Στον κατάμεστο Ναό είχαν ανάψει όλες οι κανδήλες που ως τάματα των προσκυνητών της Μεγαλόχαρης κοσμούν την οροφή καθώς και οι πολυέλαιοι. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το τοπικό έθιμο στον Ναό αυτό, τη στιγμή κατά την οποία ψάλλεται το πρώτο εσπέριο των Αποστίχων "Ἔλαμψεν ἡ χάρις σου Κύριε..." ο προεξάρχων Ιερεύς να προσφέρει με τη λαμπάδα του φως στους πιστούς από την ακοίμητη κανδήλα του Ιερού Βήματος οπότε και ο Ναός πλυμμηρίζει από τη φωτοχυσία των λαμπάδων τις οποίες στη συνέχεια οι πιστοί φυλάσσουν στο εικονοστάσι τους μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη οπότε και τις ανάβουν πάλι κατά την Ακολουθία των Αχράντων Παθών του Κυρίου. Στο δεξιό χορό έψαλλαν καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Στυλ. Κοντακιώτη ενώ στον αριστερό χορό έψαλλαν οι καλλίφωνοι Κληρικοί της ιεράς νήσου υπό τη διεύθυνση του Ιερολ. Αρχιδιακόνου Αντωνίου Τζανουλίνου. Παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Παρασκευάς-Γκύζης και τα μέλη της Διοικούσης το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Επιτροπής και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Τήνου κ. Στέφανος Λαγουρός.
Κατα τον Κατανυκτικό Εσπερινό ομίλησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Β’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Κυνηγού οδού Βουλιαγμένης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση της χαράς της ψυχής ως αναφαίρετου δωρήματος του Παναγίου Πνεύματος. Τόνισε ότι στο σύγχρονο κόσμο ο άνθρωπος έχει κάθε λόγο και πολλές αφορμές να εγκολπωθεί τη θλίψη, την απαισιοδοξία και την απελπισία κι αυτό είναι η τραγικότητά του καθώς έτσι αποδεικνύει τις συνέπειες της αυτονόμησής του από τον Πατέρα Θεό. Ο Θεός κάλεσε τον άνθρωπο στη χαρά του Παραδείσου και δια του Ιησού Χριστού, μας διαβεβαίωσε ότι η χαρά του είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να μας την αφαιρέσει. Το στοιχείο της θλίψης και της αμφιβολίας στην ψυχή του ανθρώπου σημασιοδοτεί την ολιγοπιστία την οποία ο Χριστιανός πρέπει να αντιπαλαίσει ενστερνιζόμενος την βεβαία ελπίδα της Αναστάσεως. Η σύγχρονη κρίση μπορεί να αποτελεί αφορμή στενοχωρίας συνάμα όμως αναδεικνύει την παθολογία της εποχής μας που ως πνευματική αρρώστια μας οδήγησε σ’ αυτήν. Συνάμα βοηθά την Ορθόδοξη αυτοσυνειδησία ως επίγνωση του Χριστιανού ότι δεν καλείται να ζήσει μόνιμα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο της βασάνου αλλά επιζητεί την μέλλουσα πόλη, την ατελεύτητη μακαριότητα της Βασιλείας των ουρανών της οποίας τη χαρά οι Άγιοι προγεύονται από ετούτη εδώ τη ζωή. Τα δε παθήματα του κόσμου αυτού αποτελούν παλαίσματα για τον Χριστιανό ώστε να αποδείξει μέσω αυτών την ολοκληρωτική εξάρτησή του από τον Θεό Πατέρα.
Στο τέλος, Κληρικοί και λαϊκοί ασπάσθηκαν τον Τίμιο Σταυρό, έδωσαν και έλαβαν συγνώμη ενώ και απεδέχθησαν ως πνευματική Ευλογία την προσφορά προς όλους, δαπάναις της Διοικούσης Επιτροπής, ενός Προσευχηταρίου, χρήσιμου για την περίοδο που αρχίζει. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν προς τους τεχνικούς του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Ιερού Ιδρύματος και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου-Τήνου καθώς και τους τεχνικούς του Τηλεοπτικού Σταθμού του Δήμου Τήνου για την κάλυψη και αναμετάδοση της όλης πνευματικής ευκαιρείας.
Τέλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, ο οποίος είχε τη γενική ευθύνη για την οργάνωση της Ακολουθίας, μετέφερε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ την Ευλογία του στον Πανοσιολογιώτατο ομιλητή και τους παρισταμένους ευχαριστώντας τους για την ολοκάρδια συμμετοχή τους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους διακονητές του Ιερού Προσκυνήματος οι οποίοι με όλη τους την καρδιά και ακούραστα υπηρετούν με ζήλο το παλάδιο αυτό της Παναγίας μας.