Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Σεβασμιώτατος προς νέο μοναχό: «Καλείσαι να είσαι Σωφρόνιος έργω και λόγω».

Άλλη μία κουρά νέου μοναχού τέλεσε απόψε το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αυτήν την φορά σε ένα ακόμη νέο Μοναστήρι, το οποίο ανθίζει και καρποφορεί επί της αρχιερατείας του κ. Συμεών στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα, στις εσχατιές της φθιωτικής γης.

          Στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου Δυτικής Φθιώτιδος, την Ιερά Μονή, η οποία αποτελεί όραμα ζωής, έργο των χειρών και προσφορά της αγάπης του τ. Υπουργού και Καθηγητού Χειρουργικής κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου, μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του πρώτου Ηγουμένου Αρχιμ. π. Παρθενίου Κουκούλη, χθες το απόγευμα, ημέρα μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος, ο κ. Συμεών τέλεσε την πρώτη κουρά μοναχού στο Καθολικό της νέας αυτής Μονής, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. π. Παρθένιο, πολλούς κληρικούς της ευρύτερης περιοχής και της Μητροπόλεως, ενώ παραβρέθηκαν οι άρχοντες του τόπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλοι επίσημοι, η οικογένεια του νεοκαρέντος μοναχού και πολλοί πιστοί.

          Στον δόκιμο μοναχό κ. Σωκράτη Σπανό, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα ορεινά Πουγκάκια της Δυτικής Φθιώτιδος, ο Σεβασμιώατατος έδωσε το όνομα Σωφρόνιος, προς τιμήν του Οσίου Σωφρονίου, του Γέροντος του Έσσεξ, ο οποίος το 2019 ανεγράφη από το Πάνσεπτο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο στα Αγιολογικά Δίπτυχα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

          Στην πατρική του προσλαλιά ο Σεβασμιώτατος προς το νέο μοναχό π. Σωφρόνιο χαρακτηριστικά σημείωσε: 

«Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ένα νέο παλληκάρι να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο και ιδιαίτερα αυτοί που αγαπούν τον Θεό χαίρονται, αγάλλονται και εύχονται να καταστείς άξιος της αποστολής σου.

          Σήμερα ο Θεός σε καλεί στην αιωνιότητα, γιατί η πορεία που ξεκινάς σήμερα δεν έχει τέλος. Είναι μία πορεία, η οποία θα ξεπεράσει και τον θάνατο και έχει προορισμό την αιωνιότητα. Καλείσαι σε αυτή την πορεία να σταθείς: άνδρας, τίμιος, συνεπής και σώφρων, όπως φανερώνει το όνομα το βαπτιστικό της κουράς σου που έλαβες, του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ. Ο Άγιος θα αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για την ζωή σου. 

          Είναι ο Άγιος που άλλαξε την πορεία της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη. Είναι ο ορθόδοξος κήρυκας της οικουμενικότητας, του διαλόγου και συνάμα ο διαπρύσιος πολέμιος της αίρεσης του εθνοφυλετισμού. Έβλεπε τον κόσμο με ανοικτή καρδιά και αποτέλεσε την απαρχή για να δημιουργηθούν πολλά ορθόδοξα μοναστήρια και πνευματικά κέντρα από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

          Καλείσαι στην ζωή σου να είσαι Σωφρόνιος, να πορεύεσαι με σωφροσύνη, που μεταξύ άλλων για τον κάθε έναν μας σημαίνει: ξέρω ποιος είμαι, ξέρω γιατί διακονώ την Εκκλησία και τον λαό του Θεού.

          Η πνευματική ζωή είναι κλίμακα. Είναι σκάλα, η οποία απαιτεί κουραστικά και προσεκτικά βήματα. Το πρώτο σκαλοπάτι είναι η κουρά σου. Η ξενιτεία και η αποταγή και το τελευταίο σκαλοπάτι που είναι η αγάπη θα το φτάσουμε όχι μαγικά και με αγαπολογίες και άκοπα, αλλά με ιδρώτα και με έργα, με άσκηση, με ταπείνωση, με σωφροσύνη και με όλες τις αρετές που μας έχει δώσει ο Χριστός. 

          Να ζητάς διαρκώς από τον Άγιο σου, να φανερώνεις στην πορεία της ζωή σου και της διακονίας σου το όνομά σου μέσα από τα χαρίσματά σου. Να βαδίσεις την Κλίμακα που οδηγεί στον Θεό με πιστότητα, ταπείνωση, σωφροσύνη και αγάπη. Καλείσαι να είσαι Σωφρόνιος έργω και λόγω».

          Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον αγαπητό αδελφό μου Υπουργό και Καθηγητή, στον αγαπητό μου Αθανάσιο, που έκανε αυτό το βήμα να εμπιστευθεί στην Εκκλησία και στον νέο Επίσκοπό του Συμεών το όραμα του. Να προσφέρει ως αντίδωρο στον τόπο που τον γέννησε και τον ανέθρεψε, αυτό το Μοναστήρι».

          Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων ο τ. Υπουργός και κτήτωρ της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου κατέθεσε την συγκίνησή του, τον ενθουσιασμό του και την ευγνωμοσύνη του στον Σεβασμιώτατο,  διότι πραγματοποιείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η επιθυμία του για στελέχωση και λειτουργία της Μονής, αλλά και για την πατρική αγκαλιά και το στοργικό ενδιαφέρον, με τα οποία αγκάλιασε ο Σεβασμιώτατος αυτό το όραμα και αυτή την επιθυμία από την πρώτη μέρα της αρχιερατείας του στην Φθιώτιδα.

Στο περιθώριο της νέας αυτής επισκέψεως του στην Δυτική Φθιώτιδα ο κ. Συμεών πραγματοποίησε μία σύντομη στάση και στο χωριό Πτελέα, όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του χωριού κ. Κωνσταντίνος Στεφανής, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής και άλλοι κάτοικοι.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