Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022'' 28η ΜΕΡΑ – Ομιλία με τον τον Οσιολογιώτατο Γέροντα π. Πατάπιο Καυσοκαλυβίτη, Δρ. Θεολογίας, Δικαίο της Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων.

Με ομιλητή τον Οσιολογιώτατο Γέροντα π. Πατάπιο Καυσοκαλυβίτη, Δρ. Θεολογίας, Δικαίο της Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων και θέμα: "Ανταύγειες αιωνιότητος από τη ζωή των Πατέρων της Αθωνικής ερήμου ", ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 29 Οκτωβρίου (28η μέρα), οι κατηχητικές συνάξεις στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022» στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Πριν την έναρξη της ομιλίας του π. Παταπίου, προβλήθηκε μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μυσταγωγία: Προσκύνημα στην Ιερά Καλύβη του Αγίου Ακακίου», όπου ασκείται πάνω από τριάντα χρόνια ο ομιλητής.

Στην ομιλία του ο π. Πατάπιος τόνισε ότι η πο­ρεία προς τη θέ­ωση, η καλ­λι­έρ­γεια της Ορθόδο­ξης πνευ­μα­τι­κό­τη­τας και η δι’ αγώνων κα­τά­κτησή της, α­πο­τέ­λεσε και ε­ξα­κο­λου­θεί, με τη χάρη του Θεού, να α­πο­τε­λεί το ι­σχυ­ρό­τερο έ­ρει­σμα ζωής στο Ά­γιον Ό­ρος. Χαρακτήρισε το Άγιον Όρος χώρα της με­τα­νοίας και εργαστήριο της α­γι­ό­τη­τας, αφού σ᾿ αυτό ο­δη­γή­θη­καν κατά την υ­περ­χι­λι­ετή φω­τεινή δι­α­δρομή των αι­ώ­νων σε ο­δούς σω­τη­ρίας, δυ­σα­ρί­θμη­τοι άγιοι, που κα­τα­λάμ­πουν με τις γλυ­κύ­τα­τες α­κτί­νες του βίου και των θαυμάτων τους το πλήρωμα του πι­στού λαού. 

Ο π. Πατάπιος έπλεξε το εγκώμιο στους οσίους Πατέρες της αθωνικής ερήμου και στους ενά­ρε­τους γέ­ρον­τες των τε­λευ­ταίων αι­ώ­νων, καθώς αυτοί συ­νέ­χι­σαν την υ­περ­χι­λι­ετή παράδοση του α­γι­ω­νύ­μου Ό­ρους και προ­στέ­θη­καν στη χρυσή αλυ­σίδα των οσίων Αγιορειτών Πα­τέ­ρων. Άλ­λω­στε, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο αγι­ο­ρεί­τι­κος χρό­νος μόνο με την αιω­νι­ό­τητα θα μπο­ρούσε να εί­ναι συγ­χρο­νι­σμέ­νος».

Από τους πρώ­τους οικι­στές της ερήμου μέ­χρι τους τε­λευ­ταί­ους ε­νά­ρε­τους γέ­ρον­τες, ό­λοι απο­τε­λούν μία πνευ­μα­τική οι­κο­γέ­νεια, στην ο­ποία τα πάντα εί­ναι κοινά: το α­σκη­τικό φρόνημα, τα πνευ­μα­τικά κα­τορ­θώ­ματα, τα α­γι­ο­πνευ­μα­τικά χα­ρί­σματα, ανέφερε. Και έφερε ως παράδειγμα την όν­τως εν­τυ­πω­σι­ακή και πλού­σια χα­ρι­σμα­τική προ­σω­πι­κό­τητα του σύγχρο­νού μας οσίου Πορ­φυ­ρίου του Καυσοκαλυβίτου, που καλ­λι­ερ­γή­θηκε σ᾿ έ­ναν τόπο στον οποίο η πνευ­μα­τική πα­ρά­δοση πα­ρα­μέ­νει αι­σθητή μέ­χρι σή­μερα.  Οι κα­λύ­βες, τα σπήλαια και τα ασκη­τή­ρια, που κρέ­μον­ται σε από­κρη­μνα μέρη, πα­ρα­μέ­νουν σι­ω­πη­λοί μάρτυ­ρες της θαυ­μα­στής και ι­σάγ­γε­λης βιωτής των πα­τέ­ρων, και για μας τους νεότερους, δι­α­χρο­νική πρό­σκληση για μί­μησή τους.

Κάλεσε, τέλος, ο π. Πατάπιος τους συμμετέχοντας, να ανεβούν όλοι μαζί στο Άγιον Όρος. Δεν είναι ολότελα «άβατον», τόνισε. Μπορούν όλοι οι πιστοί, και οι γυναίκες, να το επισκεφθούν, κι από εκεί που βρίσκονται. Μπορούμε όλοι να ζήσουμε το μυστήριο του Αγίου Όρους, αν αισθανθούμε την ταπείνωση των επικίνδυνων γεγονότων της εποχής, ως προσωπική ταπείνωση και αφυπνιστική ησυχία. Τότε, ασφαλώς θα συναντήσουμε τους αγιασμένους Πατέρες, των οποίων πτυχές από τη ζωή και τη διδασκαλία τους, μετέδωσε, κατά την αποψινή ομιλία, ο π. Πατάπιος. Ανταύγειες αιωνιότητας. Μηνύματα από το υπερπέραν. Από τον Παράδεισο, που ήδη προγεύονται.

Και ολοκλήρωσε την εμπνευσμένη ομιλία του με το αφυπνιστικό μήνυμα του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου: «Πάντοτε το Ά­γιο Πνεύμα θέ­λει να μπει στις ψυ­χές μας, αλλά σέ­βε­ται την ε­λευ­θε­ρία μας, δεν θέ­λει να την πα­ρα­βι­ά­σει. Πε­ρι­μέ­νει να του ανοί­ξουμε μό­νοι μας την πόρτα και τότε θα μπει στην ψυχή μας και θα την με­τα­μορ­φώ­σει».

Μετά την ομιλία, ακολούθησε ο ασπασμός από τους πιστούς του χαριτόβρυτου ιερού Λείψανου του Αγίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου, το οποίο κόμισε στον Ιερό Ναό ο Γέροντας Πατάπιος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μουσικοχορευτική ενοριακή εκδήλωση, επί τη λήξει των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022», αφιερωμένη στη Σμύρνη και τα 100 χρόνια μνήμης (1922-2022). Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο της πόλης, Δημοτικό Θέατρο  «Μελίνα Μερκούρη», Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 55. Είσοδος ελεύθερη.