Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

''ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ''ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΤΙΡΥΝΘΑ.

Η διαδρομή ξεκινάει νοτιοδυτικά προς Καυσοκαλύβια. Το τμήμα αυτό της δυτικής πλευράς του Όρους το λένε “έρημο”, γιατί δεν έχει αμαξιτούς δρόμους. Κι εδώ είναι και τα περίφημα “καρούλια”, τα ασκηταριά των μοναχών στο βράχο. Φθάνοντας στον αυχένα (μια ώρα περίπου από τη Μονή) παίρνουμε το μονοπάτι προς Αγία Άννα. διασχίζοντας το πυκνό δάσος με τις καστανιές, βελανιδιές, οξιές, σκλήθρα, αριές, πλατάνια στις ρεματιές. Μια μικρή ζούγκλα. Από άποψη χλωρίδας το Άγιο Όρος χαρακτηρίζεται για την πυκνή του βλάστηση. Αφθονούν σε μεγάλο βαθμό η καστανιά, η οξιά, η δρύς, το πουρνάρι, η κουμαριά κ. ά. καθώς και άπειρα πλήθη βοτάνων.

Σταματήσαμε στα Καλά Νερά. Μια πυκνοδασωμένη περιοχή με αρκετά νερά. Συνεχίσαμε φθάνοντας, σε 4 ώρες από τη Μονή, στο Σταυρό, υψόμετρο 850 μέτρα περίπου. Είναι η διασταύρωση προς Κερασιά, Αγία Άννα και κορυφή. Μέχρι εδώ μας ακολουθεί και το τηλεφωνικό καλώδιο, που σχεδόν έρπον συνεχίζει το δρόμο του για την Κερασιά.
Παίρνουμε ξανά το κακοτράχαλο ανηφορικό μονοπάτι στο πυκνό πουρναρόδασος. Το μονοπάτι βγαίνει στην αρχή λίγο ανοιχτά, αριστερά, με θέα τη Σιθωνία, τη Σκήτη της Αγίας Άννας και τη Μικρή Σκήτη και πιο πέρα τους αρσανάδες των Μονών Αγίου Παύλου, Αγίου Διονυσίου και Αγίου Γρηγορίου. Δεν φαίνονται οι μονές.







Λίγη στάση στην Καστανιά για ξεκούραση με τον ιδρώτα να στάζει, και φθάνουμε στην Παναγιά, στα 1500 μέτρα περίπου σε 2,5 ώρες από το Σταυρό. Εδώ εργάζεται ένα μεγάλο συνεργείο για την ανακατασκευή της εκκλησίας. Κατασκευάζεται μεγάλος ναός με βοηθητικούς χώρους, που θα λειτουργεί και ως καταφύγιο. Εικόνα εργοταξίου.
Για την κορυφή, τα υπόλοιπα 500 περίπου μέτρα υψομετρική, είναι μια απότομη σχετικά ανάβαση στο γυμνό με πολλές τραβέρσες για φορτωμένα αρσενικά μουλάρια, όπως εμείς.
Φθάσαμε στην κορυφή. Μαζί μας έφθασε και ένας Ρώσος, επισκέπτης του Όρους, με τον οποίο “συγκατοικήσαμε” το βράδυ μέσα στο ναΐσκο. Δεν ήξερε γρι ελληνικά ούτε αγγλικά. Λένε ότι το Όρος για τους Ρώσους είναι ένας τόπος ιερός όπως κανένας άλλος στον κόσμο!

Κι εδώ συνεργείο για ανακατασκευή του μικρού ναού και για να γίνει μεγάλος και επιβλητικός. Θαυμάσαμε τη δύση του ηλίου πάνω από τη Χαλκιδική και τη σκιά του Άθω στο Αιγαίο. Απέραντο γαλάζιο. Από τα παράλια της Καβάλας, τη Θάσο και τη Λήμνο μέχρι τις Σποράδες, τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο, τη Σιθωνία, την Αμουλιανή, τη Διώρυγα του Ξέρξη και το Παγγαίο. Ξαπλώσαμε σχετικά νωρίς με τους υπνόσακους στο κρύο τσιμέντο, αφού έξω φύσαγε και έκανε αρκετό κρύο.
Η Σκήτη της Αγίας Άννας

Το πρωί, αφού απολαύσαμε την ανατολή, φύγαμε κατά τις 7 στο κατηφορικό, δύσκολο για τα γόνατα, μονοπάτι. Στο Σταυρό πήραμε το μονοπάτι για την Αγία Άννα και μετά από ένα τέταρτο περίπου ξεκίνησε η απότομη κατηφόρα και τα σκαλιά. Φθάσαμε στην Σκήτη της Αγίας Άννας, ένα πανέμορφο μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα. Στο Κυριακό είχαμε την καλή φιλοξενία του λαϊκού, που υπηρετεί εθελοντικά τους επισκέπτες – τσίπουρο, λουκούμι, καφέ και νερό τα κεράσματά του.

