Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Χειροτονία Διακόνου από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ανδρέα.



Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας,  κατόπιν κανονικής αδείας του Παναγ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ιερούργησε στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Θεσσαλονίκης, όπου στο τέλος χειροτόνησε σε διάκονο τον μοναχό Δημήτριο Κυριάκου, πτυχιούχο του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και υποψήφιου διδάκτορα.

Ο νέος Διάκονος στο λόγο του τόνισε ότι δοξάζει τον Τριαδικό Θεό, που τον αξίωσε να λάβει το πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης και ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας  κ. Ανδρέα για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους αλλά και όλους όσοι συνετέλεσαν και βοήθησαν στην ανατροφή του και την καλλιέργεια της ιερατικής κλίσης του.
Ο νέος Διάκονος εκάρη μοναχός στη Ι.Μ. Αγκαράθου και με την άδεια του Παναγ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου θα διακονεί στην Ενορία Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος.
Χειροτονητήριος Λόγος του Σεβ. Αρκαλοχωρίου Ανδρέα:
Με τη γέννησή του, κάθε άνθρωπος εισέρχεται εις το μυστήριο του Θεού. Η σχέση του ανθρώπου με το μυστήριο του Θεού, συναρτάται από τη θρησκεία, στην οποία εντάσσεται ο άνθρωπος, εκ του τόπου, του χώρου και του χρόνου της γεννήσεώς του.
Κατά τον μακαριστό π. Ιωάννη Ρωμανίδη, όλες οι θρησκείες βοηθούν τον άνθρωπο να πορευθεί στον Θεό, όμως οι θρησκείες διαγράφουν για τους πιστούς των, αυτήν την πορεία μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Πλησιάζουν ή πορεύονται προς την αλήθεια, τελικά όμως σταματούν αρκετά μακριά της αποκαλυπτικής αλήθειας του Τριαδικού Θεού.
Η εν Χριστώ πίστη,που βιώνεται μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, επειδή ακριβώς δεν είναι θρησκεία, αλλά είναι πέραν από τη θρησκεία, οδηγεί τον άνθρωπο που βαπτίστηκε, εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, εις τους δαιδαλώδεις καρδιακούς πλατυσμούς και γλυκασμούς της κοινωνίας του ανθρώπου με τον Τριαδικό Θεό και εκφράζεταιμέσα από την εν Χριστώ αγάπη, την ειρήνη και τηνκαταλλαγή.
Στην Εκκλησία βιώνουμε την εγγύτερη σχέση με το μυστήριο του Θεού. Η ουσία, κατά τον Γρηγόριο τον Παλαμά, η καθ’ ολοκληρίαν αποκάλυψη του Θεϊκού μυστηρίου, παραμένει απρόσιτη και άγνωστη εις τον άνθρωπο, ακόμη και εις τους Αγίους «Σιγησάτωπᾶσασάρξβροτεία, καίστήτω μετά φόβου καί τρόμου, καί μηδέν γήινονἐνἑαυτῇλογιζέσθω».
Άκουσε λίαν αγαπητέ μου Υποδιάκονε Δημήτριε, η είσοδός σου εις το μυστήριο τηςιερωσύνης και η εις διάκονον χειροτονία σου, σηματοδοτούν τη βούλησή σου για εγγύτερη σχέση και αναφορά με το απρόσιτο, ακατάληπτο, επώδυνο αλλά και σωτηριώδες μυστήριο του Τριαδικού Θεού. Η απόφασή σου να ιερωθείς αποτελεί έκφραση της ελεύθερης βούλησής σου. Σου ανήκει, είναι δική σου. Δεν μπορούσες να κάνεις όμως διαφορετικά. Όπως ακριβώς ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ακόμα κι αν δεν αφιερώνονταν, αν δεν ταύτιζαν τη ζωή τους με τη μουσική, εντούτοις θα είχαν και θα διατηρούσαν αυτή την ιδιαίτερη σχέση με τους ήχους και τη μουσική.
Θείον, θεϊκό και ανερμήνευτο το μυστήριο του ανθρώπου. Το κοντέρ της λογικής μηδενίζεται, ο διακόπτης του μυαλού κλείνει, διότι στο δια ταύτα«Οὐχ ὑμεῖς με ἐξελέξασθε, ἀλλ’ ἐγὼ ἐξελεξάμην ὑμᾶς, καὶ ἔθηκα ὑμᾶς ἵνα ὑμεῖς ὑπάγητε καὶ καρπὸν φέρητε» (Ιωάν. ιε΄, 16). Στο γιατί της εκλογής αυτής έχουμε την αποκαλυπτική προσέγγιση, με την ερμηνεία του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Δια της επισκέψεως του Παρακλήτου υπερέβη και ο Άγιος Πορφύριος, όχι μόνο τους φραγμούς και τα όρια των ανθρώπων, αλλά και πολλών άλλων αγιοπνευματικών δυνάμεων και δεδομένων. Ομιλεί για τον πνευματικό κόσμο του φωτός και του σκότους, του καλού και του κακού, του Χριστού και του πονηρού.
