"ΕΝΟΡΙΑ εν Δράσει….", ο Υποστράτηγος ε.α. και Δρ. Πολιτικής Επιστήμης (Διεθνείς Σχέσεις), Δρ Ιωάννης Παρίσης, μίλησε με θέμα «Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος: Ένας ενεργειακός άξονας».
Με αφορμή ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο κ. Παρίσης, με τίτλο «Η καθ’ ημάς θάλασσα, Γεωστρατηγική ανάλυση της Μεσογείου», ξεκίνησε την εισήγησή του θέτοντας το ερώτημα, πώς συνδέονται η Θράκη, το Αιγαίο και η Κύπρος.
«Τα πράγματα δεν εξελίσσονται τοπικά. Επηρεάζονται από το ευρύτερο περιβάλλον. Από πλευράς πολιτικής και στρατηγικής δεν μπορούμε να απομονώσουμε μια περιοχή. Επηρεάζονται όλα από το ευρύτερο περιβάλλον της Μεσογείου, της Ευρώπης, της Αφρικής», σημείωσε ο κ. Παρίσης, θέλοντας να τονίσει ότι για να καταλάβουμε τον τρόπο σύνδεσης αλλά και τη σημασία που έχουν περιοχές όπως η Κρήτη, η Θράκη και η Κύπρος, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή, Βαλκανική και γενικότερα κοντινή περιοχή.
«Η Μεσόγειος είναι το κέντρο, με βάση την ιστορία και με βάση το τι έχει συμβεί στο πέρασμα της ιστορίας. Σε αυτήν την περιοχή έχουν συμβεί τα μεγαλύτερα γεγονότα της Παγκόσμιας Ιστορίας. Εμείς βρισκόμαστε στο κέντρο αυτής της περιοχής. Εκεί αναπτύχθηκαν οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί», ανέφερε σε ένα άλλο σημείο της εισήγησής του ο κ. Παρίσης. Συνεχίζοντας, μάλιστα την αναφορά του στην περιοχή της Μεσογείου, διαπίστωσε πως η Μεσόγειος, υπό την ευρεία πολιτική και στρατηγική έννοια, εξετάζεται ως ευρύτερος χώρος που περιβάλλει βόρεια, τον Ευρωπαϊκό χώρο, νότια τη βόρεια Αφρική και ανατολικά την Αραβία μέχρι και τον Περσικό κόλπο και τον Καύκασο. Παράγοντες που προέρχονται από αυτές τις περιοχές, επηρεάζουν το περιβάλλον της Μεσογείου, με πρώτο αυτόν της ενέργειας. Συμπληρώνοντας τις πληροφορίες για την περιοχή της Μεσογείου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το στρατηγικό περιβάλλον της Μεσογείου διαμορφώνεται, από το βορρά, από καταστάσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το νότο, από τον Αραβικό κόσμο. Αυτοί οι δύο κόσμοι είναι που συγκρούονται ή συνεργάζονται ή αλληλοκατανοούνται ή όχι. Ή έχουν παλιά έχθρα ή καχυποψία. Όλα αυτά διαμορφώνονται στο Μεσογειακό περιβάλλον».
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τη σημασία των περιοχών της Θράκης, της Κρήτης και της Κύπρου, ο κ. Παρίσης ανέφερε πως «και οι τρεις περιοχές περικλείουν την Τουρκία από ανατολή και από νότο. Δηλαδή, ο Ελληνισμός περικλείει την Τουρκία. Γι αυτό οι Τούρκοι προσπαθούν να κάνουν κινήσεις σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει στρατηγική περίσφιξη από τον Ελληνισμό και η Τουρκία την αισθάνεται. Η Ελλάδα δεν πρέπει να το χάσει αυτό. Θα πρέπει να δείξει το ελληνικό κράτος ότι ασκεί κυριαρχία σε όλα αυτά τα κομμάτια». Συνεχίζοντας, σημείωσε πως η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία λόγω των όσων συμβαίνουν απέναντί της, η Θράκη είναι πηγή ενδιαφέροντος για λόγους μεταφοράς ενέργειας, ενώ το Αιγαίο αποτελεί το κέντρο της Ελλάδος, από το οποίο περνούν πολλοί άξονες εμπορικοί και μεταφορικοί που επηρεάζουν όλο τον Ευρωπαϊκό- Ασιατικό κόσμο.
Ο κ. Παρίσης, με τη χρήση πολλών εικόνων και χαρτών, επεξήγησε πώς κινούνται τα πράγματα ανά τον κόσμο ως προς τις εμπορικές συναλλαγές και κυρίως τις κινήσεις για τις πηγές ενέργειας και πετρελαίου και πώς αυτό επηρεάζει την στρατηγική και την πολιτική της κάθε χώρας, όπως και της Ελλάδας. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε παλαιότερα αλλά και νέα σχέδια για την διακίνηση ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα.
Εν κατακλείδι, ο κ. Παρίσης, τόνισε πως Η Ελλάδα με την Κρήτη, με τα νησιά της και τον Ελληνισμό της Κύπρου, παίζει ρόλο στους άξονες της Ευρώπης από στρατηγική και εμπορική σκοπιά, ενώ σημείωσε πως πολλές συγκρούσεις ανάμεσα σε χώρες έχουν ως αιτία τις ανταλλάξιμες πηγές ενέργειας και την προσπάθεια ελέγχου των αξόνων από τις οποίες διακινούνται.