Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΟΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 1821.


ΕΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΗ ΔΗ­ΜΟ­ΚΡΑ­ΤΙ­Α

Η ΙΕΡΑ ΣΥ­ΝΟ­ΔΟΣ

ΤΗΣ ΕΚ­ΚΛΗ­ΣΙ­ΑΣ ΤΗΣ ΕΛ­ΛΑ­ΔΟΣ

Δ/νσις : Ἰ­ω­άν­νου Γεν­να­δί­ου 14 – 115 21, Ἀ­θῆ­ναι

Τηλ. 210-72.72.268, Fax 210-72.72.210, e-mail: politistikitautotita@yahoo.gr

Ειδικη Συ­νο­δι­κη Ε­πι­τρο­πη

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ

Αθήνα, 2α Ιουνίου 2021

Δ Ε Λ ­Τ Ι ­Ο    Τ Υ ­Π Ο Υ

          Συ­νε­χί­ζον­ται και αυ­τή την ε­βδο­μά­δα οι εκ­δη­λώ­σεις των Ιε­ρών Μη­τρο­πό­λε­ων της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος για την ε­πέ­τει­ο των 200 ε­τών α­πό την έ­ναρ­ξη της Ε­πα­να­στά­σε­ως του 1821, τη­ρου­μέ­νων πάν­το­τε των προ­βλε­πο­μέ­νων μέ­τρων προ­φυ­λά­ξε­ως α­πό τον κο­ρω­νο­ϊ­ό.

Συγ­κε­κρι­μέ­να, α­πό 4 έ­ως 30 Ι­ου­νί­ου, η Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Βε­ροί­ας, Να­ού­σης και Καμ­πα­νί­ας αφι­ε­ρώ­νει στην ε­πέ­τει­ο του 1821 πολ­λές α­πό τις εκ­δη­λώ­σεις των ε­φε­τει­νών “ΚΖ  Παυ­λεί­ων”. Τα Παύ­λεια κο­ρυ­φώ­νον­ται με λα­τρευ­τι­κές εκ­δη­λώ­σεις προς τι­μήν του Α­πο­στό­λου Παύ­λου και θα δι­αρ­κέ­σουν ε­πί 4 ε­βδο­μά­δες (4-30 Ι­ου­νί­ου). Στο πλαί­σιο αυ­τό τη Δευ­τέ­ρα 7 Ι­ου­νί­ου 2021 και ώ­ρα 10:30 π.μ. θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί Ι­ε­ρα­τι­κή Η­με­ρί­δα με θέ­μα: «Η προ­σφο­ρά του Ι­ε­ρού Κλή­ρου στους Α­γώ­νες του Έ­θνους» (Ι­ε­ρός Να­ός Α­γί­ου Λου­κά – Ι­ε­ρά Μο­νή Πα­να­γί­ας Δο­βρά).

Την Πα­ρα­σκευ­ή 4 και το Σάβ­βα­το 5 Ι­ου­νί­ου, η Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Χί­ου, Ψα­ρών και Οι­νουσ­σών υ­πό την αι­γί­δα της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου δι­ορ­γα­νώ­νει Ε­πι­στη­μο­νι­κό Συ­νέ­δριο με θέ­μα: «Ο α­γώ­νας του 1821 στη θά­λασ­σα και οι ε­πι­τυ­χί­ες των Ελ­λή­νων ναυ­τι­κών και πυρ­πο­λη­τών», το ο­ποί­ο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί δι­α­δι­κτυα­κώς, κα­τά το α­κό­λου­θο Πρό­γραμ­μα:

Πα­ρα­σκευ­ή 4 Ι­ου­νί­ου 2021

18:00 Α­για­σμός-Χαι­ρε­τι­σμός Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Αθη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου-Χαι­ρε­τι­σμοί ε­πι­σή­μων.

18:45  Α’ ΣΥ­ΝΕ­ΔΡΙΑ Πρό­ε­δρος: Εμ­μα­νου­ήλ Βαρ­βού­νης, Κα­θη­γη­τής Τμή­μα­τος Ι­στο­ρί­ας και Ε­θνο­λο­γί­ας Δη­μο­κρι­τεί­ου Πα­νε­πι­στη­μί­ου Θρά­κης.