Ο κόσμος αυτός επενεργεί λογικά απροσδιορίστως, στη σύλληψη, την κυοφορία, στην ανάπτυξη και στη μετέπειτα πορεία της ζωής του κάθε ανθρώπου. Στο μυστήριο του πνευματικού κόσμου, των αγίων και των αγγέλων, που εκπορεύονται από το ανέσπερο Θείο φως του Τριαδικού Θεού, αλλά κι εκείνο του άλλου, του αντιπάλου, των πονηρών δηλαδή πνευμάτων, που από τον εγωισμό των ξέπεσαν του θεϊκού φωτός, ο άνθρωπος υπόκειται από τη σύλληψή του.
Καθοριστικός παράγων προς το φως του Χριστού,σ’ αυτή την πορεία της διαπάλης, με το σκότος του πονηρού, είναι η προσευχή, η οποία δύναται ν’ ανατρέψει, χάριτι Θεού, την αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων,από τον πονηρό και να ανακόψει τις επιθέσεις, τις στοχεύσεις και τους σκοπούς του, την πορεία προς το σκότος και το κακό. Η προσευχή γίνεται, όχι μόνο επί της γης, αλλά την ίδια στιγμή και εν τοις ουρανοίς, οπού δι’ εσέ, τη στιγμή αυτή αγαπητέ μου Δημήτριε, πρωτίστως προσεύχονται οι μακάριοι τη λήξει τελειωθέντες πρόγονοί σου. Πάπποι και προπάπποι.
Λίαν αγαπητέ μου Υποδιάκονε Δημήτριε,
Τα πολλά χαρίσματά σου να τα διαφυλάξεις με την διαρκή προσευχή και τον καθημερινό κανόνα σου. Είσαι θεολόγος, έλαβες μεταπτυχιακό δίπλωμα και είσαι υποψήφιος διδάκτορας στο Κανονικό Δίκαιο, με σύμβουλο τον Καθηγητή σου Δημήτριο Νικολακάκη.
Στη νέα πορεία της ζωής σου, την οποία πριν λίγες ημέρες ξεκίνησες με την κουρά σου εις μοναχόν, σε συνοδεύουν οι ευχές των εκλεκτών γονέων σου, Γεωργίας και Δημητρίου, της αδελφής σου Ελευθερίας, οι ευχές και οι προσευχές του συμμαρτυρήσαντός σε π. Νικολάου Παπαγεωργίου, που κατέστησε τη ζωή σου ανιδιοτελή προσευχή, στα καρκινοπαθή παιδιά του Ιπποκράτειου, αλλά και στην πνευματοφόρα ενορία του, που παρέλαβε από τον γέροντα ΣεραφείμΖωγκα, τον πνευματικό του. Του πρώτου σου πνευματικού π. Συμεών Βογιατζή. Βεβαίως, σε συνοδεύουν οι ευχές και οι προσευχές του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, πολιού Ιεράρχη, που αναλώνει την ζωή του στον αγώνατον καλό για την Εκκλησία και την πατρίδα, του γεραρού αρχιερέα που μας διδάσκει, με την αγάπη που περιέβαλλε τους συνεργάτες του προκατόχου του Παντελεήμονος Β΄, εν τοις έργοις ότι,η εκκλησιαστική διακονία έχει συνέχεια.
Σε συνοδεύουν και οι δικές μου ευχές, ως επισκόπου και διδασκάλου σου, αλλά και της παρισταμένης συναδέλφου κας Δήμητρας Κούκουρα, με ιεραποστολικό φρόνημα.
Είσελθε στο μέγα Μυστήριο της Εκκλησίας. Στην ιερωσύνη σου γίνου διάκονος και να παραμείνεις πάντοτε στο κάθε εκκλησιαστικό μετερίζι, ένας απλός, ταπεινός, αλλά και αξιοπρεπής διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού. Να μένεις πάντοτε μαθητής του προστάτουσου, αλλά και της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, ως άλλος Νέστορας και Λούπος.
Να είσαι βέβαιος ότι η Παναγία η Ορφανή, της Ιεράς και Ιστορικής Μονής της Αγκαράθου, της Μονής της μετανοίας μας, η Οποία την προηγούμενη Πέμπτη,ένα ακόμα παιδί Της το κατέστησε επίσκοπο στην Αρχιεπισκοπή του Καναδά, με πρωτότοκόΤης τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, θα σε ενισχύει και θα σε ενδυναμώνει στους πειρασμούς και τις δοκιμασίες, που θα ανακύπτουν στην ευλογημένη σου πορεία, ως κληρικού της Εκκλησίας μας.