Την Σύναξη Πάντων των εν Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντω, Καππαδοκία και Κωνσταντινουπόλει Αγίων θα εορτάζει πλέον επίσημα κάθε χρόνο, στις 29 Μαΐου, αποφράδα ημέρα μνήμης της Αλώσεως της Βασιλίδος των πόλεων, της Κωνσταντινούπολης, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και στον περικαλλή Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.
Θα τιμάται η μνήμη περισσότερων από χιλίων Αγίων, των οποίων η μοναδική Ιερά Εικόνα με τις άοκνες προσπάθειες του φιλάγιου, φιλότεχνου, πολιού, ρέκτου και σεβασμίου Γέροντος Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Κολοκυθά, του και Προϊσταμένου του Ναού θησαυρίζεται στον Ιερό Ναό.
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.
Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι με την καθιέρωση αυτής της εορτής υλοποιεί και μια επιθυμία του μακαριστού προκατόχου του κ. Νικολάου τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Εορτάζουμε σήμερα τους προγόνους μας Αγίους. Η Ιερή τους Εικόνα μας παρουσιάζει το οικογενειακό μας πνευματικό, γενεαλογικό δένδρο, διότι ο πάντιμος αυτός χορός των χιλιάδων Αγίων τελειωτικέ στους δικούς μας Ιερούς τόπους, στους τόπους του Γένους μας.
Αυτή η εορτή έρχεται να μας θυμίσει ότι τα εδάφη και η γη των προγόνων μας, δεν είναι τόποι ούτε αντιπαραθέσεων, ούτε ανάφλεξης εθνικισμών ή μεγάλων ιδεών, αλλά είναι ζυμωτήρια αγιότητος, είναι τόποι αγιότητος και όποιος είναι αληθινός πατριώτης, δεν είναι αυτός ο οποίος κραυγάζει με λεονταρισμούς ότι θα πάρουμε πίσω τα εδάφη, ή θα κατακτήσουμε αυτές τις περιοχές, αλλά είναι αυτός ο οποίος έπεται των βημάτων αυτών των Αγίων. Ο αληθινός Έλληνας χριστιανός είναι αυτός ο οποίος έχει καταλάβει ότι είναι απόγονος Αγίων και Ηρώων και καλείται αυτό τον δρόμο, αυτή την περπατησιά να βαδίσει στην ζωή του. Σε μια εποχή που υπάρχει ο πειρασμός, είτε να ξαναγραφτεί η ιστορία, είτε να ξανατυπωθούν οι χάρτες των συνόρων των κρατών και των εθνών και των λαών, είναι πολύ επίκαιρο να θυμόμαστε εμείς οι Έλληνες, ότι Πατρίδα μας είναι το Αγιολόγιο της Εκκλησίας, Πατρίδα μας είναι η Αγία Τράπεζα, η Ουράνια Βασιλεία και όποιος πραγματικά ποθεί αυτή την Πατρίδα, μπορεί να αγαπήσει και την επίγεια Πατρίδα».
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και με την φυσική παρουσία των επιτρεπομένων προσώπων, η 19η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Επανάσταση με τίτλο: «Από την Άλωση στην Επανάσταση».
Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας.
Εισήγηση με θέμα: «Σταχυολόγησις σημείων τινών εκ τε των γεγονότων της 29ηςΜαΐου 1453 και των επακολουθησάντων τοιούτων από τους Τούρκους κατά του Γένους των Ελλήνων», εξεφώνησε ο Αρχιμ. π. Χριστοφόρος.
Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Κοσματόπουλος, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Νομικής Σχολής, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Η Παιδεία του Γένος τα προεπαναστατικά χρόνια».
Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Πέτρου Κουνούκλα, Δρ Αρχαιολογίας με θέμα: « Το Νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι στις παραμονές της Επανάστασης του 1821» και η τελευταία εισήγηση από την Φιλόλογο Εκπαιδευτικό κ. Έφη Σιαφάκα με θέμα: «Από τα προεπαναστατικά κινήματα στο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος».
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Π.Ε Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης και ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης.
Την εκδήλωση διήνθισαν με ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια μαθητές του παραρτήματος των Καμένων Βούρλων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».
Τέλος την εκδήλωση επισφράγισε με τον πατρικό του λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Επιστρέφοντας από την Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στην πόλη της Λαμίας ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο των Λαμιέων πεσόντων και αγνοουμένων πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο το 1974, παρουσία του Βουλευτού Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Κοτρωνιά, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου και του βετεράνου αγωνιστή της ΕΛΔΥΚ κ. Νικολάου Μαντά.
Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ετόνισε ότι επέλεξε αυτή την ημέρα μνήμης και θλίψης, την 29ηΜαΐου να τελέσει το ιερό τρισάγιο και να ευχηθεί υπέρ αναπαύσεως των αγωνιστών ηρώων της ΕΛΔΥΚ 1974 «για να κατανοήσουμε ότι εκτός από την Άλωση της Πόλεως το 1453 υπήρξαν και στη συνέχεια, στο μέλλον και άλλου είδους αλώσεις, αλλά και πολλές απόπειρες αλώσεων από τον μωαμεθανό κατακτητή. Το ότι συνυπάρχουμε ειρηνικά και συμβιώνουμε, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και μνήμη».
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