Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Τον Άγιο Νεομάρτυρα Μάρκο γιόρτασε η Κλεισούρα (ΦΩΤΟ).


Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κλεισούρας λειτούργησε σήμερα, Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μάρκου του Κλεισουριέως, ο οποίος έζησε τον 16ο αιώνα. Από χειρόγραφα γίνεται γνωστό ότι συνελήφθη από τους Οθωμανούς και οδηγήθηκε στο Άργος Ορεστικό, όπου υποβλήθηκε σε βασανιστήρια προκειμένου να αλλαξοπιστήσει. Τελικώς, απαγχονίστηκε και το λείψανό του ρίχθηκε στον ποταμό Αλιάκμονα το 1598.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής και στον λόγο του Κυρίου μας, «ω γενεὰ άπιστος και διεστραμμένη! έως πότε έσομαι μεθ’ υμών; έως πότε ανέξομαι υμών;», απαντώντας σε έναν δυστυχισμένο πατέρα ο οποίος έλεγε ότι οι μαθητές Του δεν μπόρεσαν να θεραπεύσουν το άρρωστο παιδί του.
Και ο λόγος αυτός του Χριστού απευθύνεται και σήμερα προς όλους. Προς τους ποιμένες της Εκκλησίας, στους οποίους χρειάζεται η εμπειρία της Εκκλησίας, η προσευχή και η νηστεία, καθώς και η χάρις του Θεού, στους οποίους θα ακουμπήσουν οι άνθρωποι και θα βρουν ανάπαυση. Όπως ακριβώς και εσυνέβη και με τους Αγίους της Εκκλησίας μας κατά την επίγεια ζωή τους.
Ο λόγος του Κυρίου απευθύνεται και προς την κοινωνία μας ολόκληρη, από την οποία σήμερα απουσιάζει η πίστη στο πρόσωπο του Χριστού, που είναι αποτέλεσμα της χάριτος του Θεού. Η πίστη είναι αποτέλεσμα της αναζητήσεως του καθενός, της δικής του προσευχής και της δικής του κοινωνίας με τον Θεό.
Και κατέληξε λέγοντας πως όσες περγαμηνές κι αν έχουμε, όσες επιστήμες και διπλώματα κι αν κατέχουμε, όσα βιβλία κι αν διαβάσουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε το Θεό εάν δεν έχουμε κοινωνία μαζί Του. Γιατί ο Θεός αναπαύεται στους καθαρούς τη καρδία και στους απλούς, όπως και στον Άγιο Μάρκο τον Κλεισουριώτη, ο οποίος λόγω της καθαρότητας και της απλότητάς του δέχθηκε τον Χριστό στην καρδιά του και άντεξε το φρικτό μαρτύριο, δίνοντας αγόγγυστα τη μαρτυρία του ονόματός Του.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τίμησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τον χρυσό Σταυρό της Παναγίας της Μαυριωτίσσης, τον Ομότιμο Καθηγητή της Καρδιοχειρουργικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Άρχοντα Ακτουάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως κ. Γεώργιο Μπουγιούκα, για την πολυετή προσφορά του στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, καθώς και για τις ευεργεσίες του προς την ιστορική Κλεισούρα και τον πολιτισμό της.
Ο κ. Μπουγιούκας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας για την μεγάλη τιμή στο πρόσωπό του, ενώ υποσχέθηκε να βρίσκεται κοντά στην Αγία μας Εκκλησία και να ακολουθεί τις αρχές, τις οποίες διδάσκει ως Επίσκοπος ο κ. Σεραφείμ με τον τρόπο του βίου του, το φιλανθρωπικό του έργο και την αγάπη του για την λατρεία του Αγίου Τριαδικού Θεού.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος τίμησε με την τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τον Σταυρό του Αγίου Μηνά του Πολιούχου, τον Κλεισουριώτη κ. Νικόλαο Σιδέρη, για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του στον Σύλλογο των Κλεισουριωτών «Άγιος Μάρκος», καθώς και για την προσφορά του στην Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας.
Αμέσως μετά, έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μάρκου του Κλεισουριέως, πέριξ του Ιερού Ναού, και η Ακολουθία του Αγιασμού στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας.