Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014
Εορτή των Τριών Ιεραρχών.
30/1/2014Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Στον Ιερό Πανεπιστημιακό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Καπνικαρέα τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ο οποίος μίλησε για το πνευματικό έργο των τριών Ιεραρχών λέγοντας πως "δεν ήταν μόνο διδάσκαλοι ήταν και ποιμένες της Εκκλησίας και σε μία εποχή δύσκολη, όπως η σημερινή, ενώνουν την εποχή τους με τη δική μας δίνοντας αισιόδοξα και ωραία μηνύματα".
Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων καθηγητών του πανεπιστημίου.
Ο ναός κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνος στην θέση παλαιότερης εκκλησίας που είχε ανεγείρει η αυτοκράτειρα Ευδοκία (+460). Δύο φορές αποφασίστηκε η κατεδάφισή του αλλά σώθηκε χάρη στην σθεναρή παρέμβαση του πατέρα του βασιλιά Όθωνα (1834) και του Μητροπολίτη Αθηνών Μισαήλ Α΄(1863). Με νόμο του 1931 ο ναός παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την άσκηση των θεολόγων φοιτητών. Οι τοιχογραφίες του ναού, μεταξύ των οποίων η Πλατυτέρα του Φ. Κόντογλου (1942), είναι των μέσων του 20ου αιώνα.
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώνεται στα μέσα του 11ου αιώνα και στα χρόνια του Κωνσταντίνου Θ' Μονομάχου ή του Αλέξιου Α΄Κομνηνού από τον μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα. Οι απαρχές της εορτής πρέπει να εντοπισθούν σε μια περίοδο «διανοητικού αναβρασμού». Είναι η εποχή που ο Κωνσταντίνος Θ' Μονομάχος αναδιοργανώνει τη Νομική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, η οποία κατάρτιζε τα μελλοντικά στελέχη της Βυζαντινής διοίκησης, στελεχώνοντας την Σχολή με λόγιους. Οι τρεις άγιοι εμφανίζονται μαζί το 1066 στο Ψαλτήριο Θεοδώρου και σε όλη τη διάρκεια του 11ου αιώνα όλο και πιο συχνά σε εικονογραφημένα χειρόγραφα. Στα Ευχάιτα πρέπει να καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εορτή όταν ήταν εκεί ο Μαυρόποδας μητροπολίτης.