Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αργολίδα η εορτή του Αγίου Δημητρίου του μεγαλομάρτυρα ,ενός πολύ λαοφιλή και αγαπητού Αγίου σε ολόκληρη την Ελλάδα.Πιο συγκεκριμένα

πανυγήριζε ο ναός του στρατοπέδου στο Ναύπλιο που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο .Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς της πόλης του Ναυπλίου. Πανηγύριζε επίσης κι ο ομώνυμος ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στο δημοτικό διαμέρισμα του Ινάχου του δήμου Αργους ,τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιεροκήρυκας της μητροπόλεως Αργολίδας ,ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης. Μετά το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε περιφορά της ιερής εικόνας σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα παρουσία πλήθος κόσμου των τοπικών αρχών της πόλης του Αργους καθώς και του βουλευτή Αργολίδας με την ΝΔ κ.Αδριανού Γ. Πανηγύριζε επίσης και ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στο δημοτικό διαμέρισμα της Πουλακίδας του δήμου Ναυπλίου.Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Πατέρας Ευάγγελος Μαστορίκος παρουσία κι άλλων ιερέων από τις γύρω περιοχές.Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας σε όλο το χωριό προς ευλογία των κατοίκων και του τόπου.Χαρακτηριστικό η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών πράγμα που δείχνει την αγάπη των νέων προς τον Άγιο Δημήτριο.Και τέλος πανηγυρικά και με κάθε μεγαλοπρέπεια εόρτασε και το Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και κάθε χρόνο στην μνήμη του έρχονται πλύθος κόσμου από κάθε μέρος της Πελοποννήσου για να τιμήσουν τον Άγιο.Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ Ιάκωβος . Καθ όλη την διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου.

Σε απόσταση 6 χλμ. δυτικά από τον Άγιο Δημήτριο και 14 χλμ. από το Λυγουριό ο δρόμος θα μας οδηγήσει μέσα από συνεχόμενους λόφους στη γυναικεία μονή του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά.Άγνωστη ή ημερομηνία ιδρύσεως της μονής. Αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλλιο του 1798. Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Σε απόσταση 6 χλμ. δυτικά από τον Άγιο Δημήτριο και 14 χλμ. από το Λυγουριό ο δρόμος θα μας οδηγήσει μέσα από συνεχόμενους λόφους στη γυναικεία μονή του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά.Άγνωστη ή ημερομηνία ιδρύσεως της μονής. Αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλλιο του 1798. Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Οι πέτρες του βυζαντινού ναού της χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους για την ανοικοδόμηση στο Ναύπλιο του Τεκέ, Βουλευτικού κατόπιν. Ξαναχτίστηκε το καθολικό αυτό το 1871, σε σχέδιο ναού της Κύθνου, με μορφή αρχιτεκτονική από την Τραπεζούντα αλλά και στοιχεία ρυθμού φράγκικα. Είναι αγιογραφημένο από τον Χ. Βούλγαρη με ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Παλαιότερα το μοναστήρι τού Καρακαλά ονομαζόταν Μονή Ξεροκαστελίου. Καστέλι είναι Φράγκικη λέξη και σημαίνει Κάστρο, Φρούριο. Πράγματι εκεί δίπλα υπήρχε ένας Φράγκικος Πύργος, απομεινάρι από κάποιο παλιό Κάστρο. Ξεροκαστέλι λοιπόν λεγόταν αυτός ο Πύργος και ολόκληρη η γύρω περιοχή του, και εξαιτίας αυτού πήρε το όνομα το μοναστήρι τού Αγίου Δημητρίου, πού χτίστηκε δίπλα του. Όταν ήρθαν οι Τούρκοι, κράτησαν το ίδιο το όνομα, Ξεροκαστέλι, πού στην γλώσσα τους λέγεται: Καρακουλέ. Αυτό το τελευταίο επικράτησε πλέον με τη μικρή παραφθορά στην κατάληξη, και μέχρι σήμερα λέγεται, Μονή Καρακαλά. Δεύτερη εκδοχή η οποία δεν έχει ιστορικά ερείσματα συνδέει το όνομα του μοναστηριού με την περίφημη και ιστορική Μονή Καρακάλου, τού Αγίου Όρους.

Το μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στην επανάσταση του 1821 όπου ο ηγούμενος του Διονύσιος Σουρίλας ξεσηκώνει Χέλι και Κοφίνι και παίρνει και ο ίδιος μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου. Και αργότερα όσοι γλίτωσαν από τη μάχη του Πέτα, ήρθαν στο μοναστήρι του Καρακαλά να γίνουν πυρήνας τακτικού στρατού. Το 1943 τέλος οι Γερμανοί ανατίναξαν τα λίγα κελιά πού είχε τότε η μονή.
Το Μοναστήρι είναι γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές, που τα εκθέτουν και πουλούν στην μικρή έκθεση της Μονής. Ηγουμένη της μονής είναι η μοναχή Ακακία.


Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ευάγγελο Μπουγιώτη.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στο δημοτικό διαμέρισμα του Ινάχου του δήμου Άργους.







Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Στρατοπέδου στο Ναυπλίου.











Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στο δημοτικό διαμέρισμα της Πουλακίδας του δήμου Ναυπλίου.














Ιερά Βυζαντινή Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά.