Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

  20211129 095255

Τον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο Επίσκοπο Κορίνθου τίμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία σήμερα Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021, ημέρα της μνήμης Του, στον Ι. Ναό Αγίας Άννης Κορίνθου, όπου υπάρχει αφιερωμένο κλίτος προς τιμήν Του.  

Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Πέτρος Καγιούλης, ο Εφημέριος του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Θεόδωρος Κεραμίδας και οι Διάκονοί του π. Δαμασκηνός Γεννηματάς, π. Γεράσιμος Λάμπος, π. Χρήστος Χίλιας, ενώ οι πιστοί είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουν απότμημα εκ των Ι. Λειψάνων του εορταζομένου Αγίου Διονυσίου, το οποίο προσεκόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας.

Στο κήρυγμα του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την Εκκλησία ως «Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική», και τα οποία ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως. Ο όρος «Αποστολική» σημαίνει ότι οι Αλήθειες της Πίστεώς μας διαδόθηκαν στην οικουμένη από τους Αγίους Αποστόλους και ο τιμώμενος Άγιος Διονύσιος έχει χαρακτηριστεί από τους Πατέρες της Εκκλησίας ως Αποστολικός Πατήρ, καθώς υπήρξε μαθητής και διάδοχος του Αποστόλου Παύλου. Επιπρόσθετα, κέρδισε αυτόν τον χαρακτηρισμό επειδή οι Τοπικές Εκκλησίες, όπως η Εκκλησία της Ρώμης, αλληλογραφούσαν μαζί Του για να μάθουν και να διδαχθούν τις αλήθειες της Πίστεώς μας από έναν γνήσιο μαθητή του Αποστόλου των Εθνών. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αναλύοντας το Απολυτίκιο του Αγίου, τόνισε ότι εκτός των άλλων ο Άγιος Διονύσιος ήταν «Καὶ τρόπων μέτοχος, καὶ θρόνων διάδοχος, τῶν Ἀποστόλων», δηλαδή, μιμήθηκε στους τρόπους, στις σκέψεις, στην θεολογία και στην ολότητά Του γενικότερα τον Απόστολο Παύλο με αποτέλεσμα να γίνει όχι μόνο διάδοχος του Αποστολικού Θρόνου αλλά και μέτοχος των τρόπων Του και θεματοφύλακας της Πίστεως. Κατά τον ίδιο τρόπο όλοι οι Επίσκοποι της Εκκλησίας μας, μέσω της Αποστολικής Διαδοχής, είναι θεματοφύλακες της Πίστεώς μας και για αυτόν τον λόγο όταν προκύπτει κάποιο ζήτημα συγκεντρώνονται σε Σύνοδο προκειμένου με προσευχή και με επίκληση του Αγίου Πνεύματος να καταλήξουν στην αλήθεια. Στις μέρες μας ακούμε διαφόρους υποτιθέμενους θεολόγους να λένε ότι οι Επίσκοποι και η Σύνοδος δεν παίρνει σωστές αποφάσεις και καλούν τους ανθρώπους να αποτειχιστούν αγνοώντας ότι, με αυτόν τον τρόπο δεν μετέχουν στον «τρόπο» της Εκκλησίας και γίνονται αιρετικοί. Μέσα στην Εκκλησία τα λάθη διορθώνονται, γιατί υπάρχει η μετάνοια και αυτή γίνεται δεκτή από τον Θεό. Εκτός των τειχών της Εκκλησίας η μετάνοια είναι σαν του Ιούδα, δεν οδηγεί στην σωτηρία αλλά στην αυτοκτονία.    

Ολοκλήρωσε το κήρυγμα του τονίζοντας ότι εμείς οι Κορίνθιοι έχουμε γερές θεολογικές βάσεις και δυνατά πνευματικά θεμέλια και γι’ αυτό οφείλουμε να τιμούμε τον Άγιο, ώστε να αξιωθούμε, μιμούμενοι την αγία βιωτή τους, να γίνουμε με τις πράξεις και τα έργα μας τρόπων μέτοχοι, εφαρμόζοντας την διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου και του μαθητή του Αγίου Διονυσίου. Επιπροσθέτως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον προσωπικό του σύνδεσμο με τον Άγιο, καθώς την ημέρα της μνήμης Του τέλεσε την πρώτη του Θ. Λειτουργία, μετά την Ενθρόνισή του, ως Μητροπολίτης Κορίνθου, πριν ακριβώς από δεκαπέντε (15) χρόνια.      

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.