Να μην λησμονούμε ότι ο Ιούδας ανήκε στην χορεία των μαθητών, ενώ ο ληστής στην χορεία των φονέων. Και είναι άξιο θαυμασμού, πως μέσα σε μια στιγμή, ο ένας πήρε τη θέση του άλλου.
Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου (Χαριτίνης μάρτυρος, Μεθοδίας οσίας της εν Κιμώλω), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Θεοδώσης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος.
Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...» και μεταδόθηκαν από το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.
Η ομιλία του π. Χαραλάμπους, επικεντρώθηκε στο πάθος της κατάκρισης, χρησιμοποιώντας ως οδηγό, κείμενα των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.
«Στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, ο Κύριος μας λέει να μην κρίνουμε για να μην κριθούμε και μας προειδοποιεί πως, με όποιο μέτρο κρίνουμε, με αυτό θα κριθούμε.
Σύμφωνα με τους αγίους Πατέρες, η κρίση είναι αναιδής αρπαγή του δικαιώματος του Θεού και η κατάκριση, όλεθρος της ψυχής, αυτού ο οποίος κατακρίνει.»
Κατάκριση είναι να πει κάποιος για τον αδελφό του, ότι είναι ψεύτης, οργίλος ή πόρνος, να κρίνει δηλαδή κανείς κάποιον που αμαρτάνει. Είναι άλλο να πει ότι οργίστηκε ή είπε ψέματα, και άλλο να τον χαρακτηρίσει οργίλο και ψεύτη. Τίποτα δεν είναι βαρύτερο από την κατάκριση ή την εξουδένωση του πλησίον.
«Η καταλαλιά, είναι να φανερώσει κανείς με εμπάθεια το αμάρτημα του άλλου, λέγοντας ότι είπε ψέματα, ή οργίστηκε ή έπεσε σε πορνεία. Ο κατάλαλος αφαιρεί την τιμή του ανθρώπου, σαν τον φονιά που αφαιρεί την ζωή. Και οι δύο είναι εξίσου ανθρωποκτόνοι.»
Το πάθος της καταλαλιάς, όπως είπε ο π. Χαράλαμπος, χρησιμοποιώντας πάντα ως οδηγούς τους Πατέρες, γεννιέται από το μίσος και τη μνησικακία, η οποία είναι πολύ βαρύ πάθος.
Μάλιστα οι άγιοι μας προτρέπουν, προκειμένου να παύσουμε να κρίνουμε τους άλλους που έσφαλλαν, να μην λησμονούμε ότι ο Ιούδας ανήκε στην χορεία των μαθητών, ενώ ο ληστής στην χορεία των φονέων. Και είναι άξιο θαυμασμού, πως μέσα σε μια στιγμή, ο ένας πήρε τη θέση του άλλου.
Και όσοι ανέλπιστα πέσαμε σε κάποια αμαρτία, συνεχίζουν οι άγιοι, να μιμηθούμε τον Πέτρο, που είναι τύπος μετανοίας. Μετάνοια, σημαίνει ανανέωση του βαπτίσματος, συμφωνία με τον Θεό για νέα ζωή, καθαρισμός της συνειδήσεως και θεληματική υπομονή όλων των θλιβερών πραγμάτων.
Και κλείνοντας την ομιλία του ο π. Χαράλαμπος, σημείωσε:
«Όποιος αξιώθηκε να απαλλαγεί από την κατάκριση, είναι εργάτης της αγάπης, δηλαδή είναι μαθητής του Χριστού που είναι αγάπη».
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.