Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Λαμπρός εορτασμός για την Αγία Ακυλίνα στο Ζαγκλιβέρι (ΦΩΤΟ).


Ἐκ τῆς ιστοσελίδος romfea

Παρά τα μέτρα προστασίας του κοινού για τη μη μετάδοση του Κορωναϊού, σεμνομεγαλόπρεπα η Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου πανηγύρισε την ιερά μνήμη της Αγίας Ενδόξου Νεομεγαλοπαρθενομάρτυρος Ακυλίνης (1745 – 1764 μ.Χ.) στη γενέτειρα της, το Ζαγκλιβέρι. 

Επίκεντρο των όλων Ιερών Ακολουθιών ο σεπτός και περικαλλής Ιερός της Ναός, ως και τα πάνσεπτα Ιερά Λείψανά Της τεθησαυρισμένα σε υπέροχης τέχνης αργυρά λειψανοθήκη στο Ζαγκλιβέρι, ευγενική δέηση του εξοχωτάτου Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρου Καράογλου του Ζαγκλιβερινού.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 26η μηνός Σεπτεμβρίου 2020, εψάλη Τρισαρχιερατικός Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεοκλήτου.

Πολύς ο ευλογημένος Λαός του Θεού προσήλθε στη χάρη Της, για να ζητήσει τη μεσιτεία Της προς τον Αρχιμάρτυρα του Γολγοθά και να προσκυνήσει τα μυρίπνοα Λείψανά Της, αλλά και να αναπέμψει τις προσωπικές του δεήσεις στο δεικνυόμενο και φυλασσόμενο σπίτι Της, στο κέντρο της Κωμοπόλεως του Ζαγκλιβερίου.

Επικεφαλής του Λαού ήταν οι Βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος και κα Θεοδώρα Αυγέρη, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μαγδαληνή Φιλιππιάδου, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά κα Βασιλεία Λούρδα, ο Αντιδήμαρχος Λαγκαδά κ. Παντελής Αϊβατζίδης, ο εκπρόσωπος του Γ΄ Σ.Σ. Συντ/χης κ. Δημήτριος Πάγκαλος, ο Πρόεδρος Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαος Κοπαρανίδης και ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Φάνης Παπάς, κ.α.

Τον λόγο τιμής προς την Αγία εξεφώνησε ο άγιος Λαγκαδά κ. Ιωάννης, βαθύς γνώστης της βιοτής και του Μαρτυρίου της Αγίας εκ προσωπικής εμπειρίας, λόγω του ότι του εδόθη η χάρις απ' τον Κύριο με συντονισμένες προσπάθειες και κινήσεις του να φέρει εις το φως τα Ιερά Λείψανα της Μάρτυρος.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά τη γλαφυρή παρουσίαση του Μαρτυρίου της Αγίας, απηυθύνθη πρώτα στον Λαό και ζήτησε να έχει υψηλό το φρόνημα και γεραρά τη διάθεση να ομολογεί πάντα Χριστό και να μαρτυρεί αν χρειαστεί για το όνομά Του το Άγιο. 

Έπειτα τον λόγο έστρεψε προς τους παρόντες Άρχοντες του Τόπου και τους ζήτησε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μιμηθούν το φρόνημα της Αγίας Ακυλίνας, μιας και ο Τόπος αντιμετωπίζει σχεδόν τα ίδια προβλήματα με εκείνα που οδήγησαν την καλλίνικο Ακυλίνα στο μαρτύριο. 

Προκάλεσε δε μεγάλη εντύπωση πως παρώτρυνε την Εξουσία να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε θυσία ζητήσουν οι καιροί για να στηριχθεί ο Λαός και το ρωμέϊκο φιλότιμο!

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 27η μηνός Σεπτεμβρίου τ.έ., του πανηγυρικού Όρθρου και της επακολουθησάσης λαμπράς Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, πλαισιούμενος από τον Σεβ. Λαγκαδά κ. Ιωάννη και τον οικείο Ποιμενάρχη. 

Τον λόγο εκήρυξε ο Σεβ. Ιλίου, ο οποίος ευφυέστατα συνεδύασε το μήνυμα το μαρτυρικό της Εορτής με το Αποστολικό Ανάγνωσμα της Κυριακής Α' Λουκά, περί της κλήσεως των Μαθητών από τον Κύριο, ώστε να καταστούν από αλιείς ψαριών σε αλιείς ανθρώπων.

