Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε την εις Κύριον εκδημία του Γέροντος Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία του.
Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ορθοδόξους θεολόγους και στοχαστές των ημερών μας, με οικουμενική εκκλησιαστική ακτινοβολία και αναμφίβολη ακαδημαϊκή αναγνώριση.
Γεννημένος στο Καταφύγιο Κοζάνης (1931), θα σπουδάσει θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Harvard University (Η.Π.Α.), ενώ θα εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την εκκλησιολογία των τριών πρώτων αιώνων. Σύντομα θα εμπλακεί στην Οικουμενική Κίνηση (Τμήμα «Πίστις και Τάξις»), ενώ από το 1970 έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90 θα κληθεί να διδάξει δογματική και συστηματική θεολογία στα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης και στο King’s College του Λονδίνου, κλείνοντας τη σταδιοδρομία του ως τακτικός καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1998). Το 1986 θα εκλεγεί «αθρόον» από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα χειροτονηθεί Μητροπολίτης Περγάμου. Ως Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου διακόνησε την Ορθόδοξη Εκκλησία ως πρόεδρος ή μέλος σε επιμέρους διαχριστιανικούς διαλόγους, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή του στις δράσεις του Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος. Συνέγραψε και δημοσίευσε, πλήθος βιβλίων, άρθρων και μελετημάτων. Το συγγραφικό έργο του έχει γνωρίσει πολλαπλές μεταφράσεις, ενώ έχουν εκπονηθεί γι’ αυτό μέχρι στιγμής, δεκάδες μελέτες και μονογραφίες. Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι διάφορες όψεις της θεολογικής του σκέψης εντάσσονται σήμερα στα αναλυτικά προγράμματα πολλών θεολογικών σεμιναρίων και σχολών.Χωρίς αμφιβολία ο Μητροπολίτης Περγάμου υπήρξε μία σημαντική θεολογική προσωπικότητα, η οποία θα συνεχίσει να δεσπόζει για δεκαετίες στον εκκλησιαστικό, οικουμενικό και ακαδημαϊκό χώρο. Οι βασικοί άξονες του θεολογικού του έργου (μεταξύ άλλων Πρόσωπο και υπαρξιακή ερμηνεία του Τριαδικού δόγματος, ευχαριστιακή θεολογία και εσχατολογική οντολογία κ.λπ.), διέπουν από πολύ νωρίς σύνολο το έργο του, ενώ με τις πρωτότυπες και διεισδυτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις του επρόκειτο να ανατάμει υπαρξιακά τα δόγματα της πίστεως και ευρύτερα την Παράδοση της Εκκλησίας, επιχειρώντας να φέρει σε ζωντανό υπαρξιακό διάλογο την εκκλησιαστική πίστη με τον σύγχρονο άνθρωπο και τον πολιτισμό του.
Την σπουδαία αυτή εκκλησιαστική και θεολογική προσωπικότητα υποδέχθηκε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στις 28-30 Οκτωβρίου 2011 στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου και ειδικής εκδήλωσης, ως Εταίρο της, ανταποδίδοντάς με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη και την αγάπη που από τα πρώτα της βήματά της έδειξε. Ο Σεβασμιώτατος Περγάμου υπήρξε μεταξύ των πρώτων που στήριξαν το έργο και το όραμα της Ακαδημίας, συμμετέχοντας ήδη στον πρώτο κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Εκκλησία και Εσχατολογία», αλλά και σε πολλές άλλες περιστάσεις. Ιεροπρεπής λειτουργός και άριστος ομιλητής, ο εκλιπών ιεράρχης λάμπρυνε με την παρουσία του λειτουργικές συνάξεις και εκδηλώσεις λόγου που διοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ενώ είχαμε το μοναδικό προνόμιο να τον συναναστραφούμε προσωπικά και να ωφεληθούμε από την πείρα και την κατά Θεόν σοφία του.
Είθε ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός, στον οποίο αφιέρωσε το σύνολο έργο του, να τον αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων και εν χώρα ζώντων.
Εκ του Γραφείου Τύπου.