Ει­ση­γή­σεις

•Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Ύ­δρας, Σπε­τσών και Αι­γί­νης κ. Ε­φραίμ

«Αν­δρέ­ας Μι­α­ού­λης, ο θρί­αμ­βος του Σταυ­ρού»

•Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Σύ­ρου, Τή­νου, Άν­δρου, Κέ­ας, Μή­λου, Δήλου και Μυ­κό­νου κ. Δω­ρό­θε­ος

«Η ξε­χα­σμέ­νη Ναυ­μα­χί­α της Μυ­κό­νου και η Μαν­τώ Μαυ­ρο­γέ­νους - 12 Ο­κτω­βρί­ου 1822»

•Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Χί­ου, Ψα­ρών και Οι­νουσ­σών κ. Μάρ­κος

«Η συμ­με­το­χή των Βρον­τα­δου­σί­ων εις τον ναυ­τι­κόν α­γώ­να του 1821»

Σάβ­βα­το 5 Ι­ου­νί­ου 2021

07:00  Όρ­θρος και Αρ­χι­ε­ρα­τι­κή Θεί­α Λει­τουρ­γί­α στον Ι­ε­ρό Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Να­ό Χί­ου ε­πί τη μνή­μη του νε­ο­μάρ­τυ­ρος Α­γί­ου Μάρ­κου του εν Χί­ω.

10:30  Β’ ΣΥ­ΝΕ­ΔΡΙΑ Πρό­ε­δρος: Ευ­θύ­μιος Μη­τρό­που­λος, Πρό­ε­δρος Κοι­νω­φε­λούς Ι­δρύ­μα­τος «Μα­ρί­α Τσά­κος», πρ. Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Ι­ΜΟ

Ει­ση­γή­σεις

•Κο­σμάς Χρη­στί­δης, Ναύ­αρ­χος (ε.α.) Ε­πί­τι­μος Αρ­χη­γός ΓΕΝ.

«Ναυ­τι­κή και­νο­το­μί­α-F­r­a­nk A­b­n­ey H­a­s­t­i­n­gs (Ά­στιγξ)»

•Ζή­σης Φω­τά­κης, Ε­πί­κου­ρος Κα­θη­γη­τής Ναυ­τι­κής Ι­στο­ρί­ας, Σχο­λής Ναυ­τι­κών Δο­κί­μων.

«Δι­α­κλα­δι­κή Θε­ώ­ρη­ση της Ελ­λη­νι­κής Ε­πα­να­στά­σε­ως του 1821»

•Μι­χα­ήλ Κα­τσι­κα­ρέ­λης, Ση­μαι­ο­φό­ρος (ΠΝ) - Υ­πη­ρε­σί­α Ι­στο­ρί­ας Ναυ­τι­κού.

«Η με­τα­τρο­πή των ελ­λη­νό­κτη­των πλοί­ων σε πο­λε­μι­κά. Ο θε­σμός της Συν­τρο­φο­ναυ­τί­ας και οι βα­σι­κοί τύ­ποι πλοί­ων στην Ελ­λη­νι­κή Ε­πα­νά­στα­ση»

13:00  Γ’ ΣΥ­ΝΕ­ΔΡΙΑ Πρό­ε­δρος: Εμ­μα­νου­ήλ Βαρ­βού­νης, Κα­θη­γη­τής Τμή­μα­τος Ι­στο­ρί­ας και Ε­θνο­λο­γί­ας Δη­μο­κρι­τεί­ου Πα­νε­πι­στη­μί­ου Θρά­κης

Ει­ση­γή­σεις

•M­i­c­h­el M­a­r­b­ot, α­πό­γο­νος του Κα­νά­ρη.

«Δύ­ο αι­ώ­νες με­τά: Τι αι­σθά­νον­ται οι α­πό­γο­νοι του Κα­νά­ρη στα πλαί­σια της ι­στο­ρί­ας των Ψα­ρών και της Χί­ου»

•Μα­ρί­α Γι­α­τρά­κου, Δρ Φι­λο­λο­γί­ας - Ι­στο­ρί­ας Πα­νε­πι­στη­μί­ου Α­θη­νών, επ. Α’ Αν­τι­πρό­ε­δρος E­U­R­O­C­L­A­S­S­I­CA.

«Ο Κων­σταν­τί­νος Κα­νά­ρης και η πυρ­πό­λη­ση της τουρ­κι­κής ναυ­αρ­χί­δος με βά­ση τις ι­στο­ρι­κές πη­γές και την παγ­κό­σμια βι­βλι­ο­γρα­φί­α»

•Α­θη­νά Ζα­χα­ρού-Λου­τρά­ρη, Δρ Ι­στο­ρί­ας.

