Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ναύπλιο: Ο Μητροπολίτης Αργολίδας στα Λευκάκια για την Υπαπαντή του Χριστού.

Στις 2 Φεβρουαρίου εορτή της Υπαπαντής του Χριστού ,εορτάζει ο φερώνυμος ενοριακός Ιερός Ναός Λευκακίων του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.




Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 τελέστηκε αρχιερατικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο , ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.








Κατά την ακολουθία του Εσπερινού έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Αργολίδας, Δημήτριος Καρκαλάτος.









Μετά το τέλος του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας παιανιζούσης της Δημοτικής φιλαρμονικής Ναυπλίου παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου.


Ο εφημέριος του Ιερού ναού Υπαπαντής Λευκακίων π. Μιχαήλ Καλαμαράς εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ευχαρίστησε εκ καρδίας όλους του ιερείς και το κόσμο που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή.





Ο ναός έχει συντηρηθεί από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και διαθέτει ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1908 έργο του Θ.Βαραγκή . Οι εικόνες του τέμπλου είναι πιστά αντίγραφα από την μητρόπολη Αθηνών.




Τα Λευκάκια είναι ένα χωριό της Αργολίδας που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά του Ναυπλίου και ανήκει στο Δήμο Ναυπλιέων. Ο οικισμός που είναι χτισμένος πάνω σε πέντε λόφους και ανάμεσα στο Μακρυβούνι και το βουνό της Αγίας Μαρίνας, περιβάλλεται από ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με μαγευτική θέα στον κάμπο με τα εσπεριδοειδή.




Τα Λευκάκια είναι ένα χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και κεραμιδόσκεπα σπίτια με τις ανθισμένες αυλές και τις ξύλινες αυλόπορτες.




Στον οικισμό υπάρχουν πολλά θρησκευτικού ενδιαφέροντος μνημεία, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Η Υπαπαντή του Χριστού, η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι χτισμένη το 1880.





Ο ναός του Αγίου Ιωάννη Λευκακίων δυτικά στις παρυφές του χωριού, χτισμένος πάνω σε λόφο και σε αρχαίο πύργο, χρονολογείται πιθανότατα τον 14ο-15o αιώνα μ.Χ. Τα Λευκάκια τιμούν τη μνήμη του, διοργανώνοντας μεγάλο πανηγύρι στις 28 και 29 Αυγούστου, ενώ ένα έθιμο το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα είναι να περνούν τα μικρά παιδιά μέσα από το παραθυράκι του ναού.






Το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας προσφέρει πανοραμική θέα προς το Ναύπλιο και προς τα ανατολικά του Αργολικού κάμπου και κόλπου. Είναι χτισμένο δυτικά από τον Άη-Γιάννη και πάνω στο βουνό, δίπλα στα ίχνη παλαιού ναού της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, οι κάτοικοι τιμούν τη μνήμη της Αγίας Σοφίας με εσπερινό και γιορτή κάθε 19 Ιουλίου.







Επίσης, ο μικρός ναός του Αγίου Θωμά, τη μνήμη του οποίου οι κάτοικοι γιορτάζουν την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα με πανηγύρι, βρίσκεται σε σε κοντινή απόσταση ανατολικά του χωριού.






Για τους φυσιολάτρες, η σπηλιά με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που βρίσκεται στο βουνό της Αγίας Μαρίνας είναι μια καλή επιλογή.







Τα τελευταία χρόνια στα Λευκάκια παρουσιάζεται έντονη οικοδομική δραστηριότητα, αφού ξένοι έρχονται στην περιοχή και χτίζουν τα σπίτια τους ως εξοχικές κατοικίες, αφού είναι μια περιοχή πολύ κοντά στο Ναύπλιο και στα παραλιακά χωριά Τολό, Δρέπανο, Κάντια, Ίρια.