Ο π. Ευστάθιος στον χειροτονητήριο λόγο του αναφέρθηκε στο ύψος του υπουργήματος της Ιερωσύνης και με δάκρυα ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης ωμίλησε για τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νικόλαο, ο οποίος και τον ενέπνευσε στην Ιερωσύνη, τον χειροτόνησε Διάκονο και τον οποίο διηκόνισε επί 6 συναπτά έτη.
Ευχαρίστησε δια πολλών τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την αγάπη του, τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο τον αγκάλιασε απο την πρώτη στιγμή της εκλογής του και την εμπιστοσύνη του και εζήτησε τις προσευχές όλων για να φανεί άξιος του Θείου αυτού και υψηλού χαρίσματος του Θεού για τον άνθρωπο.
Ο Σεβασμιώτατος με εμφανή τη συγκίνησή του μεταξύ άλλων συμβούλεψε τον π. Ευστάθιο να μείνει πάντα πάνω από όλα μαθητής.
Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
«Καλούμαστε πάντοτε να είμαστε πιστοί μαθητές του Χριστού. Να τιμάς πάντοτε όλους όσους σε ευεργέτησαν στη ζωή σου. Να τους τιμάς όμως πρώτιστα «έργω» και κατόπιν «λόγω». Είδες ότι μόλις προχθές ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μας είπε μία πολύ περιεκτική φράση, ότι τα ωραιότερα λόγια είναι οι πράξεις.
Να τιμάς στην πράξη όλα όσα έμαθες και κυρίως να τιμάς στη ζωή σου στην πράξη, το μακαριστό προκάτοχό μου κυρό Νικόλαο. Σε κάθε σου συμπεριφορά, στη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους, με τους άλλους κληρικούς, λαϊκούς, με τους συνεργάτες σου, με όλους όσους θα έχεις το ποίμνιο σου να σκέφτεσαι: «πως θα ήθελε ο Μακαριστός Νικόλαος να πράξω τούτη την ώρα; Πώς θα ήθελε να μιλήσω, να σταθώ, να συμπεριφερθώ; Αυτό θα φανερώνει στη ζωή σου την πραγματική ευγνωμοσύνη και την πραγματική αγάπη.
Ο Θεός, αγαπητέ μου π. Ευστάθιε, σε εκόσμησε με πολλά χαρίσματα και πολλά προσόντα, όπως έχει κοσμήσει κάθε άνθρωπο.
Πάντοτε να σέβεσαι τα χαρίσματα όλων των ανθρώπων και να θυμάσαι ότι καλείσαι ένα μαθητεύεις, όχι μόνο στις Άγιες μορφές της θριαμβεύουσας Εκκλησίας, αλλά και στα Άγια πρόσωπα των ταπεινών ανθρώπων του Θεού. Καλείσαι να μαθητεύεις σε κάθε γιαγιά και σε κάθε παππού, σε κάθε φτωχό άνθρωπο αυτού του κόσμου, που παλεύει με χίλια ζόρια να θρέψει την οικογένειά του, να σταθεί μέσα στην κοινωνία, καλείσαι να μαθητεύεις και να αντλείς δύναμη και έμπνευση από τη φύση που τόσο αγαπάς, από τη Σοφία του Θεού, που εκφράζεται μέσα στα ζώα, την άλογη φύση με την οποία τόσο πολύ συνδεδεμένος. Καλείσαι να μαθητεύεις στην ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, καλείσαι να μαθητεύεις στο καθετί και κυρίως καλείσαι με καλό λογισμό και καλή προαίρεση, σαν τη μέλισσα, να παίρνεις το καλό από όπου το βλέπεις, να παραδειγματίζεσαι με το καλό παράδειγμα και να παραδειγματίζεσαι και με το κακό παράδειγμα, ώστε να μην ακολουθήσεις αυτά, τα οποία είναι προς αποφυγήν. Να βλέπεις το καλό στους άλλους, αυτό να παίρνεις, αυτό να ακολουθείς στη ζωή σου».
Μετά την ολοκλήρωση του Μυστηρίου της Χειροτονίας, ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως, τον μέχρι τώρα δεύτερο Διάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη, σημειώνοντας, ότι η σημερινή ημέρα εκτός από ημέρα χαράς της τοπικής Εκκλησίας είναι και ημέρα διαδοχής.
Και αυτή η χειροθεσία επισφραγίστηκε με το δυνατό Άξιος, το οποίο αναφώνησαν όλοι μαζί κλήρος και λαός στο νέο Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου.