Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Το Τρίυλον Δώρημα/


 Αρχιμανδρίτου Χριστοδούλου
Καθηγουμένου Ι.Μ.Κουτλουμουσίου :

Το Τρίυλον Δώρημα

Ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος ο Κουτλουμουσίου είναι μια μορφή αξία μεγάλης προσοχής και αιτήματος να έχουμε την ευλογία του. Σκεφθείτε: ο άνθρωπος αυτός πήγε νέος στο Όρος, κι ανέλαβε το βασανιστικό έργο να ξαναφτιάξει την ερειπωμένη Μονή Κουτλουμουσίου.

Την έφτιαξε, ένα κόσμημα.  Κι ενώ ή μονή λειτουργούσε πια κανονικά, με μοναχούς και πρόγραμμα αξιοζήλευτο, η Μονή πήρε φωτιά. Όλο το έργο του πατρός Χριστοδούλου παραδόθηκε στις φλόγες. Στο σβήσιμο της καταστροφικής πυρκαγιάς βοήθησε τότε και ο ίδιος αλλά και ο άγιος Παίσιος , προσπαθώντας να παλέψουν με κουβάδες. Εκείνη τη μέρα –θυμούνται οι μοναχοί- τα μαλλιά του Αρχιμανδρίτη Χρστοδούλου άσπρισαν. Αυτό δείχνει πόσο τραγικό ήταν γι αυτόν να βλέπει το έργο του να καταστρέφεται από τις φλόγες , ένα έργο μόχθου για το οποίο διέθεσε όλες του τις δυνάμεις. Κι όμως, δεν εκάμφθη. Δεν παραπονέθηκε στον Θεό. Αλλά με εκπληκτική πίστη και προσευχή ξανάρχισε πάλι  την ανασυγκρότηση του μοναστηριού. Και επέτυχε. Επέτυχε, και πριν λίγο καιρό παρέδωσε για λόγους υγείας τη Μονή στον διάδοχό του και κατά πάντα  άξιο π. Νικόλαο.

Πώς να μη σταθείς έκπληκτος για την πίστη και την αφοσίωση αυτού του ανθρώπου, πώς να μη νιώσεις την ανάγκη να του φιλήσεις τα χέρια;
           Το προκείμενο βιβλίο είναι ένα ανθολόγιο από διδαχές του γέροντος Χριστοδούλου. Κέντρο του είναι το τρίπτυχο Επίγνωση, Υπακοή, Αγάπη – τρεις αρετές τις οποίες οφείλει να αναπτύξει κάθε μοναχός. Μόνον όμως ο μοναχός;  Η ζωή μας, η καθημερινότητά μας, μας σπρώχνουν βίαια μακριά από αυτές. Μας φαίνεται πως δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε με αυτές, πως θα καταστραφούμε αν δεν ασκούμε κριτική, αν δεν ελέγχουμε τον άλλον, αν δεν τιμωρούμε σκληρά τους παραβάτες. Εδώ, ο γέροντας Χριστόδουλος έρχεται να μας βοηθήσει μιλώντας μας.
           Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει αμέσως ότι στο βιβλίο δεν υπάρχουν κηρύγματα, αλλά θησαυρίσματα πνευματικής ζωής. Θα νιώσει σαν να βρίσκεται κοντά στον γέροντα και τον ακούει να μιλάει στον υποτακτικό του. Θα νιώσει τη ζεστή παρουσία ενός δικού του γέροντα, μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
           Εύχομαι για το καλό μας το βιβλίο να διαδοθεί. Είμαι σίγουρος ότι θα αγαπηθεί.
Περισσότερες πληροφορίες