Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ «ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΝΟΥ 2015» ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ».

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2016


Η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»,  φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, ολοκλήρωσε αισίως το πρώτο «Θεματικό Έτος πολιτισμού», του 2015,  που είχε τον τίτλο: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας».  Και αποτελεί θεσμό πλέον -το Θεματικό Έτος- που εκπληρώνει  έναν από τους στόχους που  έθεσε η «Μαγνήτων Κιβωτός», πραγματώνοντας έτσι και την αρχική ιδέα του Επισκόπου μας κ. Ιγνατίου, προκειμένου να αναδειχτεί ο πολιτιστικός δυναμισμός της Μαγνησίας (και της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος) αλλά και να υπηρετηθούν οι ανάλογες ανάγκες των κατοίκων της.

Στο μετερίζι αυτό ο Σεβασμιώτατος -και ως πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού»- επιστράτευσε ένα σώμα συνεργατών, ως μελών του Δ. Σ., που έχουν δώσει  δείγματα γραφής στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής μας. Παράλληλα, άνοιξε διαύλους γνήσιας επικοινωνίας και προσκάλεσε κάθε φορέα ή σύλλογο, που έχει τους ίδιους ή παραπλήσιους στόχους, να συμβάλει στην επίτευξη του κοινού στόχου. Έτσι, με όραμα, σωστό προγραμματισμό και συνεργατική προσπάθεια, υλοποιήθηκε το πρώτο Θεματικό Έτος με αναφορά σε ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό έχει να επιδείξει η περιοχή μας, εδώ και χιλιάδες χρόνια, τον Πολιτισμό της Θάλασσας. Γι αυτό και η όλη πρωτοβουλία έτυχε γενικότερης αποδοχής, όχι μόνο από τους Μαγνησιώτες αλλά και από πολλούς «ξένους» που είχαν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν -είτε δια ζώσης είτε και από έγκυρη πληροφόρηση- τα δρώμενα του νέου θεσμού.    
Και είναι πλούσιος ο απολογισμός του πρώτου Θεματικού Έτους. Κυρίως και επειδή θα αποτελέσει την υποδομή που μελλοντικά θα χαρίσει πολλαπλάσια «αγαθά πολιτισμού» στους κατοίκους της Μαγνησίας και όχι μόνον. Άλλωστε, στις 56 πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά  τη διάρκεια του 2015, δραστηριοποιήθηκε ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων από  διαφορετικούς τομείς αλλά και με ειδικότερους ρόλους. Από το στελεχιακό δυναμικό της «Μαγνήτων Κιβωτού» έως τα μέλη των συνεργαζόμενων φορέων και συλλόγων ή και τα μεμονωμένα πρόσωπα που δήλωσαν το δικό τους «παρών».  
Και κάπως πιο εξειδικευμένα : Σε 15 ανέρχονται οι ακαδημαϊκοί, οι καθηγητές και οι καλλιτέχνες διεθνούς κύρους που είχαν δραστική παρουσία στις εκδηλώσεις του Θεματικού Έτους 2015,  ενώ εκατοντάδες είναι, αθροιστικά, οι χορωδοί, οι μουσικοί, οι χορευτές, οι εικαστικοί και οι λογοτέχνες που κατέθεσαν τη μαρτυρία της δουλειάς τους. Ακόμη, δόθηκε η ευκαιρία σε απλούς ανθρώπους, από τη Μαγνησία  και την υπόλοιπη Ελλάδα,  να αποκαλύψουν τα καλλιτεχνικά τους χαρίσματα αλλά και να ενθαρρυνθούν αναλόγως. Ήταν κι ένας τρόπος να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στην ομαδική δημιουργική δράση ή και να γίνουν συμμέτοχοι στην παραγωγή  πολιτιστικών δρώμενων. Σημειωτέον ότι η «Μαγνήτων Κιβωτός» δεν έμεινε μόνο στα ευμενή σχόλια για το έργο της, και μέσω επιστολών που παρέλαβε,  αλλά επιδίωξε να έχει και τις παρατηρήσεις-προτάσεις από εκείνους που θα ήθελαν τη συνεχή βελτίωση του θεσμού.
Υπολογίζονται σε πάνω από 7.000 τα άτομα που παρακολούθησαν από κοντά τις  εκδηλώσεις με το επιλεγμένο θέμα: «Μάγνητες και Πολιτισμός της Θάλασσας». Δηλαδή: α) ημερίδες λόγου και λογοτεχνικές εσπερίδες, β) εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, γ) συναυλίες μουσικών συνόλων, φιλαρμονικών και χορωδιών, δ) θεατρικές παραστάσεις, ε) επιδείξεις χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων, στ) εκδόσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, ζ) ειδικότερες συναντήσεις φορέων και ανοικτές συζητήσεις, η) βραβεύσεις προσωπικοτήτων που συνεισέφεραν  στην εξέλιξη του τοπικού μας πολιτισμού,  κ.ό.κ  
Επί πλέον, υλοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, με συμμετοχή 5.000 μαθητών, στους χώρους του Συνεδριακό Κέντρου (στα Μελισσάτικα). Και όλες οι εκδηλώσεις υπήρξαν ανοικτές -με ελεύθερη είσοδο- για το κοινό.

