Πριν την έναρξη της ομιλίας του π. Παταπίου, προβλήθηκε μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μυσταγωγία: Προσκύνημα στην Ιερά Καλύβη του Αγίου Ακακίου», όπου ασκείται πάνω από τριάντα χρόνια ο ομιλητής.
Στην ομιλία του ο π. Πατάπιος τόνισε ότι η πορεία προς τη θέωση, η καλλιέργεια της Ορθόδοξης πνευματικότητας και η δι’ αγώνων κατάκτησή της, αποτέλεσε και εξακολουθεί, με τη χάρη του Θεού, να αποτελεί το ισχυρότερο έρεισμα ζωής στο Άγιον Όρος. Χαρακτήρισε το Άγιον Όρος χώρα της μετανοίας και εργαστήριο της αγιότητας, αφού σ᾿ αυτό οδηγήθηκαν κατά την υπερχιλιετή φωτεινή διαδρομή των αιώνων σε οδούς σωτηρίας, δυσαρίθμητοι άγιοι, που καταλάμπουν με τις γλυκύτατες ακτίνες του βίου και των θαυμάτων τους το πλήρωμα του πιστού λαού.
Ο π. Πατάπιος έπλεξε το εγκώμιο στους οσίους Πατέρες της αθωνικής ερήμου και στους ενάρετους γέροντες των τελευταίων αιώνων, καθώς αυτοί συνέχισαν την υπερχιλιετή παράδοση του αγιωνύμου Όρους και προστέθηκαν στη χρυσή αλυσίδα των οσίων Αγιορειτών Πατέρων. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο αγιορείτικος χρόνος μόνο με την αιωνιότητα θα μπορούσε να είναι συγχρονισμένος».
Από τους πρώτους οικιστές της ερήμου μέχρι τους τελευταίους ενάρετους γέροντες, όλοι αποτελούν μία πνευματική οικογένεια, στην οποία τα πάντα είναι κοινά: το ασκητικό φρόνημα, τα πνευματικά κατορθώματα, τα αγιοπνευματικά χαρίσματα, ανέφερε. Και έφερε ως παράδειγμα την όντως εντυπωσιακή και πλούσια χαρισματική προσωπικότητα του σύγχρονού μας οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, που καλλιεργήθηκε σ᾿ έναν τόπο στον οποίο η πνευματική παράδοση παραμένει αισθητή μέχρι σήμερα. Οι καλύβες, τα σπήλαια και τα ασκητήρια, που κρέμονται σε απόκρημνα μέρη, παραμένουν σιωπηλοί μάρτυρες της θαυμαστής και ισάγγελης βιωτής των πατέρων, και για μας τους νεότερους, διαχρονική πρόσκληση για μίμησή τους.
Κάλεσε, τέλος, ο π. Πατάπιος τους συμμετέχοντας, να ανεβούν όλοι μαζί στο Άγιον Όρος. Δεν είναι ολότελα «άβατον», τόνισε. Μπορούν όλοι οι πιστοί, και οι γυναίκες, να το επισκεφθούν, κι από εκεί που βρίσκονται. Μπορούμε όλοι να ζήσουμε το μυστήριο του Αγίου Όρους, αν αισθανθούμε την ταπείνωση των επικίνδυνων γεγονότων της εποχής, ως προσωπική ταπείνωση και αφυπνιστική ησυχία. Τότε, ασφαλώς θα συναντήσουμε τους αγιασμένους Πατέρες, των οποίων πτυχές από τη ζωή και τη διδασκαλία τους, μετέδωσε, κατά την αποψινή ομιλία, ο π. Πατάπιος. Ανταύγειες αιωνιότητας. Μηνύματα από το υπερπέραν. Από τον Παράδεισο, που ήδη προγεύονται.
Και ολοκλήρωσε την εμπνευσμένη ομιλία του με το αφυπνιστικό μήνυμα του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου: «Πάντοτε το Άγιο Πνεύμα θέλει να μπει στις ψυχές μας, αλλά σέβεται την ελευθερία μας, δεν θέλει να την παραβιάσει. Περιμένει να του ανοίξουμε μόνοι μας την πόρτα και τότε θα μπει στην ψυχή μας και θα την μεταμορφώσει».
Μετά την ομιλία, ακολούθησε ο ασπασμός από τους πιστούς του χαριτόβρυτου ιερού Λείψανου του Αγίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου, το οποίο κόμισε στον Ιερό Ναό ο Γέροντας Πατάπιος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, ώρα 7.00 το
απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μουσικοχορευτική ενοριακή εκδήλωση,
επί τη λήξει των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022», αφιερωμένη στη
Σμύρνη και τα 100 χρόνια μνήμης (1922-2022). Η εκδήλωση θα λάβει χώρα
στο Δημαρχείο της πόλης, Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», Λεωφόρος
Αγίου Δημητρίου 55. Είσοδος ελεύθερη.