Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΤΟΥ ΠΑΤΕΛΑΡΟΥ, ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΞΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ.



20 καί 21 Αυγούστου 2017

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και εφέτος η Ιερά Πανήγυρις του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Γ’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατελάρου, του επονομαζομένου και «Καθημένου», στη γενέτειρά του Αξό Μυλοποτάμου.
Η οποία, με πρώτη την οικογένεια των Πατελάρων, καυχάται εν Κυρίω και σεμνύνεται για τον εκλεκτό της γόνο που πολιτογραφήθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αφού ευαρέστησε τον Θεόν, ενώ αξιώθηκε της ύψιστης εκκλησιαστικής τιμής να διακονήσει θυσιαστικά τον Πρωτεύθυνο της Ορθοδοξίας Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.
Όπως έχει καθιερωθεί κατά τα τελευταία έτη, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, κατόπιν υιϊκής παρακλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, απέστειλε Εκπρόσωπο Αυτού, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, ο οποίος προσεκόμισε και ανέγνωσε κατά την Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής, Σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα, που παρατίθεται παρακάτω.
Ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, Σεβασμιώτατος κ. Χαρίτων, προεξήρχε της Πανηγύρεως, τόσο κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, το εσπέρας της Κυριακής 20ης Αυγούστου, όσο και κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, το πρωί της Δευτέρας 21ης Αυγούστου 2017. Μαζί του συνιερούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, καθώς και ο Ρεθύμνιος Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος. Στο Συλλείτουργο συμμετείχαν επίσης οι Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αουάντ, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας, Τιμόθεος Παναγιωτάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Σταυρού Βωσάκου, Ραφαήλ Μαϊνωλάς, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Δισκουρίου, Παρθένιος Καλυβιανάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, και πολλοί ακόμη κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολή μας και από άλλες Μητροπόλεις της Κρήτης. Την Πανήγυρη τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος.
Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος εξέφρασε την ευγνώμονα ευχαριστία του προς την Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, για την αποστολή του Εκπροσώπου και του Σεπτού Μηνύματός Του κατά τον εορτασμό του εν Αγίοις Προκατόχου Του Αθανασίου του Πατελάρου. Ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα για την ολόθυμη και χαρισματική εκπλήρωση της υψηλής αποστολής που του ανατέθηκε ως Εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, καθώς και τους Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο και Θεοφιλέστατο κ. Θεόδωρο για την ιδιαιτέρως τιμητική παρουσία και συμμετοχή τους στην Ιερά Πανήγυρη. Ευχαρίστησε ακόμη τον καλό εφημέριο της Αξού, Αιδεσ. Πρωτ. Δαυΐδ Μιγαδάκη, και τους συνεργούς του για την άρτια προετοιμασία της Πανηγύρεως, τους κληρικούς που προσήλθαν και τους φιλάγιους συνεορταστές λαϊκούς αδελφούς, οι οποίοι κατέκλυσαν τον περικαλλή Ναό του Αγίου Αθανασίου για να λάβουν ευλογία, να προσκυνήσουν την Ιερά του Εικόνα και το απότμημα του Ιερού του αφθάρτου Λειψάνου που αποθησαυρίζεται σε αυτόν.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος παρεκάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο να τελέσει της εις Πρωτοπρεσβύτερον χειροθεσία του κληρικού της Μητροπόλεώς μας Αιδεσ. Κωνσταντίνου Πλουσή.
Μετά την εόρτιο τράπεζα που παρέθεσε σε όλους τους προσκυνητές η Ενορία, ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος μετέβη μαζί με τους φιλοξενουμένους Ιεράρχες και τους συνοδούς τους στα πλησιόχωρα Ζωνιανά, όπου ξεναγήθηκαν από τον εφημέριο Αιδεσ. Πρωτ. Ματθαίο Ζερβό και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος Ζωνιανών κ. Κωνσταντίνο Παρασύρη στο υπέροχο σπήλαιο Σφενδόνη.

***

ΣΕΠΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ
ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΘΕΙΟΤΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΝ
ΕΠΙ Τῌ ΕΟΡΤῌ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Γ΄, ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ,
ΤΟΥ ΠΑΤΕΛΑΡΟΥ, ΤΟΥ ΕΚ ΤΗΣ ΑΞΟΥ

Ιερώτατε Μητροπολίτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμε και έξαρχε Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού, εν Αγίω Πνεύματι αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε Ευγένιε, χάρις είη τη υμετέρα Ιερότητι και ειρήνη παρά Θεού.

