Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

 Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, 

Δημήτριος Τούσης.


Θύμησες και μνήμες ξύπνησε και σκόρπισε συγκίνηση σε όλους η επετειακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών και η Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Γέφυρες», που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Οσίου Ιωάννου στο Προκόπι, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024.

Μιάμιση ώρα ήταν αρκετή για να ιστορηθούν τα πάθια κι οι καημοί της Μικρασιατικής Ρωμιοσύνης και η περιπέτεια της έλευσης του ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια, στην εκδήλωση με τίτλο "Πάντα θυμάμαι και πονώ γιαβρί μου".

 

Το σενάριο συνέγραψε ο κ. Γεώργιος Αγγέλου, την παρουσίαση ανέλαβαν οι κ. Γιώργος Αγγέλου και η κ. Αλέκα Σίδερη. Υπεύθυνη στη διδασκαλία χορών ήταν η κ. Ελισάβετ Γιασεμάκη. Την μουσική επιμέλεια επωμίσθηκαν οι κ.κ. Ανδρέας Σκάνδαλος και Λευτέρης Πνευματικός. Τραγούδισαν ο διάκ. Δημήτριος Τζιμώκας, η κ. Ιωάννα Μακρή και η κ. Νεφέλη Παπαθανασίου. Επιπλέον, συντελεστές ήταν η Σχολή του Μουσείου Μικρασιατικού πολιτισμού Προκοπίου του Ιερού Προσκυνηματος με την ορχήστρα και την χορωδία που διαθέτει, ο Λαογραφικός Όμιλος "ευ ζην", ο Σύλλογος Μαντουδίου «Μάκιστος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δοκού «Άνοιξη», το παράρτημα Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος και το ΚΑΠΗ Αυλίδος.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση στους κατακλύσαντες τον χώρο της εκδήλωσης προκάλεσε το ποίημα που συνέγραψε ο αντιπρόεδρος του Πανευβοϊκού Συλλόγου Καππαδοκών και κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Γιώργος Αγγέλου, αφιερωμένο στον Άγιο, το οποίο ακούστηκε με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και κοινοποιείται παρακάτω:

"...Άγιε μου Γιάννη Ρώσσε μου απ' τη Καππαδοκία,

έλα να δεις τί κάνουμε με τόση ευδοκία.

Γιορτάσι στήσαμε εδώ στην άκρη της αυλής Σου,

εσένα να τιμήσουμε, την άγια βιοτή Σου!

Πρόσφυγας έγινες κι εσύ, μαζί με τους δικούς μας,

κολαφισμούς, ραπίσματα στους ίδιους ουρανούς μας.

Παρακαλώ Σε άγιε υγεία να χαρίσεις

κι ό,τι ποθεί η καρδούλα μας εσύ να ευδοκίσεις.

Το γόνυ κλίνουμε ευλαβικά στη θεία λάρνακα Σου

και προσευχή υψώνουμε τα ταπεινά παιδιά Σου.

Αυτή είναι η χρονιά που εσένα θα τιμούμε

και την εκατονταετηρίδα Σου μαζί δοξολογούμε.

Πολύαθλε πρωταθλητή Όσιε Ιωάννη, κλέος της Εύβοιας εσύ και της γλυκιάς πατρίδας,

θα 'σαι για πάντα οδηγός και φως μιας ηλιαχτίδας".

 

Στο κλείσιμο του, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνεχάρη τόσο τους συνδιοργανωτές όσο και όλους τους συλλόγους που συμμετείχαν και συνέβαλλαν για την άρτια διοργάνωση της παράστασης και την επιτυχία της, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και ευχαρίστησε για λογαριασμό του Ιερού Προσκυνήματος όσους εργάστηκαν για την προετοιμασία του χώρου της εκδηλώσεως στην αυλή του Ιερού Προσκυνήματος και ιδιαιτέρως τον Ιερατικό Προϊσταμενο πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Μάρκου, τον Γενικό Γραμματέα του Ι. Προσκυνήματος κ. Δημήτριο Τούση και τον κ. Πρόδρομο Ενωτιάδη-μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι είχαν την έμπνευση, την προθυμία και την εργατικότητα, ώστε στην αυλή του της Καππαδοκίας αστέρος Οσίου Ιωάννου, εκατό χρόνια μετά την έλευσή Του στην Εύβοια, να διαμορφωθεί ο χώρος της εκδηλώσεως και να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μια τέτοια εκδήλωση στο πάρκο του Ιερού Προσκυνήματος, ενώ μίλησε για τη δύναμη της αγάπης που είναι κινητήριος και βασική και τα μέλη της Εκκλησίας και για όσους εμπιστεύονται τους εαυτούς τους στην αυλή της Εκκλησίας, που μέσα στη στοργική Της αγκαλιά ενώνει τους ανθρώπους που μοιράζονται χαρές και λύπες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μοναδικές θυσίες που υπέστησαν οι Καππαδόκες, όταν ανέστιοι πλέον, ήρθαν στον τόπο μας 100 χρόνια πριν, με μόνο τους θησαυρό τον Άγιο της προσφυγιάς Ιωάννη το Ρώσσο.