Μια ξεχωριστή βραδιά για τον Πειραιά ήταν τελικά η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώςκαι τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι» τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018!

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου κας Μερόπης Ν. Σπυροπούλουμε τίτλο «ΕΝΑ ΔΑΦΝΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ, κείμενα χρέους και οφειλής», με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ηςΜαρτίου 1821.
Στο βήμα η κα Μερόπη Σπυροπούλου. Από αριστερά: κ. Ξενοφών Π. Μαυρογιάννης, κ. Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης, κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωΐνος.

Για το βιβλίο μίλησε πρώτος ο Πολιτικός Επιστήμωνκ. Κωνσταντίνος Χολέβας, συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού και του Περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία» ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία και την επικαιρότητα που έχει η συγγραφή του, λόγω της συστηματικής υποβάθμισης και απαξίωσης της ιερής μας εθνικής παρακαταθήκης αξιών και της παραχάραξης αυτής της ίδιας της ιστορίας μας.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Διευθυντής του περιοδικού «Ναυτική Ελλάς» κ. Ξενοφών Π. Μαυρογιάννης, ο οποίος ανέλυσε με γλαφυρότητα τα κεφάλαια που συνθέτουν το βιβλίο τονίζοντας ιδιαίτερα την έκδοσή του σαν μια ελάχιστη πράξη χρέους και πολλαπλής οφειλής, αλλά και ως πράξη αντίστασης προς τα σημεία των καιρών.
Ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωΐνος, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Πειραιώς κλείνοντας την σειρά των ομιλητών, πριν αναφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία του βιβλίου, εξήρε την πολυσύνθετη προσωπικότητα της κας Μερόπης Σπυροπούλου, τα χαρίσματα με τα οποία την προίκισε ο Δημιουργός, αλλά ιδιαίτερα την μεγάλη της κοινωνική προσφορά στην εκκλησία και στον άνθρωπο!
Φανερά συγκινημένη στη συνέχεια μίλησε η συγγραφέας η οποία ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της πετυχημένης αυτής εκδήλωσης και ιδιαίτερα όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρευρέθηκαν σ᾽ αυτήν την ιδιαίτερη συνάντηση!
Την παρουσίαση έκλεισε ο Πρόεδρος των Επιστημόνων Πειραιώς κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε τα κείμενα, κείμενα καρδιάς και νηφάλιας σκέψης, χρήσιμα σε όσους ανησυχούν αλλά και συγχρόνως θέλουν να ελπίζουν.
Την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης είχε ο υπεύθυνος των εκδόσεων «Αρχονταρίκι» κ. Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης ο οποίος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «μια ξεχωριστή τιμή» στο πρόσωπο της κας Μερόπης Σπυροπούλου.