Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Με συγκίνηση τιμήθηκε η μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

 Με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε και φέτος την μνήμη του επί 24 έτη Ποιμενάρχου της, Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, επί τη συμπληρώσει έξι ετών από την εις Κύριον εκδημία του.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου την Δευτέρα 26/1 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Αναπληρωτού Καθηγητού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα, με τίτλο «Χριστόδουλος Πνευματικός Ηγέτης». Στην εκδήλωση παρέστησαν πλήθος Κληρικών και λαϊκών, που γέμισαν τον Ναό, καθώς και εκπρόσωποι των Αρχών.


Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, εκ των πρώτων και εκλεκτών πνευματικών τέκνων του αοιδίμου Πρωθιεράρχου. Ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την φιλότιμη εργασία του, «γιατί θύμισε στιγμές μιας Αρχιεπισκοπείας που έβγαλε την Εκκλησία στην κοινωνία· που έκανε τους απλούς ανθρώπους να βλέπουν και να ακούνε τον Αρχιεπίσκοπο και να τον αισθάνονται οικείο, δικό τους, έναν από αυτούς· τους μορφωμένους να μη μπορούν να αδιαφορήσουν για τον λόγο του, ακόμη και όσοι δεν τον αποδέχθηκαν· εκείνους που ανέλαβαν να είναι εχθροί του, στην δοκιμασία του να πηγαίνουν στο σπίτι του και να ΄λαμβάνουν συγχώρεση από την μεγάλη καρδιά του· όλους εμάς, τα πνευματικά του παιδιά, να καυχώμεθα εν Κυρίω για εκείνον ως πνευματικό μας πατέρα και εμπνευστή· και όλους τους Έλληνες να τον προσφωνούν: "Ο Χριστόδουλός μας"»

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγάπη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου για την Ελλάδα και την ανησυχία του για την πορεία των Εθνικών μας δικαίων. Τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο αείμνηστος Χριστόδουλος είχε μια ξεχωριστή αγάπη για την Ελλάδα, ως διαχρονική πολιτιστική οντότητα, ως κοιτίδα υψηλών αξιών και ως συνέχεια μιας ανυπέρβλητης πνευματικής παρακαταθήκης. Με παρρησία και τόλμη τοποθετήθηκε συχνά στα εθνικά ζητήματα της χώρας, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία του Ελληνικού λαού...». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τρίτος αναφέρθηκε στην αγωνία του Μακαριστού Χριστοδούλου για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης: «Ιδιαίτερα σκληρός ήταν στην άρνηση των ευρωπαίων ηγετών να αναγραφεί στο Σύνταγμα της Ευρώπης ο Χριστιανισμός, ως θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πίστευε ότι δεν είναι δυνατόν οι Ευρωπαϊκοί λαοί να πορεύονται σε μια προσπάθεια συνενώσεως και συνεργασίας με κριτήρια μόνο τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά ότι χρειάζεται και μια ανώτερη πνευματική θεώρηση και σκοποθεσία, που θα αποτελεί την εμπνέουσα δύναμη για τα άτομα και τις κυβερνήσεις...»

Ακολούθησε η προσλαλιά του συγγραφέα κ. Μπαλατσούκα, ο οποίος αναφέρθηκε στα προσωπικά του βιώματα και στις εμπειρίες ζωής, κατά την δεκαετή διακονία του κοντά στον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην συγγραφή του βιβλίου και στην διοργάνωση της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση, που συντόνισε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, πνευματικό τέκνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εκπρόσωπός του επί του Τύπου, έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Οι ηγέτες σφραγίζουν την εποχή τους και ο Χριστόδουλος υπήρξε όντως πνευματικός ηγέτης στον οποία θα αναφερόμαστε πάντοτε και θα ομιλούμε για την προ και μετά Χριστόδουλον εποχή στην Ελλάδα...». Στη συνέχεια τόνισε ότι «αυτός που κατηγόρησαν για λαϊκιστή και εθνικιστή είχε μια οικουμενική άποψη καθοριστική και ήξερε ότι, υπηρετώντας την Ορθοδοξία και την Ελλάδα, υπηρετεί την οικουμένη και γι΄ αυτό και τόλμησε να κάνει βήματα που πλήρωσε με πολύ πόνο. Το ταξίδι του στη Ρώμη, το οποίο πολλοί καπηλεύτηκαν και καπηλεύονται και σήμερα, ήταν το τόλμημα του πρώτου Αρχιεπισκόπου που πήγε εκεί για ν' αποδείξει ότι υπάρχει Ελλάδα και να μαρτυρήσει Ορθοδοξία. Λυπάμαι που πολλοί δεν κατάλαβαν τί σήμαινε αυτό... αλλά είμαι βέβαιος ότι πολλοί, επίσης, θα γονατίσουν και θα ζητήσουν συγγνώμη για τον πόνο που του προκάλεσαν εκείνη την εποχή... Η ιστορία θα τον δικαιώσει!...»

Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο

Ανήμερα της επετείου της εκδημίας του (28/1) στον κατάμεστο, από τον ιερό Κλήρο και τον λαό της πόλης, Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, τον οποίο πλαισίωσε ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος. Στην ομιλία του ο κ. Νεκτάριος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δικαιώθηκε και δικαιώνεται καθημερινά στον τρόπο με τον οποίο έβλεπε την ζωή και τον κόσμο, αλλά και την πορεία της πατρίδας μας και του καθενός μας στην πραγματικότητα της παγκοσμιοποιήσεως χωρίς Χριστό, χωρίς ελευθερία, χωρίς αγάπη, χωρίς στηρίγματα. Ο ίδιος έφυγε από αυτή τη ζωή πριν από έξι χρόνια. Μας άφησε, όμως, παρακαταθήκη την ανάγκη να δούμε με άλλα μάτια τη ζωή: αυτά του Πνεύματος. Να μη μείνουμε στα επιτεύγματα του ανθρώπου, αλλά να διαλέξουμε την οδό και τον τρόπο του Θεανθρώπου. Και όλα αυτά μέσα στη ζωή της Εκκλησίας...»