Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ο Εσπερινός της Παναγίας Τριχερούσας στον Πειραιά (ΦΩΤΟ).

Του Σπύρου Παπαγεωργίου
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η πόλη του Πειραιά, τιμά κάθε χρόνο την Παναγία την Τριχερούσα. Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά, συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται μέχρι τις 24 Οκτωβρίου εορταστικές εκδηλώσεις, επί τη επετείω της ενθρονίσεως της Iεράς Eικόνας της Παναγίας Τριχερούσας, που αποτελεί πιστό αντίγραφο της εικόνας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.

Το απόγευμα της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου 2014, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ.
Στην ομιλία του ο λόγιος Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, αναφέρθηκε ιστορικά στην ονομασία της Τριχερούσας, που προήλθε από την εποχή της εικονομαχίας, όταν η προσκύνηση των ιερών εικόνων θεωρείτο ειδωλολατρεία. Ο μέγας Πατέρας και διδάσκαλος της Εκκλησίας Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός κατατρόπωσε τους εικονομάχους λέγοντας πως με την προσκύνηση των εικόνων δεν προσκυνούμε το υλικό, το χρώμα, το ξύλο, αλλά η τιμή διαβαίνει επί το πρωτότυπο. Αυτός ο αγώνας που έδωσε για ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός εναντίον των εικονομάχων, είχε ως αποτέλεσμα να φυλακισθεί και να του κοπεί το δεξί χέρι, το οποίο θαυματουργικά η Παναγία θεράπευσε. Έτσι ο Άγιος Ιωάννης έφτιαξε με νέα εικόνα της Παναγίας στην οποία πρόσθεσε κι ένα τρίτο χέρι, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης στην Κυρία Θεοτόκο.
Mετά τον Εσπερινό εψάλλη η Παράκληση προς την Παναγία και εν συνεχεία, τελέσθηκε ιερά αγρυπνία με την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.