Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ετελέσθη η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου στη Χαλκίδα.


Με αρχαιοπρεπή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη ετελέσθη, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, από τον Αρχιμανδρίτη π. Φιλόθεο Θεοχάρη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τους εφημερίους του Ιερού Ναού.

Αυτή η Θεία Λειτουργία τελείται εκτός του Ιερού Βήματος στο κέντρο του σολέα με τον λειτουργό στραμμένο προς το εκκλησίασμα. Η Θεία Λειτουργία που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες. Ο πυρήνας της λειτουργίας αυτής, όπως και όλων των λειτουργιών, είναι Αποστολικός. Βέβαια, η σημερινή μορφή της δεν μπορεί να είναι παλαιότερη του 4ου μ.Χ. αιώνα. Στη σημερινή της μορφή μπορούμε να διακρίνουμε και μεταγενέστερα ακόμη στοιχεία, που οφείλονται στην μετά τον 4ο αιώνα λειτουργική εξέλιξη.

Από τον 12ο μ.Χ. αιώνα η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου, σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε ακόμα και στα Ιεροσόλυμα και αντικαταστάθηκε απ’ τις λεγόμενες Βυζαντινές Λειτουργίες. Αντίθετα οι Μονοφυσίτες της Συρίας δεν την εγκατέλειψαν ποτέ. Πάντως περί τα τέλη του 19ου αιώνα μ.Χ. η Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου επανήλθε σε λειτουργική χρήση στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων και αλλού, η οποία τελείται τακτικά μια ή δυο φορές το χρόνο (23 Οκτωβρίου– Κυριακή μετά του Χριστού Γέννηση). ag. iakovou 2011 002.JPG

Στην Ενορία μας, έχει καθιερωθεί να τελείται η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου κατά τον μήνα Οκτώβριο, την ημέρα που η Αγίας μας Εκκλησία τιμά και πανηγυρίζει την ιερά μνήμη του(23 Οκτωβρίου). Στη Θεία Λειτουργία προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος λόγω παρουσίας του στην χειροτονία του π. Ιωαννικίου Κουλιανοπούλου στην Αθήνα, δεν ήταν δυνατόν να παραστεί. Ο π. Φιλόθεος πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, μετέφερε τις Πατρικές Ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Επίσης, τέθηκε προς προσκύνηση των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά μας Μητρόπολη.

ag. iakovou 2011 003.jpg

Τέλος, ο π. Φιλόθεος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαρίστησε τα παιδιά των Κατηχητικών και της κατηχήτριες της Ενορίας μας, είχαν την πρωτότυπη ιδέα να παρασκευάσουν πρόσφορα για την Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 μετά το τέλος του Κατηχητικού, τα παιδιά και οι κατηχήτριες μαζεύτηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού και ζύμωσαν πρόσφορα, τα οποία προσκομισθηκαν στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι στην Ενορία μας λειτουργούν Κατηχητικά Σχολεία – Νεανικές Συντροφιές:

• Για παιδιά Α΄ έως Ε΄ Δημοτικού:
Κάθε Σάββατο & ώρα 10:00-11:30 π.μ.
• Για παιδιά Στ΄ Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου:
Κάθε Σάββατο & ώρα 11:30-13:00 π.μ.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