Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Νέα εποχή για τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.


Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Θεσσαλία: 9/8/2017
Ρεπορτάζ: Φώτης Σπανός
Διευθυντής στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Δημητριάδος αναλαμβάνει ο αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου διαδεχόμενος τον αείμνηστο Μιχάλη Μελέτη.
Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη σύσκεψη του π. Επιφανίου με το διδακτικό προσωπικό της σχολής, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα.

Ο ίδιος σε δήλωσή του για τα νέα διευθυντικά καθήκοντα της σχολής ανέφερε πως «είναι μια θέση μεγάλης ευθύνης, καθώς διαδέχομαι τον αείμνηστο δάσκαλό μου Μιχάλη Μελέτη και διευθυντή της Σχολής για 36 χρόνια, παράλληλα όμως είναι και μια θέση τιμητική, καθώς πρόκειται για μια σχολή με πλούσια ιστορία και παράδοση και με έντονο παραγωγικό χαρακτήρα, καθώς αποφοιτούν οι αυριανοί ιεροψάλτες». Μάλιστα επειδή είναι αναγνωρισμένη και από το κράτος, όσοι αποκτούν το πτυχίο και το δίπλωμα μπορούν να γίνουν και δάσκαλοι της βυζαντινής μουσικής.
Και πρόσθεσε πως με τη συνεργασία όλων η Σχολή θα συνεχίσει να παράγει το πλούσιο πολιτιστικό και ευρύτερο έργο της.
Οι εγγραφές στη Σχολή αρχίζουν την 1η Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβαίνουν από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ στο πρώην κτίριο του Εκκλησιαστικού Λυκείου, στον Ιερό Ναό Ανάληψης.
Τα μαθήματα αρχίζουν στις 11 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως πέρυσι οι σπουδαστές της Σχολής ήταν 120 εκπροσωπώντας όλη την ηλικιακή γκάμα.
Το ιστορικό
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Δημητριάδος ιδρύθηκε στον Βόλο το 1947, από τον μεγάλο δάσκαλο και πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο, επί αρχιερατείας του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιωακείμ. Είναι η αρχαιότερη εν ενεργεία εκπαιδευτική δομή της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και η αρχαιότερη στο είδος της Σχολή στον ελλαδικό χώρο, που λειτούργησε ως βάση της σπουδαίας βυζαντινής μουσικής παράδοσης που αναπτύχθηκε στον Βόλο μέχρι τις μέρες μας.
Από την έναρξη της λειτουργίας της και για πολλά χρόνια η σχολή στεγάστηκε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Από τις τάξεις της πέρασαν χιλιάδες μαθητών, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν και διακρίνονται στο ιερό Αναλόγιο, ενώ αποτελούν τη βάση της ονομαστής Χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης»
Το 1967 η Σχολή αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ το 1993 αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Πολιτεία με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.
Από τους πρώτους καθηγητές υπήρξαν οι αείμνηστοι Σωτήριος Σχοινάς, Δημήτριος Κοζάνης, π. Αναστάσιος Πριάγγελος, Κυριάκος Αργυρόπουλος.
Το πρόγραμμα σπουδών της σχολής αποτελείται από πέντε χρόνια φοίτησης στη διάρκεια των οποίων διδάσκονται: Θεωρία και πράξη Βυζαντινής Μουσικής, Ιστορία Βυζαντινής Μουσικής, Τυπικό και Λειτουργική της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας.
Στόχοι του προγράμματος σπουδών είναι: Η γνώση της Βυζαντινής Μουσικής παράδοσης, η άμεση επαφή με τη Λειτουργική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η απόκτηση Εκκλησιαστικού ήθους, η γνώση, διατήρηση και ανάδειξη της Ελληνικής γλώσσας.
Οι τίτλοι σπουδών που παρέχονται είναι: Πτυχίο Ιεροψάλτου, Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής, Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.