Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΣΥΝΑΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ.


Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις.

Έτσι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 19 Μαρτίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, όπως κάθε χρόνο, σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονταν από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.



Το πρώτο και κύριο μέρος της Συνάξεως ήταν η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος. Προ της ενάρξεώς Της, στο τέλος του Όρθρου, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, έγινε και η Τελετή της Λιτάνευσης και Προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως και πυκνού εκκλησιάσματος.

Στην Θεία Λειτουργία διηκόνησαν οι Υποψήφιοι Κληρικοί, είτε στο Ιερό Βήμα, είτε βοηθώντας τους δύο Χορούς των εκλεκτών Ιεροψαλτών του Ναού κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και κ. Δήμου Τσίμπου.

Πριν την ανάγνωση του Αποστόλου, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε ένα νέο Αναγνώστη, εμπλουτίζοντας έτσι την τάξη των κατωτέρων αυτών Κληρικών, εξηγώντας παράλληλα προς τους πιστούς τα της τάξεως των Αναγνωστών και παρακαλώντας για την προσευχή τους υπέρ των Κληρικών και των υποψηφίων προς Ιερατείαν.

Ο νέος Αναγνώστης είναι ο κ. Νικόλαος Γερμανός, φοιτητής της θεολογίας, πνευματικό τέκνο του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, γόνος καλής οικογενείας, ο οποίος προέρχεται από την Ενορία του Αγίου Νικολάου Μπούρτζι.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε, από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, η σχετική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου περί των Ιερατικών Κλήσεων, η οποία είχε ως θέμα της την συμβολή της οικογενείας στην καλλιέργεια των Ιερατικών Κλήσεων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, όλοι μετέβησαν στο ωραιότατο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, ευρισκόμενο πλησίον του Ενοριακού Παρεκκλησίου της Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα).

Εκεί, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε, κατ' αρχήν, Νεκρώσιμο Τρισάγιο επί του Τάφου του Κτήτορος του Ι. Ναϊδρίου, μακαριστού Προκατόχου του, Μηροπολίτου Χαλκίδος και Καρυστίας κυρού Χρυσάνθου Προβατά (1907-1921), ενώ στην συνέχεια, παρέθεσε γεύμα στους Αναγνώστες, το οποίο, με την ευθύνη του Προϊσταμένου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη και των συνεφημερίων του, Αρχιμ. Χρυσοστόμου Καλύβα και Πρωτοπρεσβ. Χαραλάμπους Ταραμίγκου, προετοίμασαν η πρεσβυτέρα του π. Ηλία, Μαρία και οι λοιπές συνεργάτιδες της Ενορίας, κατά την διάρκεια του οποίου τέσσερις εκ των Αναγνωστών, ο νεοχειροθετηθείς Νικόλαος Γερμανός, ο Σταύρος Καλαφάτης, μεταπτυχιακός φοιτητής της Θεολογίας, ο Γεώργιος Γαϊτανάρος, φοιτητής και ο Κωνσταντίνος Καλομοίρης, μαθητής, ενώ ανεγνώσθη και επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Κουτούμπα εκ Σκιάθου, ο οποίος λόγω των υποχρεώσεών του στο αναλόγιο του Ι. Ναού Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, δεν κατόρθωσε να παρευσρεθεί.


Μετά το γεύμα και πριν την αναχώρηση των παιδιών, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στα παιδιά μια μικρή αναμνηστική ευλογία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm), ο οποίος μετέδωσε την Θεία Λειτουργία, είχε εκτενές αφιέρωμα και στην Εβδομάδα των Ιερατικών Κλήσεων.


(Φωτογραφία: Παρασκευή Σπυροπούλου)