Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ – 27.3.2019 .

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας και το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Λέρου των Γενικών Αρχείων του Κράτους, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στα Άλιντα Λέρου.

Η Ημερίδα είχε θέμα:  «Ο ρόλος της Εκκλησίας, των Εκπαιδευτικών και των Αποδήμων Ευεργετών στην Εκπαίδευση των Λερίων από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου».
Τον συντονισμό και την γενική ευθύνη της ημερίδας είχε ο Προϊστάμενος του Τοπικού Ιστορικού Αρχείου Γ.Α.Κ. Λέρου κ. Γεώργιος Τραμπούλης.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάμβανε:
ΩΡΑ 6:00΄ μ.μ.:  Παρουσίαση της Ημερίδας από τον προϊστάμενο των Γ.Α.Κ. – Τ.Ι.Α. Λέρου κ. Γεώργιο Τραμπούλη.
ΩΡΑ 6:10΄ μ.μ.:  «Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί στη Λέρο από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι το 1912».
Ομιλήτρια:  κα Σιμέλα Κινεβιζίδου, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας.
ΩΡΑ 06:30΄ μ.μ.:  «Η Εκπαίδευση στη Λέρο κατά την Ιταλοκρατία και κατόπιν».
Ομιλητής:   Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος.
ΩΡΑ 06:50΄ μ.μ.: «Η προσφορά των Αποδήμων Λερίων Ευεργετών».
Ομιλητής:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας.
Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε ημίωρη συζήτηση με διάφορες παρεμβάσεις κυρίως από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τόνισαν την σπουδαιότητα αυτής της ημερίδας, το πόσο σημαντικό είναι να μην λησμονείς την ιστορία σου, ενώ ακούστηκαν και προσωπικά βιώματα, εμπειρίες και αναμνήσεις από πολλούς πού έζησαν την κατοχή και τις σκληρές συνθήκες που πέρασε η εκπαίδευση στη Λέρο.
Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλιας, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και τους ομιλητές για την σπουδαία αυτή εκδήλωση, προτείνοντας μάλιστα αυτή η Ημερίδα να επαναληφθεί στο δημοτικό κινηματοθέατρο και να την παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων του νησιού.
Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, ο οποίος και εκείνος με την σειρά του ευχαρίστησε και συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή, τους ομιλητές και όσους ασχολήθηκαν με την τόσο όμορφη εκδήλωση, ώστε να χαρίσουν στο ακροατήριο μία πραγματικά πνευματική βραδιά. Τόνισε δε ότι «η σημερινή εκδήλωση ήταν ένα πνευματικό μνημόσυνο για όλους τους προγόνους μας, κληρικούς, λαϊκούς, εκπαιδευτικούς, ευεργέτες και δωρητές της παιδείας της Λέρου, οι οποίοι έδωσαν το είναι τους, την περιουσία τους, την αγάπη τους για την παιδεία». Ευχαρίστησε δε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την εκδήλωση.
Όλοι οι παριστάμενοι μετά το πέρας της εκδήλωσης, συνεχάρησαν τους ομιλητές και διοργανωτές.
Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας, υπό την ευθύνη του αρχαιολόγου κ. Γεωργίου Κουσκουρίδα, δημοτικού υπαλλήλου, με θεματολογία από την εκπαίδευση τον περασμένο αιώνα στη Λέρο (περίπου 100 φωτογραφίες), καθώς και σε ειδική προθήκη εκτέθηκαν μερικά σπάνια έγγραφα, όπως το χειρόγραφο καταστατικό ίδρυσης της «Εφορείας Σχολών Λέρου» του 1889, το πρώτο βιβλίο πρακτικών του 1891, η χειρόγραφη διαθήκη του Μεγάλου Ευεργέτη Παναγιώτη Τράκα του 1897, ο Κανονισμός λειτουργίας των σχολείων της Λέρου έκδοση του 1906, το πρωτότυπο βιβλίο του Δ.Οικονομόπουλου «Λεριακά, ήτοι χωρογραφία της νήσου Λέρου», έκδοση του 1888, βιβλίο με όλες τις Εφημερίδες της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου, κ.α.
Τις εργασίες της ημερίδας παρηκολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, ο Ιερός Κλήρος της νήσου, ο Έπαρχος κ.Ιωάννης Θεμέλαρος, ο Δήμαρχος κ.Μιχ.Κόλιας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Μαρία Παπαφώτη, ο αντιδήμαρχος κ.Γεώργιος Ζουμπούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Γεώργιος Παυλής, Στυλιανός Λουλουδιάς, Ιωάννης Σοροκάκης, ο φρούραρχος του νησιού και διοικητής της ΥΝΤΕΛ πλοίαρχος Α.Καραουλάνης, ο διοικητής του 588ΤΕ Ανχης Γεώργιος Γιαννόπουλος, η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου κα Μαργαρίτα Γεωργάκη, η Διευθύντρια του «Μπελλενείου Γυμνασίου κα Ειρήνη Διαμαντάρα, οι διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Αλίντων κ.Αναστάσιος Χατζηλάρης και Λακκίου κα Σοφία Ζερβού, η διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής κυρίες Ειρήνη Γκουγκουλοπούλου, Μαρία Γιαννακού και Χρυσοβαλάντω Κυπραίου, ο κ.Δημήτριος Καστής μέλος της διοικούσας επιτροπής της «Εφορείας Σχολών Λέρου», η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα, πολλοί εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, ο πρώην Δήμαρχος Λέρου κ. Ιωάννης Αντάρτης, εκπρόσωπος του 3ου Σώματος Ναυτοπροσκόπων κ.Γεώργιος Βογιατζής, ο πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου Ε.Γλιάτας, Χρ.Κουτούζου, Δ.Σανδαλή, ο πρώην πρόεδρος της Π.Ε.Λ. κ. Ν.Νταλόγλου,  φίλοι και συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως και του Τοπικού Ιστορικού Αρχείου Λέρου.