Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε αναφορά στον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία κλήθηκε να δεχθεί τα απίστευτα και να κάνει ένα μεγάλο τόλμημα, παρότι ήταν γυναίκα και μάλιστα νεαρή, καθόσον αυτή της η απόφαση θα την οδηγούσε σε δρόμο αβεβαιότητας και περιπέτειας. Όμως αυτό το ναι της Παναγίας άλλαξε ολόκληρη την ανθρώπινη πορεία. Τελείωσε πια η σκλαβιά μας στον θάνατο και τον διάβολο. Το ίδιο συνέβη και με την απόφαση του Έλληνα ραγιά να δώσει τέρμα στην μακραίωνη Οθωμανική σκλαβιά. Η όλη προσπάθεια ήταν ένα μεγάλο τόλμημα διότι οδηγούσε σε δρόμους αβεβαιότητας και περιπέτειας. Όμως εμπιστευόμενοι οι πρόγονοί μας στον Θεό κατόρθωσαν το ακατόρθωτο.
Στη συνέχεια έγινε μία ιστορική αναφορά στην Επανάσταση του 1821 στην Μακεδονία μας. Ακούστηκαν επίκαιρα ποιήματα από παιδιά όλων των βαθμίδων των Κατηχητικών Ενοριακών Συνάξεων, διανθισμένα με πατριωτικά τραγούδια που απέδωσε η χορωδία των κατηχητικών. Ο πατριωτικός παλμός ήταν διάχυτος στο ακροατήριο όταν ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκε το «Μακεδονία Ξακουστή».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε ένα θεατρικό έργο με κινηματογραφικές παρεμβάσεις για την Επανάσταση στη Μακεδονία το 1821 και τίτλο «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ». Ο ήρωας Αγγελής Γάτσος αναπολεί τους αγώνες για την πατρίδα, και μέσα από τα πλάνα του Ανδρέα Χατζηδήμου, μας ταξιδεύει στα σημαντικότερα γεγονότα της επανάστασης. Το σενάριο έγραψε η πρεσβυτέρα Χρυσάνθη Κούκου-Χατζηδήμου.
Οι εντυπώσεις που δημιούργησε η γιορτή και ιδιαίτερα το θεατρικό - κινηματογραφικό δρώμενο ήταν ιδιαίτερα έντονες προκαλώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό στο πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο καταχειροκρότησε τους συντελεστές.