«Ο Ελ­λη­νι­κός και ο τουρ­κι­κός στό­λος στην ε­πα­νά­στα­ση και κα­τα­στρο­φή της Χί­ου»

•Νι­κό­λα­ος Χα­βιά­ρας, Δρ Φι­λο­λο­γί­ας - Συν­το­νι­στής Εκ­παι­δευ­τι­κού έρ­γου Φι­λο­λό­γων Χί­ου.

«Στη σκιά του Κα­νά­ρη. Ο Ψα­ρια­νός Ναυ­μά­χος και Πυρ­πο­λη­τής Δημ. Πα­πα­νι­κο­λής»

Δι­ά­λειμ­μα

18:30  Δ’ ΣΥ­ΝΕ­ΔΡΙΑ Πρό­ε­δρος: Μα­ρί­α Λε­κά­κου, Κο­σμή­τωρ Σχο­λής Ε­πι­στη­μών της Δι­οι­κή­σε­ως του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου

Ει­ση­γή­σεις

•Ευ­θύ­μιος Μη­τρό­που­λος, Πρό­ε­δρος Κοι­νω­φε­λούς Ι­δρύ­μα­τος «Μα­ρί­α Τσά­κος», πρ. Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Ι­ΜΟ

«Ο κα­τα­λυ­τι­κός ρό­λος του Ναυ­τι­κού στον α­γώ­να της Ε­θνι­κής Πα­λιγ­γε­νε­σί­ας»

•Γε­ώρ­γιος Κου­μου­τσά­κος, Βου­λεύ­της, πρ. Α­να­πλη­ρω­τής Υπουρ­γός.

«Η ναυ­το­σύ­νη ως πα­ρά­γων ι­σχύ­ος του Έ­θνους των Ελ­λή­νων στον α­γώ­να για την α­πο­τί­να­ξη του ο­θω­μα­νι­κού ζυ­γού και την κα­τά­κτη­ση της Ε­λευ­θε­ρί­ας»

•Νι­κή­τας Νι­κη­τά­κος, Κα­θη­γη­τής του Τμή­μα­τος Ναυ­τι­λί­ας και Ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κών Υ­πη­ρε­σί­ων του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Αι­γαί­ου.

«Ο ναυ­τι­κός α­γών στην Ε­πα­νά­στα­ση του 1821 και το θρη­σκευ­τι­κό αί­σθη­μα».

Η Πα­ρα­κο­λού­θη­ση του Συ­νε­δρί­ου θα γί­νει α­πό τη δι­α­δι­κτυα­κή πλατ­φόρ­μα

https://us02web.zoom.us/j/81101054861?pwd=ZEg2UlFGbmhYOFRpNWlCYWZ6bG1jQT09

οι δε κω­δι­κοί σύν­δε­σης στον πα­ρα­πά­νω σύν­δε­σμο εί­ναι:

M­e­e­t­i­ng ID: 811 0105 4861

P­a­s­s­c­o­de: 4d34hg

Την Κυ­ρια­κή 6 Ι­ου­νί­ου, η Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Κα­στο­ρί­ας θα τι­μή­σει τους Κα­στο­ρια­νούς Νε­ο­μάρ­τυ­ρες και Ε­θνο­μάρ­τυ­ρες. Ο Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Γρε­βε­νών κ. Δα­βίδ, ως Το­πο­τη­ρη­τής, θα τε­λέ­σει τη Θεί­α Λει­τουρ­γί­α στον Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Ι­ε­ρό Να­ό Κοι­μή­σε­ως της Θε­ο­τό­κου στην Κα­στο­ριά και στη συ­νέ­χεια θα τε­λέ­σει το Μνη­μό­συ­νο των α­δελ­φών Ι­ω­άν­νου και Πα­να­γι­ώ­του Εμ­μα­νου­ήλ, των Κα­στο­ρια­νών συ­νερ­γα­τών του Ρή­γα Βε­λε­στιν­λή, οι ο­ποί­οι θα­να­τώ­θη­καν α­πό τους Τούρ­κους τον Ι­ού­νιο του 1798. Ε­πί­σης ο Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος θα α­να­γνώ­σει την Πρά­ξη Α­γι­ο­κα­τα­τά­ξε­ως των Κα­στο­ρια­νών Νε­ο­μαρ­τύ­ρων α­πό το Οι­κου­με­νι­κό Πα­τρι­αρ­χεί­ο.

