή Γεωργία.

Αρχικά η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Σακκά ήταν κατάγραφη. Σήμερα σώζεται τοιχογραφία ιεράρχη σε στάση μετωπική στο βόρειο τοίχο. Απέναντι στο νότιο τοίχο σώζεται μάρτυς αγένειος και άλλος άγιος αδιάγνωστος. Άλλη τοιχογραφία αποκαλύφθηκε στον ανατολικό τοίχο της εκκλησίας βορείως της αψίδας. Οι τοιχογραφίες είναι πολύ καλής τέχνης και χρονολογούνται στην ίδια εποχή με αυτή της οικοδόμησης της εκκλησίας. Δυστυχώς μετά το 1974 αφαιρέθηκε από τους Τούρκους μεγάλο τμήμα του τοιχογραφικού διακόσμου της εκκλησίας, κυρίως από την αψίδα.