Γι αυτό, το Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού», από την πλευρά του φορέα διοργάνωσης, μαζί και με όλη την ομάδα εργασίας που το πλαισίωσε, επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον Δήμο Βόλο για την πολυεπίπεδη και αγαστή συνεργασία που είχαν. Επίσης, τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής μας , το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, που εμπιστεύτηκαν ρόλο συνδιοργανωτή στην «Μαγνήτων Κιβωτό» (σε εξειδικευμένες πρωτοβουλίες), καθώς και όλους τους καλλιτέχνες και τους εκπαιδευτικούς που  υπηρέτησαν τον λόγο, τη μουσική, τον  χορό και κάθε μορφή Τέχνης, καθ' όλη τη διάρκεια και στο πλαίσιο του Θεματικού Έτους.
    Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται και στο ανθρώπινο δυναμικό του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, που αγκάλιασε με πολλή αγάπη, υπομονή και συνεχή στήριξη την καινούργια αυτή δραστηριότητα της Μητροπόλεώς μας. Όπως, επίσης, δεδομένες είναι και οι θερμές ευχαριστίες προς  τους εθελοντές  και τους Επιστημονικούς Συντονιστές, προερχόμενους από τον Δημόσιο Τομέα, που αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο, αξιολόγησαν τη δουλειά και πρόθυμα εντάχθηκαν στο οργανόγραμμα της «Μαγνήτων Κιβωτού».  
     Και μερικές χρήσιμες επισημάνσεις που θα αποτελέσουν ασφαλώς σημεία αναφοράς και στα μελλοντικά Θεματικά Έτη: Καταρχήν, καθιερώθηκαν ήδη τέσσερες σημαντικοί θεσμοί: οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις», η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο» , η «Συνάντηση των τοπικών Χορωδιών» και το καταληκτικό (τον Δεκέμβριο) «Πανελλήνιο Συνέδριο». Οι θεσμοί αυτοί θα υλοποιούνται σε σταθερές περιόδους,  της κάθε χρονιάς, και με τις απαιτούμενες προσαρμογές.  Κατόπιν,  είναι η άψογη συνεργασία που αναπτύχθηκε με όλους τους φορείς της περιοχής μας, με την προοπτική μάλιστα της συνέχισης και συνεχούς βελτίωσής της. Ομοίως η αναζήτηση και ανάδειξη ανθρώπων με σημαντικό καλλιτεχνικό φορτίο, που όμως δεν είχαν έως τώρα την ευκαιρία να το παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό.
Αλλά θετικό στοιχείο υπήρξε και η κατά το δυνατόν αποκέντρωση των εκδηλώσεων, σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια, όπως στην Αγιά, στο Πήλιο και στον Αλμυρό. Επίσης, η πραγματοποίηση σεμιναρίου -πανεπιστημιακών προδιαγραφών- για τη Εκπαίδευση και την ανάλογη ενημέρωση των φορέων που υπηρετούν τον πολιτισμό. Κι εδώ πρέπει να αναφερθεί ο «ρόλος» του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, ενός υπέροχου και με πολλές δυνατότητες χώρου, που τον αξιοποίησε σε πολλές εκδηλώσεις η «Μαγνήτων Κιβωτός».
Και η ανοιχτή πρόσκληση από την «Μαγνήτων Κιβωτό»: Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 , στις 7.00 το απόγευμα , στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα ,  καλούμε όλους τους φορείς και τις προσωπικότητες  που συνεργάστηκαν μαζί μας, προκειμένου να κάνουμε τον απολογισμό για το Θεματικό Έτος 2015, να καταγράψουμε τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις επί των «πεπραγμένων»  και, ακολούθως,  να τους επιδώσει ένα αναμνηστικό της συνεργασίας μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Πρόεδρός μας.
Μεγάλη τιμή θα αποτελέσει για την «Μαγνήτων Κιβωτό» η παρουσία και όσων από τους συμπολίτες μας  παρακολούθησαν  τις εκδηλώσεις και συνέδραμαν έτσι την προσπάθειά μας  για «την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος» της περιοχής μας. Ακόμη, Θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα η  συμμετοχή στην αξιολόγηση  των δραστηριοτήτων μας, από όσους το επιθυμούν, και μέσα από τον ιστότοπο της «Μαγνήτων Κιβωτού» .