          Την ί­δια η­μέ­ρα και ώ­ρα 17:00 η Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Φλω­ρί­νης, Πρε­σπών και Ε­ορ­δαί­ας θα δι­ορ­γα­νώ­σει, υ­πό την αι­γί­δα της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου, Ε­πι­στη­μο­νι­κή Ε­σπε­ρί­δα στον Ι­ε­ρό Να­ό Α­γί­ων Κων­σταν­τί­νου και Ε­λέ­νης Α­μυν­ταί­ου. Το θέ­μα θα εί­ναι: “Α­γώ­νες και Θυ­σί­ες στη Μα­κε­δο­νί­α για του Χρι­στού την Πί­στη την Α­γί­α και της Πα­τρί­δος την Ε­λευ­θε­ρί­α. Το­πι­κοί Νε­ο­μάρ­τυ­ρες, Ή­ρω­ες και Α­γω­νι­στές της Ελ­λη­νι­κής Ε­πα­να­στά­σε­ως του 1821”.

          Θα α­να­γνω­σθεί Χαι­ρε­τι­σμός του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου και θα πα­ρου­σιά­σουν ει­ση­γή­σεις οι ε­ξής ο­μι­λη­τές: Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Νέ­ας Κρή­νης και Κα­λα­μα­ριάς κ. Ι­ου­στί­νος, Αρ­χιμ. Νι­κη­φό­ρος Μα­νά­δης, Αρ­χιμ. Σε­βα­στια­νός Το­πά­λης, Αρ­χιμ. Ει­ρη­ναί­ος Χα­τζη­ε­φραι­μί­δης, Η­λί­ας Μο­γλε­νί­δης, Δη­μή­τριος Ρί­ζος, Ι­ω­άν­νης Πα­πα­λα­ζά­ρου, με συν­το­νι­στή τον Δη­μή­τριο Πα­πα­δό­που­λο. Η Ε­σπε­ρί­δα θα κλεί­σει με την κα­τα­λη­κτή­ριο ο­μι­λί­α του Σε­βα­σμι­ω­τά­του Μη­ρο­πο­λί­του Φλω­ρί­νης, Πρε­σπών και Ε­ορ­δαί­ας κ. Θε­ο­κλή­του.

          Η Ε­σπε­ρί­δα θα με­τα­δο­θεί δι­α­δι­κτυα­κώς α­πό τον ι­στό­το­πο www.ekklisia1821.gr και α­πό τα κα­νά­λια στο y­o­u­t­u­be του Κέν­τρου Νε­ό­τη­τος της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ως Φλω­ρί­νης, Πρεσπών και  Εορδαίας και του Κα­θε­δρι­κού Ι­ε­ρού Να­ού των Αγί­ων Κων­σταν­τί­νου και Ε­λέ­νης Α­μυν­ταί­ου.

          Ε­πί­σης, την Κυ­ρια­κή η Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Κε­φαλ­λη­νί­ας θα τι­μή­σει την μνή­μη του Α­γί­ου Ε­θνο­ϊ­ε­ρο­μάρ­τυ­ρος Πα­τριά­ρχου Γρη­γο­ρί­ου του Ε’, του ο­ποί­ου το φέ­ρε­τρο φυ­λάσ­σε­ται στο χω­ριό Ντο­μά­τα Κε­φαλ­λη­νί­ας, πα­τρί­δα του πλοιά­ρχου Ν. Σκλά­βου. Συ­νερ­γα­ζό­με­νοι φο­ρείς θα εί­ναι η Πε­ρι­φέ­ρεια Ι­ο­νί­ων Νή­σων και ο Δή­μος Αρ­γο­στο­λί­ου. Ο Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Κε­φαλ­λη­νί­ας κ. Δη­μή­τριος θα προ­ε­ξάρ­χει της Αρ­χι­ε­ρα­τι­κής Θεί­ας Λει­τουρ­γί­ας στον Ι­ε­ρό Να­ό των Ει­σο­δί­ων της Θε­ο­τό­κου του χω­ριού Ντο­μά­τα και θα τε­λέ­σει το Μνη­μό­συ­νο του Πλοιά­ρχου Νι­κο­λά­ου Σκλά­βου, ο ο­ποί­ος με­τέ­φε­ρε στην Ο­δησ­σό το ιε­ρό λεί­ψα­νο, που εί­χε ρι­φθεί α­πό τους Τούρ­κους στον Βό­σπο­ρο Θα α­κο­λου­θή­σουν χαι­ρε­τι­σμοί α­πό εκ­προ­σώ­πους της Βου­λής και των Το­πι­κών Αρ­χών, κα­θώς και ο­μι­λί­α ι­στο­ρι­κού περιεχομένου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821 μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που ειδικώς δημιουργήθηκε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube (@ekklisia1821).

 

Εκ της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Εκκλησίας της Ελλάδος.