Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Σύσκεψη με θέμα "Το δικαίωμα στη στέγη και στη διατροφή" υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αρχιεπισκοπή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ο Δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και αρμόδιων φορέων.
Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως "το ζήτημα που μας απασχόλησε ήταν πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα της φτώχειας και των αστέγων. Σημειώθηκαν απόψεις από όλους τους φορείς και αποφασίστηκε σύντομα να ενεργήσουμε και όχι να μείνουμε στις συζητήσεις".
Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως "σήμερα βάλαμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της στέγης και της τροφής, για τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να στεγαστούν κάπου. Σε επόμενη συνάντηση θα συγκεκριμενοποιήσουμε αυτές τις δράσεις".
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας υπογράμμισε: "Αναγνωρίζοντας ότι το κυρίαρχο δικαίωμα του ανθρώπου είναι η επιβίωσή του και αυτό προϋποθέτει τροφή και στέγη προχωρήσαμε σε αποφάσεις που δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στο κράτος πρόνοια. Δεν τιμά τη Δημοκρατία, τη σύγχρονη πολιτεία και την Εκκλησία να υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τροφή και στέγη".
Ο Δήμαρχος Πειραιά επισήμανε πως "το δικαίωμα σε στέγη, γιατρό και φάρμακα είναι δικαίωμα ζωής και δημοκρατίας για κάθε άνθρωπο. Είναι καθήκον της Πολιτείας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτά και η Εκκλησία δεν έχει απλώς συμπληρωματικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά ηγετικό".
Κοινός στόχος και μήνυμα της πρωτοβουλίας αυτής είναι «κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος».
Το φαινόμενο της έλλειψης τροφής και στέγης, προσβάλλει κάθε έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής ευαισθησίας και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος.
Συζητήθηκε, ωστόσο, η εφαρμογή του μέρους του εθνικού σχεδίου για τους αστέγους, με την αξιοποίηση ξενώνων, κοινωνικών κατοικιών, κέντρων φιλοξενίας ημέρας.
Ήδη, τόσο η Εκκλησία όσο και το κράτος, στηρίζουν καθημερινά πολλούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η Αρχιεπισκοπή προσφέρει επί καθημερινής βάσης χιλιάδες γεύματα Αγάπης μέσω πολλών ενοριών της, ενώ οργανώνει συσσίτια για αστέγους και απόρους, με την αρωγή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.