Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Εορτή των Αγίων της Κίου, της Μικράς Ασίας, στην Αργολίδα.

Την Κυριακή μετά την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους, όποτε συμπέσει αυτή (φέτος είναι η 16-10-2011), τιμώνται οι πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας και αποφάσισε την αναστύλωση των εικόνων και την λήξη της Εικονομαχίας.
Αυτή την Κυριακή, εδώ και χρόνια, αποφασίσθηκε, με έγκριση του Μητροπολίτη Αργολίδος, να τιμώνται όλοι μαζί οι 4 άγιοι της Κιου της Μ. Ασίας, ο Ευστάθιος, Επίσκοπος Κιου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος, ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος.
Οι λόγοι που συνηγόρησαν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής :
1. Αυτό καθαυτό το γεγονός της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και ο τόπος που έλαβε αυτή χώρα (Νίκαια), δεδομένου ότι η Κίος της Μ. Ασίας, από τον 16ο αιώνα και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε ως τέτοια μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή.
2. Δύο από τους τιμώμενους αγίους (ο επίσκοπος Κίου Ευστάθιος και ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος) έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.
3. Η μνήμη των δύο από τους τιμώμενους αγίους εορτάζεται κατά το μήνα Οκτώβριο, στις 6 Οκτωβρίου του Αγίου Μακαρίου και στις 8 Οκτωβρίου του Αγίου Ιγνατίου.
Ο εορτασμός γίνεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου το δεξιό και αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένα στους αγίους Ιγνάτιο & Μακάριο αντίστοιχα και όπου φυλάσσεται εικόνα που απεικονίζει και τους 4 αγίους πάνω από την Κίο της Μ. Ασίας
Ο επίσημος εορτασμός έγινε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011, το πρωί, στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατoύντος και λειτουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλίνικου,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα προς όλο τον κόσμο στο πνευματικό κέντρο της ενορίας ,προσφορά του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Ν. Κίου.

Των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, των εν Νίκαια το δεύτερον συνελθόντων, κατά των Εικονομάχων.
Tον Οκτώβριο εορτάζουμε και τιμούμε τους πατέρες της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που καταδίκασε την εικονομαχία, δηλαδή τον μονοφυσιτισμό, αφού μη δεχόμενοι οι εικονομάχοι -ανάμεσα στ’ άλλα που πρεσβεύανε- την εξεικόνιση του Θεού, δεν δεχότανε ουσιαστικά την ανθρώπινή του φύση η οποία ενώθηκε με την θεία όπως δογμάτισε η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος. Τον Θεό κανείς δεν είδε λέγει η Γραφή, αλλά την ανθρώπινη φύση του Χριστού, που ενώθηκε με την θεία, την είδαμε και συνεπώς μπορούμε να την ζωγραφίσουμε, όπως και τα οράματα των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΚΙΟΥ

Ο
Άγιος Ευστάθιος έζησε κατά τους χρόνους της εικονομαχίας. Από την μικρή του ηλικία αγάπησε τον μοναχικό βίο, γι’ αυτό και εκάρη μοναχός. Διακρινόμενος για την ευσέβεια και την πίστη του, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εξελέγη Επίσκοπος Κιου της Βιθυνίας. Καταδιώχθηκε από τους εικονομάχους για την προσήλωσή του στις Αποστολικές Παραδόσεις και μη δεχόμενος να γίνει κοινωνός της πλάνης, εξορίσθηκε και πέθανε στην εξορία, αφού υπέστη πολλές θλίψεις και κακουχίες

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας.
Γεννήθηκε στην Κίο της Βιθυνίας και ονομαζόταν Μανουήλ. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πέτρος και η μητέρα του Ανθούσα. Σε μικρή ηλικία οι γονείς του τον παρέδωσαν σε κάποιο ευσεβή ράφτη, για να μάθει κοντά του την τέχνη. Απροσδόκητα ο πατέρας του αρνήθηκε τον Χριστό και πήγε στην Προύσα. Όταν κάποτε ο Μανουήλ πήγε και αυτός στην Προύσα, συνελήφθη από τον πατέρα του, πού τον οδήγησε στον κριτή με την ψευδή κατηγορία, ότι δήθεν ο Μανουήλ υποσχέθηκε ότι θα γίνει Τούρκος. Παρά τις αντιρρήσεις του Μανουήλ, οι Τούρκοι, αφού τον έδειραν, του έκαναν περιτομή με τη βία. Μετά από λίγες ήμερες ο Μανουήλ κατάφερε και έφυγε για το Άγιον Όρος. Εκεί στη Σκήτη της Άγιας Άννας, εκάρη μοναχός με το όνομα Μακάριος. Ύστερα από 12 χρόνια παραμονής του στο Άγιον Όρος, πήρε την ευλογία να μαρτυρήσει για την πίστη. Έτσι μέσω Κωνσταντινούπολης έφτασε στην Προύσα, όπου τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο κριτήριο. Απολογούμενος ομολόγησε τον Χριστό και ήλεγξε την μωαμεθανική θρησκεία λέγοντας: "Το να αρνηθώ εγώ την πίστη μου την αληθινή και να πιστέψω τη δική σας ψεύτικη δεν το κάμνω ποτέ, διότι δεν θα αφήσω το φως για να έλθω στο σκοτάδι". Τότε ο Άγιος βασανίστηκε φρικτά. Τελικά αφού τον λιθοβόλησαν άγρια, τον αποκεφάλισαν στις 6 Οκτωβρίου 1590. Αργότερα ή κάρα του μεταφέρθηκε στη Σκήτη της Αγίας Άννας του Αγίου Όρους.

Ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Μάρτυρας ἀπὸ τὴν Κίο

Ήταν πλούσιος καὶ ευσεβής δημογέροντας στὴν Κίο τῆς Βιθυνίας. Ὁ Ἀθανάσιος, επειδή ὑπεράσπιζε τοὺς συμπολίτες του από τὴ βαρειὰ φορολογία τῶν Τούρκων, συκοφαντήθηκε ότι δήθεν εἶπε, ὅτι θὰ γίνει μουσουλμάνος.
Προσκλήθηκε από τὶς αρχές τῆς βασιλεύουσας καὶ πιέστηκε πολύ νὰ προδώσει τὴ χριστιανική του πίστη, προκειμένου νὰ σωθεί. Ὁ Ἀθανάσιος όμως δὲν ἀρνήθηκε τὸν Χριστὸ καὶ μετὰ από σκληρὰ βασανιστήρια φυλακίστηκε. Αλλά επειδή καὶ πάλι έμενε ἀμετακίνητος στὴν πίστη του, τὸν αποκεφάλισαν στὶς 24 Ἰουλίου 1670 στὴν Κωνσταντινούπολη.
Βίο τοῦ Ἁγίου, συνέγραψε ὁ Ἰωάννης Καρυοφύλλης.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ευάγγελο Μπουγιώτη.