Μετ᾿ ιδιαιτέρας συγκινήσεως ανταποκρινόμενοι εις την δια του από κγ  Μαΐου ε.ε. γράμματος της υμετέρας αγαπητής Ιερότητος υποβληθείσαν παράκλησιν, καταστέφομεν δια των Πατριαρχικών ημών ευχών και ευλογιών πάντας υμάς, θεοφιλή Ποιμενάρχην και φίλα των αγίων πνευματοφόρα τέκνα της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας, τους τιμώντας και κατά το τρέχον έτος την μνήμην του αξίου τέκνου της Αξού, Αθανασίου του Πατελάρου, εκ των οσίων και θεοφιλών προκατόχων ημών, μεταξύ δε των Αγίων της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας συγκαταλεγομένου, πολιού εν έργοις και λόγοις και προσφορά προς τε τον πανίερον Οικουμενικόν Θρόνον και προς την ηρωοτόκον Κρήτην.
Εκ της νήσου Κρήτης ανέτειλαν ως αληθώς πολλοί και διαπρεπείς φωστήρες της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας, ιδιαιτέραν όμως θέσιν κατέχει ο τιμώμενος ιερός ανήρ, ο οποίος απέδειξεν εαυτόν ευαγγελιστήν και κήρυκα της αληθείας και ισαπόστολον και διδάσκαλον και μάρτυρα των όσων οι προ αυτού Θεοφόροι Πατέρες παρέδωκαν ως κληρονομίαν και ως παρακαταθήκην ιεράν, περί της οποίας λόγον αποδίδομεν οι πάντες εν τη ημέρα κατά την οποίαν θα εμφανισθώμεν ενώπιον του και πάλιν ερχομένου εν δόξη κρίναι ζώντας και νεκρούς Κυρίου, Ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος.
Αθανάσιος ο Πατελάρος ανεδείχθη στύλος και εδραίωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και κατ  ἐξοχὴν οικουμενικός διδάσκαλος, πλήρης φωτός, διαχεομένου εις τα της οικουμένης πέρατα. Δεν περιωρίσθη εις τα στενά όρια μιας περιοχής μόνον, αλλά εστρατεύθη εις παγκόσμιον αποστολήν: εις Μολδοβλαχίαν, εις Ρωσσίαν, εις Ουκρανίαν και αλλαχού της δεσποτείας του Κυρίου και εφώτισε και εκόσμησε το στερέωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εδοξάσθη δε υπό Θεού, μετά την κοίμησιν αυτού, δια το έργον και την προσφοράν αυτού, ιδίως όμως δια την ακακίαν, το ανεπιτήδευτον, το γνήσιον, το ειλικρινές ενδιαφέρον αυτού προς τον πλησίον.
Εις τας χώρας του βορρά, εις τας οποίας ετελείωσε θεοπρεπώς τον βίον αυτού, κατέλιπεν ως θησαυρόν ανέκλειπτον το άφθαρτον αυτού τίμιον λείψανον, εις δε τον Οικουμενικόν Θρόνον και εις την Κρήτην, εις την γενέτειραν αυτού την Αξόν, μνήμην και τιμήν και φωτεινόν σημείον, το οποίον αι γενεαί αναζητούμεν και υπό του οποίου κατευθυνόμεθα εις την επίγειον ζωήν, μιμούμενοι τας αρετάς των προ ημών, και εις την συγκεκριμένην περίπτωσιν του κλεινού Αθανασίου Πατελάρου, του Πατριάρχου και Αγίου της Κωνσταντινουπόλεως.
Συγχαίροντες επί τη ετησία μνήμη αυτού, προτρεπόμεθα υμάς, Ιερώτατε αδελφέ άγιε Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κύριε Ευγένιε και τέκνα αγαπητά εν Χριστώ, τους τούτου απογόνους και συμπατριώτας, ίνα τοις εκείνου ρήμασι πειθόμενοι ακολουθήτε και μιμήσθε το υπόδειγμα της εναρέτου ζωής και πολιτείας αυτού, φυλάσσοντες απαρασαλεύτους τας εντολάς του Κυρίου, ώστε να ευαρεστήτε Αυτώ Θεώ και να ευημερήτε και εν τω προσκαίρω τούτω αιώνι και εν τω μη φθειρομένω μέλλοντι.
Η αγιότης του ιεράρχου Αθανασίου Πατελάρου αποδεικνύει ότι η Μεγαλόνησος Κρήτη είναι τόπος όπου εβάδισαν οι πόδες τοσούτων αγίων και ηρώων, τόπος εζυμωμένος δια των αιμάτων και των δακρύων εκατοντάδων και χιλιάδων μαρτύρων της πίστεως και του Γένους ημών, οι οποίοι έδωκαν εις αυτόν την ιδιαιτέραν πνευματικήν αυτού ταυτότητα και ιδιοπροσωπείαν.
Αυτήν την ταυτότητα την οποίαν εκληροδότησαν εις την Κρήτην και εις τον Ορθόδοξον Λαόν της ο Άγιος Αθανάσιος, ο Πατελάρος, και πάντες οι Άγιοι και οι Απόστολοι και οι Ιεράρχαι της, από Τίτου του Αποστόλου, Ανδρέου του Κρήτης και μέχρι σήμερον, καλούμεθα να διαφυλάξωμεν ως κόρην οφθαλμού, πορευόμενοι, όσον ένεστιν ανθρώποις, επί τα ίχνη του βίου και των αρετών αυτών.
Η δε του Θεού Χάρις και το άπειρον Αυτού Έλεος είησαν μετά της υμετέρας Ιερότητος και μετά πάντων των συνεορταστών της ετησίας μνήμης του εν αγίοις πατρός ημών Αθανασίου του Πατελάρου.

,βιζ´ Αυγούστου ι΄

† Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος
αγαπητός εν Χριστώ αδελφός

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
























           .