Ο ομιλητής υπεγράμμισε ότι η Αγία Ακυλίνα από μικρό παιδί, πρωτοστατούσης της Μητέρας Της, εκλήθη από τον Κύριο και προετοιμάσθη για το Μαρτύριο. 

Η αγέρωχη στάση Της μπροστά από τους μουσουλμάνους διώκτες Της είναι τόκος της δύναμης που έλαβε από τον Κύριο, σαν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή Του στο αιμάτινο βάπτισμα, δηλαδή στο Μαρτύριο!

Αλλά, συνέχισε ο Επίσκοπος, και ο Κύριος όταν εκάλεσε τους Μαθητές Του να εγκαταλείψουν τα δίχτυα και τις οικογένειες τους και να μεταμορφωθούν σε αλιείς ανθρώπων, καταγοητευμένοι από την αγιοπνευματική σαγήνη της Χάριτος, τους τόνισε: «Οὐχ ὑμεῖς με ἐξελέξασθε, ἀλλ' ἐγὼ ἐξελεξάμην ὑμᾶς, καὶ ἔθηκα ὑμᾶς ἵνα ὑμεῖς ὑπάγητε καὶ καρπὸν φέρητε...», δηλαδή: «Δεν με εδιαλέξατε εσείς, αλλά εγώ σας εδιάλεξα και σας όρισα να πάτε και να φέρετε καρπό...» (Ιωανν. ιε΄, 16)! 

Αυτό σημαίνει, ερμήνευσε ο έμπειρος Ιεροκήρυξ, ότι ο Θεός μέσω του Υιού Του, Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, κάλεσε τον καθένα από εμάς, είτε να μαρτυρήσει την Αλήθεια, δηλαδή την ορθή πίστη στην αγιοτριαδική Θεότητα, είτε, πολύ περισσότερο, για να υποστεί Μαρτύριο γι' αυτή του την μαρτυρία! 

Και στις δυό περιπτώσεις ο Κύριος καλεί, ο Κύριος ενδυναμώνει και ο Κύριος τελικά στεφανώνει μετά την ομολογία ή το Μαρτύριο! 

Και κατέληξε λέγοντας ότι η ανεύρεση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας αποτελεί ένδειξη και μαρτυρία ότι ο Κύριος θέλησε να φανερώσει και να τιμήσει περαιτέρω το Μαρτύριο Της, τη θυσία Της για την Εκκλησία.

Ο οικείος Ιεράρχης κ. Θεόκλητος και κατά το εσπέρας και το πρωί ευχαρίστησε από καρδιάς και επήνεσε τον ευλογημένο Λαό και τους Ταγούς του για την πίστη τους και την πιστότητα τους στην Εκκλησία του Χριστού και κυρίως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους παρόντες σεπτούς Ιεράρχες. 

Στον άγιο Λαγκαδά, γιατί αυτός είναι η αιτία της λαμπράς αυτής πανηγύρεως, καθότι τα ανευρέθεντα θαυματουργικώς Ιερά Λείψανα της Αγίας στην Όσσα Λαγκαδά της Επαρχίας Του, προσέφερε και κατέθεσε στο Ζαγκλιβέρι για να τιμάται η Αγία. Στον δε άγιο Ιλίου κατέθεσε το περίσσευμα της εκτιμήσεως του, γιατί αρκάς κατά το ήμισυ στην καταγωγή διαπρέπει και εκκλησιαστικώς και ακαδημαϊκώς, στηρίζοντας ως πιστό πνευματικό του τέκνο την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και κηρύσσοντας Χριστό, όχι μόνο στην Επαρχία που του ενεπιστεύθη ο Κύριος, αλλά και στα Πανεπιστήμια που τον καλεί η θύραθεν σοφία!

Προ της απολύσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού προεχείρισε σε Πνευματικό τον Αιδ. Οικ. π. Αντώνιο Παπασωτηρίου, Εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Μεσοκώμου Χαλκιδικής.

 για όλες τις φωτογραφίες  Εδώ