Η Σκήτη της Αγίας Άννας βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγίου Όρους, μισή ώρα από τη Νέα Σκήτη και μια ώρα από τη Μονή Αγίου Παύλου. Το Κυριακό της είναι αφιερωμένο στην Θεοπρομήτορα Αγία Άννα. Το 1686 ο Ματθαίος, πνευματικός του βοεβόδα Σερμπάν Καντακουζηνού (1678-88) και κτήτορας του κελλιού Άγιος Γεώργιος στην Προβάτα, αφιερώνει στη Σκήτη το πόδι της Αγίας Άννας. Υπάγεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Η Μικρά Αγία Άννα βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών από τη σκήτη. Αποτελείται από επτά καλύβες. Εδώ μόνασε ο μεγάλος υμνογράφος της Εκκλησίας Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης.
Συνεχίσαμε για τη Μονή Αγίου Παύλου. Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα στο πουρναρόδασος με μπόλικη ζέστη αλλά με θέα τη θάλασσα.. Κάτω στη θάλασσα, εκτός από τα δύο καραβάκια, ταχύπλοα συνδέουν τις μονές με την Δάφνη και την Ουρανούπολη. Για να κλείσει κανείς θέση σ΄ αυτά πρέπει να τηλεφωνήσει έγκαιρα. Φθάσαμε στον αρσανά του Αγίου Παύλου σε 45 λεπτά περίπου, όπου και περιμέναμε το καραβάκι για την επιστροφή στη Δάφνη και Ουρανούπολη.
Είναι η εξαιρετική γεωγραφική θέση, είναι το άγριο και όμορφο τοπίο, η θέα του γαλάζιου και ο πλούτος των μονών, που σε κάνει να σκέφτεσαι την επόμενη επίσκεψη!
Άγιο Όρος – ένας κόσμος πέρα από τα συνηθισμένα!

Οι περισσότεροι που επισκέπτονται το Άγιον Όρος το κάνουν ίσως για λόγους πίστης. Κάποιοι άλλοι πηγαίνουν για “τουρισμό” ή ακόμα κι από περιέργεια κι έξω από την τριβή της κοσμικής καθημερινότητας που είναι φορτωμένη με έννοιες και προβλήματα, πολλές φορές δύσκολα στην επίλυσή τους. Για οποιονδήποτε λόγο όμως κι αν βρεθεί κάποιος στο “Περιβόλι της Παναγίας” το σίγουρο είναι ότι θα γνωρίσει έναν κόσμο εντελώς πέρα από τα συνηθισμένα και τα λόγια δεν είναι εύκολο να τον περιγράψουν με σαφήνεια. Οι επισκέπτες και οι προσκυνητές του Αγίου Όρους σπανίως αντιστέκονται στην “απόκοσμη” γοητεία του και συνήθως βρίσκουν λόγους για να το επισκεφθούν και πάλι.
Η φροντίδα και η ζεστασιά των Μοναχών του Αγίου Όρους!

Οι μοναχοί στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι φιλόξενοι και ζεστοί, παρόλο που οι επισκέπτες, τους αποσπούν από το αυστηρό πρόγραμμα και τους λόγους για τους οποίους ασπάστηκαν τη μοναστική ζωή, πρόθυμοι να προσφέρουν στον κάθε λογής προσκυνητή τη φροντίδα και τη ζεστασιά που αποπνέει ένα μέρος που έχει αφιερωθεί στην προσευχή και τη μετάνοια.
Τα θεοβάδιστα μονοπάτια του Αγίου Όρους!

Σύντομα λοιπόν θα ξαναβρεθούμε στα “θεοβάδιστα” μονοπάτια του Αγίου Όρους για να γνωρίσουμε κάποια από τα μοναστήρια που αιώνες τώρα τροφοδοτούν με πίστη τον Χριστιανισμό και αποτελούν τον φάρο της Ορθοδοξίας στις δύσκολες ώρες που διανύουμε!
Ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην κορυφή του Άθωνα!

Στην κορυφή του όρους Άθωνα, στο άκρο της χερσονήσου του Αγίου Όρους, στα 2033 μ. βρίσκεται ο πανέμορφος Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού που πανηγύριζει για το Άγιον Όρος το Σάββατο 19 Αυγούστου!

Τον ξεχωριστό αυτό Ναό, ένα πραγματικό θαύμα στα 2033μ. δημιούργησε ο π. Διομήδης (μοναχός από τη Μεγίστη Λαύρα-υπεύθυνος για την κατασκευή του Ιερού Ναού) με τους εργάτες του!

Ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εκεί στην κορυφή, φτιαγμένος με πέτρα δένει με το περιβάλλον και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πνευματικές ανατάσεις…! Το φυσικό κάλλος θαυμάσιο!!! Όλα μαζί οδηγούν σε μια συνισταμένη για δοξολογία προς τον Χριστό μας και για αυτοέλεγχο μέσα μας για τη μεταμόρφωσή μας προς το καλύτερο…
Βρείτε ένα υπέροχο βίντεο με εικόνες από την κορυφή του Άθω και τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος!



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  Κ.ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
 
από: Εδώ