Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ.

 Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου.

 Το πέμπτο Σαββατοκύριακο μετά το Πάσχα 8 και 9 Ιουνίου 2024, με τη χάρη του Θεού και δια των τιμίων χειρών των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονικης κ. Φιλοθέου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, εισήχθη ένας ακόμη νέος στην ιερατική οικογένεια της τοπικής μας Εκκλησίας.

Αναλυτικά, το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων Χαλκίδος, όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Φιλόθεος χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό, κατά τον οποίο ο συγχοροστατών Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος τέλεσε την μοναχική κουρά του δοκίμου μοναχού Δημητρίου Καραντζή καταγομένου από τη Χαλκίδα.

 

Στον νέο μοναχό δόθηκε το όνομα Αγαθόνικος, προς τιμήν του αγίου μάρτυρος Αγαθονίκου, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 22 Αυγούστου.

 

Προς τον νέο μοναχό Αγαθόνικο, ο Σεβασμιώτατος κύριος Χρυσόστομος ενεπιστεύθη το ιδεώδες του Μοναχισμού, το οποίο είναι η, χάριτι Θεού, ισάγγελη πολιτεία, στην οποία ο άνθρωπος δύναται να μετέχει κυρίως δια της αδιάλειπτης προσευχής και οι Μοναχοί, προς τούτο, έχουν ως εργαλείο τους το ιερό κομποσχοίνι, το οποίο μπορεί μεν να είναι μια πρακτική βοήθεια, αλλά με αυτό τόσες και τόσες ψυχές έχουν εντρυφήσει στην κατ’ ιδίαν νοερή προσευχή, ώστε εύκολα να θεωρείται το κομποσχοίνι αυτό που δένει τους ανθρώπους με τον Θεό.

 

Την Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, όπου, κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ετέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του μοναχού Αγαθονίκου, αφού από την εφηβική του ηλικία τυγχάνει πνευματικό του παιδί.

 

Συλλειτουργοί των Αρχιερέων ήταν οι αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας, Αιμιλιανός Χρήστου-προϊστάμενος της Ενορίας Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, οι πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Πολυκαρπίδης και Αθανάσιος Τρίκκας-εφημέριοι αμφότεροι του Μητροπολιτικού Ναού, οι διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Άνθιμος Παπαϊωάννου.

 

Λίγο πριν την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος κ. Φιλόθεος, απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο, επεσήμανε ότι το θαύμα της θεραπείας του Χριστού στον εκ γενετής τυφλό, αποτελεί μεν αποκάλυψη του Θεανθρώπου ως Δημιουργού και Σωτήρα των ανθρώπων, αλλά καθιστά και τους ανθρώπους υπεύθυνους να διαχειριστούν την ελευθερία τους για να απαντήσουν καταφατικά ή αρνητικά στο φως που χαρίζει ο Χριστός. Κάθε χριστιανός φωτίζεται με το Βάπτισμα, βλέπει το αληθινό φως με την συμμετοχή του στην Θεία Ευχαριστία, λαμβάνει και μεταδίδει το φως με την αγία Ιερωσύνη, αλλά για να είναι πάντοτε δεκτικός του φωτός του Χριστού και φωτεινός, να ταπεινώνεται και να επιθυμεί να σκορπίσει το προσωπικό του σκοτάδι.

 

Το «ΑΞΙΟΣ», που αναφώνησαν επανειλημμένα, αμέσως μετά την χειροτονία, οι ενθουσιασμένοι παρόντες πιστοί επισφράγισε το ι. μυστήριο και όλοι με χαρά, μετά την απόλυση, παρέλαβαν το αντίδωρο από τον νέο διάκονο και ασπάσθηκαν το χέρι του.