Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Γενικός Γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, κ. Ελένη Μπενιάτα , ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος, κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων.
Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σε μια αρραγή ενότητα και συνεργασία, η τοπική Εκκλησία με την εκπαιδευτική κοινότητα, διότι και η εκπαιδευτική διαδικασία και ο πολιτισμός ως πρόταγμα και ζητούμενο ζωής αποτελούν κοινές μας αγωνίες και κοινούς τόπους συναντήσεως και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι ακόμα και μια εφαρμογή διαδικτυακή, όπως αυτή που χρησιμοποιούμε σήμερα, μπορεί να αποτελέσει τόπο συνάντησης, τόπο προβληματισμού, τόπο πολιτισμού, τόπο μαθησιακής και εκπαιδευτικής διαδικασίας και γόνιμης σκέψης.
Σας συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου και είναι ευκαιρία και ενώπιον του κ. Γενικού να καταθέσω για μια ακόμα φορά ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης για το τεράστιο έργο, το οποίο επιτελούν σε κάθε επίπεδο, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε όλες τις κοινωνικές μάχες. Πολλές μάχες δίνει η εκπαιδευτική κοινότητα και τις κερδίζει κάθε μέρα. Κερδίζει τα παιδιά μας. Κερδίζει την κοινωνία μας και μέσα από αυτό κερδίζει το μέλλον του τόπου μας.
Καλή επιτυχία στις εργασίες. Οι ομιλητές είναι εκλεκτοί. Ο Άγιος Πρωτοσύγκελος μας π. Εφραίμ είναι ένα κόσμημα για την Εκκλησία, ένα κόσμημα για την διανόηση. Ωσαύτως όμως ισχύει και για τους άλλους ομιλητές και για όλους όσους μετέχουν σε αυτήν την συνάντηση .
Όλοι σας έχετε την αγάπη μου, τις ευχές μου την καρδιά μου και εύχομαι το μεγάλο σχολείο του 1821 να αποτελέσει για όλους μας οδοδείκτη και πλοηγό για το μέλλον της πατρίδας μας και για το μέλλον του κόσμου».
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα:
«Η επανάσταση του 1821 στη Ρούμελη: Οι εκβολές, οι άνθρωποι και τα ιδεώδη τους» από τον κ. Αθανάσιο Χρήστου, Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
«Ψάχνοντας την παλιγγενεσία στην καθημερινότητά μας» από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
«Ο χαρακτήρας της επανάστασης του 1821 και η συμβολή της Εκκλησίας» από τον κ. Μιχάλη Τρίτο, Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Οι Σχολές των Αγράφων και ο Διονύσιος ο εκ Φουρνά» από τον Δρ. κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, Οργανωτικό Συντονιστή ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση επί των εισηγήσεων και των λεχθέντων.